• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 23.5°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.9°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.3°C
  4 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.6°C
  0 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.5°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 22.2°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 16.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 18.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 23.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 18.3°C / 23.7°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.0°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  74%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η επιλεκτική χρήση του νόμου και το διάτρητο σκεπτικό

 • A-
 • A+

Για πολλοστή φορά η επιλεκτική χρήση του νόμου περί χορήγησης αδειών αποτυπώνεται στην απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού που απέρριψε το σχετικό αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η νέα απόρριψη στηρίζεται και πάλι αποκλειστικά στην ιδεολογία του κρατουμένου, βεβαιώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι έχει, σύμφωνα με τον νόμο, όπως και κάθε άλλος ισοβίτης, δικαίωμα στην άδεια εφόσον ήδη έχει υπερκαλύψει το απαιτούμενο διάστημα κράτησης, δεν εκκρεμεί σε βάρος του αξιόποινη πράξη, δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά και έχει επιδείξει καλή διαγωγή εντός των φυλακών.

Ενώ λοιπόν πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος, εντούτοις και πάλι η αρμόδια εισαγγελέας θέλησε να αποσπάσει από τον κρατούμενο μια δήλωση αποκήρυξης του παρελθόντος προκειμένου να πειστεί ότι ο κρατούμενος δεν αποτελεί «δημόσιο κίνδυνο».

Δ. Κουφοντίνας επανέλαβε ότι στο βιβλίο του κατέγραψε τις πολιτικές απόψεις του και ό,τι είχε να πει ο ίδιος για τη «17 Νοέμβρη», ενώ παραμένει σταθερή η στάση του ότι δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο για οποιονδήποτε λόγο το ευεργετικό για όλους μέτρο των αδειών. Παρ’ όλα αυτά, το πειθαρχικό συμβούλιο επέλεξε και πάλι να ασχοληθεί με το φρόνημα του κρατουμένου κι όχι με το γράμμα του νόμου

 

Ο κρατούμενος επανέλαβε ότι στο βιβλίο του κατέγραψε αναλυτικά τις πολιτικές απόψεις του και ό,τι είχε να πει ο ίδιος για τη «17 Νοέμβρη», ενώ παραμένει σταθερή η στάση του ότι δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο για οποιονδήποτε λόγο το ευεργετικό για όλους μέτρο των αδειών.

Παρ’ όλα αυτά, το πειθαρχικό συμβούλιο επέλεξε και πάλι να ασχοληθεί με το φρόνημα του κρατουμένου κι όχι με το γράμμα του νόμου.

Η απάντηση του Κουφοντίνα ότι είναι κομμουνιστής και οραματίζεται την επανάσταση με όποιον τρόπο κι αν εκδηλωθεί οδήγησε το συμβούλιο στο συμπέρασμα πως «εξακολουθεί δε να πιστεύει ότι η επανάσταση την οποία οραματίζεται δεν μπορεί να γίνει ειρηνικά αλλά απαιτεί άσκηση βίας (αντιβίας όπως την ονομάζει), ενώ από τις δηλώσεις του για την ελαστική δικαστική αντιμετώπιση εκπροσώπων της πλουτοκρατίας συνάγεται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρεί θεμιτή την αυτοδικία για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και συνεπώς είναι ιδιαίτερα πιθανό, εάν του δοθεί η ευκαιρία, έστω και στα στενά χρονικά πλαίσια μίας ολιγοήμερης τακτικής άδειας, να προβεί σε νέες εγκληματικές πράξεις, που κατ’ αυτόν δικαιολογούνται από τις πολιτικές του πεποιθήσεις και την κοσμοθεωρία του.

Αυτό δε, ανεξαρτήτως της καλής συμπεριφοράς που επιδεικνύει κατά τη διάρκεια της κράτησής του και της ύπαρξης υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος, το οποίο προφανώς και δεν είναι σε θέση να τον αποτρέψει από την τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων, όπως δεν τον απέτρεψε και κατά το παρελθόν» (28/11/2016).

«Μνημείο εκδικητικότητας»

Η οικογένεια του κρατουμένου με δική της πρωτοβουλία καλεί σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για το θέμα στις 14/12 στη Νομική Σχολή με τη συμμετοχή σειράς ομιλητών για το δικαίωμα στην άδεια.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Μνημείο εμμονικής εκδικητικότητας και πολιτικής αγραμματοσύνης είναι για μια ακόμη φορά το σκεπτικό της εισαγγελέως […] Αφού υποδέχθηκε τον επί 14 χρόνια κρατούμενο με μια ερώτηση πρόκληση για τη δήλωση μετάνοιας που επίμονα του απαιτεί και αφού επιδόθηκε σε μια ανάκριση με πολιτικού περιεχομένου ερωτήσεις, επιβεβαιώνοντας για μια φορά ακόμη τον πολιτικό χαρακτήρα της αρνητικής της στάσης, προχώρησε στην απόρριψη του αιτήματος με τη ρητή αιτιολογία ότι ο Δ.Κ. «δεν αποκήρυξε τη δράση του και δεν εκδήλωσε μεταστροφή και μεταμέλεια».

«Δεν έχω να πω τίποτε για το παρελθόν μου, ό,τι έχω να πω το είπα στα βιβλία μου» δήλωσε ο κρατούμενος, συμπληρώνοντας «δεν κάνω δήλωση μετάνοιας, ούτε θα κάνω φρονηματική συζήτηση μαζί σας για να πάρω μια άδεια»».

♦ Γιάννα Κούρτοβικ, συνήγορος του Δημ. Κουφοντίνα, στην «Εφ.Συν.»:

«Το συμβούλιο της φυλακής παρανομεί»

«Το συμβούλιο δεν δικαιούται να αξιολογεί τα πολιτικά φρονήματα και την ιδεολογία του κρατουμένου. Πολύ περισσότερο δεν δικαιούται να συνάγει συμπεράσματα από τις ιδεολογικές του θέσεις, αλλοιώνοντας μάλιστα και το περιεχόμενό τους, όπως συμβαίνει εδώ.

»Το μόνο που μπορεί να κρίνει είναι η συμπεριφορά του στη διάρκεια της κράτησής του (“μετά την τέλεση της πράξης” λέει ο νόμος). Δεν μπορεί να κάνει επανάληψη της δίκης. Ο,τι έκρινε το δικαστήριο έκρινε και επέβαλε τις ποινικές κυρώσεις, και αυτές πρέπει να εκτελεστούν σύμφωνα με τον νόμο.

»Μη εφαρμόζοντας τον νόμο που διέπει τις αρμοδιότητές του, το συμβούλιο της φυλακής παρανομεί».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ώρα του Εφετείου
​Tην ώρα που ο Ρουπακιάς και πολλοί άλλοι επώνυμοι ή και ανώνυμοι «χρόνιοι» υπόδικοι απολαμβάνουν -νόμιμα φυσικά- την ελευθερία τους, η Ηριάννα και ο Περικλής, κλεισμένοι στις φυλακές με βαρύτατη ποινή 13...
Η ώρα του Εφετείου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πιο... κοντά οι «ανθρώπινες φυλακές»
Με το νομοσχέδιο Παρασκευόπουλου για τον εκδημοκρατισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα, καταργούνται οι φυλακές τύπου Γ΄, οι εκδικητικές εξαιρέσεις στην ποινική μεταχείριση κρατουμένων, προωθείται η αποσυμφόρηση των...
Πιο... κοντά οι «ανθρώπινες φυλακές»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ποινικοποίηση της μητρότητας
Επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο η Αντιτρομοκρατική αφού συνέλαβε τον Χρ. Ξηρό και μετά την 22χρονη που φέρεται να είχε βοηθήσει τον Ξηρό και κάποιους κρατουμένους της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς για...
Η ποινικοποίηση της μητρότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδικητική (;) στέρηση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους
Πιστοί στην τακτική Αθανασίου φαίνεται να παραμένουν πολλοί εισαγγελικοί λειτουργοί κι αυτό ενώ η προηγούμενη Βουλή είχε νομοθετήσει, με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού, ότι θα συνεχιστεί η πλήρης παροχή...
Εκδικητική (;) στέρηση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλείται να τιναχτεί στον αέρα η πρώτη δίκη στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ
Επικαλούμενοι νομικά προσχήματα, οι συνήγοροι κατηγορουμένων στην πρώτη δίκη στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ προσπαθούν να ματαιώσουν τη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο μετά από τρία χρόνια.
Απειλείται να τιναχτεί στον αέρα η πρώτη δίκη στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...
Αγνοώντας την απόφαση του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Βόλου εισηγήθηκε αρνητικά προς το Συμβούλιο της φυλακής για το αίτημα της άδειας του Δ. Κουφοντίνα επικαλούμενη νέα δίωξη κατά του κρατουμένου.
Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας