• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 10.1°C
  0 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.4°C / 6.3°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.5°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.3°C / 5.7°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.2°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 10.1°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 4.5°C
  2 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.4°C / 5.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 13.2°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.3°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.7°C / 2.7°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 6.4°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  80%

Μέλη του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας καταγγέλλουν την προσπάθεια εμπορευματοποίησης της προσχολικής εκπαίδευσης και κατάργησης των θεσμοθετημένων εργασιακών σχέσεων μέσα από τη μεταφορά τους στην Τ.Α.

Απορρύθμιση μέσω αποκέντρωσης

 • A-
 • A+

Με απόφασή της στο πρόσφατο συνέδριό της, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητά την υπαγωγή των δημόσιων νηπιαγωγείων στους δήμους στα πρότυπα των παιδικών σταθμών.

Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση του συνεδρίου (σελ. 6) αναφέρεται:

«Μεταφορά συγκροτημένων δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών θα υπάγονται διοικητικά στον Δήμο, αλλά θα διατηρούν όλα τα δικαιώματα των υπαλλήλων του αντίστοιχου φορέα…

»Ενδεικτικά παραδείγματα παρόμοιας αποκέντρωσης κατά το παρελθόν είναι η μεταφορά των προνοιακών δομών (παιδικοί σταθμοί) και των αθλητικών κέντρων στους Δήμους.

»Ενδεικτικά, τέτοιες κρατικές δομές, που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια τοπική διοίκηση, είναι οι ακόλουθες: Κοινωνικά ιδρύματα, τα νηπιαγωγεία, τα γραφεία ΟΑΕΔ και οι υπηρεσίες του ΟΣΚ…».

Αυτή η απόφαση της ΚΕΔΕ δεν είναι νέα. Ανάλογη προσπάθεια έγινε το 1994, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε με τον νόμο για την αποκέντρωση να περάσει τη δημόσια εκπαίδευση στην τοπική αυτοδιοίκηση, προσπάθεια που αποτράπηκε μετά από μεγάλες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών αλλά και των γονιών.

Αλλά και λίγα χρόνια αργότερα, ο σχεδιασμός του «Καλλικράτη» περιλαμβάνει το πέρασμα δομών της δημόσιας εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της πολιτικής των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Εμπορευματοποίηση

Σήμερα, για άλλη μια φορά, κύκλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνδέονται με την εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών και την ιδιωτικοποίησή τους επαναφέρουν το ζήτημα.

Η απόφαση της ΚΕΔΕ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να λέει στυγνά αυτό που χρόνια προσπαθούν για το δημόσιο νηπιαγωγείο: να γίνει πεδίο εμπορευματοποίησης και χώρος εφαρμογής όλων των μορφών ελαστικής εργασίας, όπως ήδη γίνεται στις περισσότερες δομές των δήμων.

Οπως μας εξηγούν τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ, Σταύρος Καλλώνης και Αιμιλία Τσαγκαράτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «η παροχή προσχολικής εκπαίδευσης κοστίζει σχετικά λίγο», ενώ στις «καλές πρακτικές» για τον συγκεκριμένο χώρο προκρίνει την επιδότηση των γονιών με την παροχή κουπονιών για να έχουν τα παιδιά τους «ποιοτική προσχολική εκπαίδευση».

Ηδη από τον Μάρτιο του 2016 (8/3/16), ο σημερινός υπουργός Παιδείας, ως πρόεδρος, τότε, της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σημείωνε:

«Εμείς έχουμε εμπειρία πολύ ισχυρού, συγκεντρωτικού εκπαιδευτικού συστήματος. Θέλουμε να περάσουμε αρμοδιότητες, ευθύνες, με ανάλογους πόρους… στην Αυτοδιοίκηση και στις σχολικές μονάδες. Δεν πιστεύουμε ότι ένα συγκεντρωτικό σήμερα εκπαιδευτικό μοντέλο μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Κώστας Γαβρόγλου, στην τελευταία συνέντευξή του, δηλώνει ότι για την εκπαίδευση είναι «άμεση προτεραιότητα το στρατηγικό ζήτημα του αποκεντρωμένου, αυτοδιοίκητου και αυτονομημένου εκπαιδευτικού συστήματος», υιοθετώντας πλήρως την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την «Πρώιμη παιδική φροντίδα και εκπαίδευση».

Σχέσεις εργασίας

Η υπαγωγή των νηπιαγωγείων στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει συγκεκριμένο στόχο: το χτύπημα του παιδαγωγικού ρόλου και περιεχομένου της προσχολικής αγωγής και των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών.

Είναι γνωστό ότι οι δήμοι αποτελούν τον προπομπό για την εκτεταμένη δοκιμή και λειτουργία όλων των νέων μορφών απασχόλησης (5μηνα, 8μηνα, ωφελούμενοι, ενοικιαζόμενοι κ.λπ.), ενάντια σε κάθε προοπτική σταθερής και μόνιμης δουλειάς, αλλά και με τη δυνατότητα για άμεση επιβάρυνση των γονέων για τη λειτουργία των δομών (τροφεία).

Είναι γνωστό ότι οι παιδικοί σταθμοί έχουν κατά 80% κάθε είδους εργασιακή σχέση, οι γονείς πληρώνουν μεγάλα ποσά κάθε μήνα και συνολικά το περιεχόμενο λειτουργίας τους έχει υποβαθμιστεί.

Εξάλλου, γνώριμη είναι η υποβάθμιση των σχολείων από την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού οι δήμοι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αποδίδουν το σύνολο των λειτουργικών δαπανών, στερούν χρήματα από τις δαπάνες επισκευών, δεν υποστηρίζουν τα σχολεία με τις υπηρεσίες τους και λειτουργούν τις δομές της εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι κ.ά.) με ελαστικές σχέσεις εργασίας, υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τη δημόσια εκπαίδευση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόπηκαν 83.000 παιδιά από ΚΔΑΠ - παιδικούς σταθμούς
Σε αριθμό - ρεκόρ έφθασαν φέτος οι αιτήσεις εργαζόμενων γονέων που απορρίφθηκαν. Δόθηκαν vouchers για 167.100 παιδιά. Πριμοδότηση των ιδιωτικών δομών εις βάρος των δημοτικών καταγγέλλει η ΚΕΔΕ.
Κόπηκαν 83.000 παιδιά από ΚΔΑΠ - παιδικούς σταθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για παιδικούς σταθμούς
Η χρηματοδότηση κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα. Η όλη διεκπεραίωση θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, θα διαρκέσει είκοσι μέρες και οι τελικοί δικαιούχοι θα ανακοινωθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για παιδικούς σταθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς αναβολή η εφαρμογή της διετούς προσχολικής αγωγής
Το ενδεχόμενο να αναβληθεί η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, μετά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.
Προς αναβολή η εφαρμογή της διετούς προσχολικής αγωγής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάθε χρόνο και... περισσότερα
Αριθμό ρεκόρ κατέγραψαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών και βρεφών σε δομές παιδικής φροντίδας για την ερχόμενη χρονιά, επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση από την προ ετών έναρξη του.
Κάθε χρόνο και... περισσότερα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τους παιδικούς σταθμούς
Ολα τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις αναμένεται να εξασφαλίσουν θέσεις δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς σταθμούς την ερχόμενη σχολική χρονιά, οι δε γονείς θα μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τους παιδικούς σταθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακαινίστηκαν άλλες 16 παιδικές χαρές στην Αθήνα
Δεκαέξι ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές σε γειτονιές της πρωτεύουσας πιστοποιεί και παραδίδει σε λίγες ημέρες ο Δήμος Αθηναίων. Σε όλες έχει γίνει γενική ανάπλαση και αναμένεται να έχουν λάβει πιστοποίηση...
Ανακαινίστηκαν άλλες 16 παιδικές χαρές στην Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας