• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.6°C / 15.1°C
  4 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  4 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 17.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  5 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.3°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  4 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  1 BF
  95%

Aπό την κινητοποίηση των εργαζόμενων στην ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ

Ανάρμοστη απόλυση

 • A-
 • A+

Παρά τα επίσημα πορίσματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του υπουργείου Εργασίας, αλλά και τις επιστολές υποστήριξης και τις ανακοινώσεις σωματείων, η εταιρεία Παπαστράτος ΑΒΕΣ αρνείται να επαναπροσλάβει νεαρό εργαζόμενο με σκλήρυνση κατά πλάκας, τον οποίο απέλυσε κατά παράβαση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως επισημαίνει το ΣΕΠΕ σε σχετικό πόρισμα, το οποίο υιοθετεί και το υπουργείο Εργασίας.

Με σπουδές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε κορυφαίο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, αλλά και ύστερα από πολλούς γύρους συνεντεύξεων και διαλογής μεταξύ εκατοντάδων υποψηφίων, ο νεαρός μηχανικός ξεκίνησε να εργάζεται ως εκπαιδευόμενο στέλεχος στα γραφεία της γνωστής καπνοβιομηχανίας τον Ιούνιο του 2015, υπογράφοντας σύμβαση αορίστου χρόνου.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα διαρκούσε δύο χρόνια, κατά τα οποία θα αποκτούσε σφαιρική γνώση της λειτουργίας διαφορετικών τμημάτων του εργοστασίου και στη συνέχεια θα τοποθετούνταν σε οργανική θέση.

«Δεν τους ανέφερα το χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζω γιατί φοβήθηκα ότι θα υπάρξει ρατσισμός και δεν θα με προσλάμβαναν» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο απολυμένος, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Λίγους μήνες αργότερα είχε την ατυχία να υποστεί υποτροπή πολλαπλής σκλήρυνσης και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για πέντε μέρες σε δημόσιο νοσοκομείο, απ’ όπου του χορήγησαν επιπλέον δεκαήμερη αναρρωτική άδεια.

Τα προβλήματα στην εργασία του ξεκίνησαν όταν προσκόμισε τα ιατρικά έγγραφα στο γραφείο προσωπικού και ενημέρωσε την προϊσταμένη της υπηρεσίας του ότι λόγω της ασθένειάς του θα έπρεπε να ξεκινήσει καθημερινή θεραπεία με βαριά φάρμακα που έχουν σοβαρές παρενέργειες, ζητώντας μόνο την κατανόηση για τυχόν καθυστέρηση κατά την πρωινή προσέλευσή του στην εταιρεία, ωράριο το οποίο άλλωστε κάλυπτε -και με το παραπάνω- παραμένοντας στη δουλειά πάνω από δέκα ώρες την ημέρα.

«Από τη νοσηλεία μου και ύστερα με αντιμετώπιζαν διαφορετικά. Με απομόνωσαν. Δεν με καλούσαν στις συναντήσεις εργασίας, δεν με ανατροφοδοτούσαν για τη δουλειά μου, απέτρεπαν συναδέλφους από το να συνεργαστούν μαζί μου και σταμάτησαν να μου δίνουν επιπλέον καθήκοντα» μας λέει ο νεαρός.

Η απόλυση δεν άργησε να έρθει. Μία μέρα μετά την εκκαθάριση της χρηματικής αποζημίωσης για τα ιατρικά έξοδα, που δικαιούνταν από το ομαδικό ασφαλιστήριο του εργοδότη, του επιδόθηκε η καταγγελία της σύμβασής του, με το επιχείρημα της «ανεπιτυχούς δοκιμής».

Πριν καν ολοκληρώσει το δοκιμαστικό πρώτο έτος και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επίσημη αξιολόγηση, όπως προβλέπεται στην ΕΣΣΕ, στους επτάμισι μόλις μήνες, ο νεαρός βλέπει την πόρτα της εξόδου.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η σύμβαση, ο υπογράφων αυτής θα έπρεπε να κριθεί εφόσον ολοκληρωθεί το ένα έτος και αφού θα είχαν πραγματοποιηθεί δύο επίσημες αξιολογήσεις.

Τριμερής συνάντηση

Ο απολυμένος της Παπαστράτος απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία κατά την παρέμβασή της στην επίλυση εργατικής διαφοράς, στις 13 Ιουλίου 2016, εντόπισε παραβίαση της ατομικής και επιχειρησιακής σύμβασης, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο που να δείχνει τυχόν μη προσήκουσα παροχή υπηρεσιών από πλευράς προσφεύγοντος, συστήνοντας την επαναπρόσληψή του και τονίζοντας ότι η εργοδότρια εταιρεία πρέπει να λάβει υπόψη της το πρόβλημα υγείας του προσφεύγοντος «διότι η οποιαδήποτε ενέργεια κατά αυτού συνιστά διάκριση».

Ακολούθησε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με τον εκπρόσωπό του να υιοθετεί με τη σειρά του το πόρισμα του ΣΕΠΕ.

Η εργοδοσία ωστόσο αρνείται να συμμορφωθεί και δεν προχωρά σε επαναπρόσληψη.

Αντίθετα, προτείνει την καταβολή από πλευράς της όλων των μισθών που θα είχε εισπράξει ο προσφεύγων αν η σύμβασή του είχε διαρκέσει όλο το διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου συν τρεις ακόμη μισθούς «υπό την προϋπόθεση της ταυτόχρονης παραίτησής του από κάθε αξίωση και ισχυρισμό του εναντίον της εταιρείας».

«Αντεργατικές πρακτικές»

Επιστολή υποστήριξης απέστειλε στην Παπαστράτος ΑΒΕΣ και η Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ενώ το ΣΜΤ σε σχετική ανακοίνωσή του καταγγέλλει την απόλυση του εργαζόμενου ψέγοντας την εργοδοσία για «αντεργατικές πρακτικές, τη στιγμή που της απονέμεται για δεύτερη συνεχή χρονιά ο τίτλος «Κορυφαίος Εργοδότης» και διαφημίζεται το «κοινωνικό» έργο, οι επενδύσεις και η κερδοφορία της! Το success story της εταιρείας είναι πρώτα και κύρια χτισμένο με τον ιδρώτα και τις θυσίες των εργαζομένων της!».

Σημειώνεται ότι ο απολυμένος έχει κινηθεί νομικά καταθέτοντας αγωγή για καταχρηστική απόλυση και διάκριση λόγω προβλήματος υγείας, ζητώντας επαναπρόσληψη και αποζημίωση για το διάστημα της απουσίας του, υπόθεση για την οποία έχει οριστεί δικάσιμος για τις 9 Ιανουαρίου 2017.

Μέλη του ΣΜΤ πραγματοποίησαν, προχθές, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο της εταιρείας Παπαστράτος, στον Ασπρόπυργο, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του απολυμένου, αίτημα το οποίο μετέφεραν και στη συνάντηση που είχαν με τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, καθώς και μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στη WIND.

Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέοι πτυχιούχοι ζητούν να μη χάσουν τις δουλειές τους
Την ανανέωση των συμβάσεών τους για τουλάχιστον ένα έτος διεκδικούν οι νέοι εργαζόμενοι στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών, τονίζοντας ότι προσφέρουν έργο σε...
Νέοι πτυχιούχοι ζητούν να μη χάσουν τις δουλειές τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με πρόσχημα τις προσφορές η Praktiker κάνει πρόβα στα νέα αντεργατικά ωράρια
Ενάντια στην πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων αλλά και στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου παλεύουν οι εργαζόμενοι σε μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες η μια μετά την άλλη υιοθετούν νέα ωράρια.
Με πρόσχημα τις προσφορές η Praktiker κάνει πρόβα στα νέα αντεργατικά ωράρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόλυση για τα καπρίτσια ενός πελάτη
Εργαζόμενη σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ έκανε το «λάθος» να χρησιμοποιήσει, λίγα λεπτά πριν κλείσει το μαγαζί, την ίδια μηχανή κοπής για να κόψει αλλαντικά και τυριά, επειδή είχε καθαρίσει τη δεύτερη μηχανή. Ο...
Απόλυση για τα καπρίτσια ενός πελάτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξηγήσεις για τις απολύσεις
​Στην αναγκαστική μείωση του αριθμού των μελών της συντονιστικής ομάδας και των εξουσιοδοτημένων επιτρόπων του Προγράμματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, λόγω της ανάληψης του θεσμού από το Εθνικό Κέντρο...
Εξηγήσεις για τις απολύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία στη WIND
Σε 24ωρη απεργία καλεί το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων της WIND, με ομόφωνη απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης με αφορμή τις μαζικές απολύσεις, την εντατικοποίηση της εργασίας και την παρεμπόδιση της...
24ωρη απεργία στη WIND

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας