Εντονες αντιδράσεις των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος προκαλεί το Σχέδιο Νόμου «επιθεωρητές-ελεγκτές πλοίων, λιμένων, αναγνωρισμένων οργανισμών και άλλες διατάξεις» που δόθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή στις υπηρεσίες για κατάθεση απόψεων.
Οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι (ΠΕΑΛΣ) με παρέμβασή τους προς τον υπουργό σχολιάζουν ότι «τα στελέχη περίμεναν δύο χρόνια για να δουν ένα σχέδιο νόμου κατώτερο των περιστάσεων και των αναγκών τους που επιστρέφει το Σώμα δεκαετίες πίσω».
Καταγράφουν 18 παρατηρήσεις-ενστάσεις που αναφέρονται στο νομοσχέδιο και καλούν τον Π. Κουρουμπλή, «γνωρίζοντας την ευαισθησία του για τους ενστόλους», να αποσύρει το νομοσχέδιο, υιοθετώντας τις εισηγήσεις των θεσμικών εκπροσώπων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, κάνοντας πράξη την «κύρια δέσμευση της κυβέρνησης για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων με βασικό γνώμονα τον παράγοντα άνθρωπο».
● Η πρώτη και πιο σημαντική παρατήρησή τους είναι ότι με το νέο αυτό νομοσχέδιο δίνεται η αρμοδιότητα των μεταθέσεων του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος στον υπουργό, δηλαδή ο υπουργός πλέον θα έχει τη δυνατότητα να μεταθέτει όπως εκείνος κρίνει. Ακόμα επισημαίνουν ότι ακυρώνονται τα συμβούλια τοποθετήσεων-μεταθέσεων και μετατρέπονται από αποφασιστικά σε γνωμοδοτικά όργανα, τροποποιούνται ως ενιαίες οι οργανικές θέσεις αξιωματικών ειδικοτήτων εις βάρος αξιωματικών άλλων προελεύσεων, διαχωρίζοντας έτσι τους αξιωματικούς σε «πατρίκιους και πληβείους».
● Επιτρέπεται με μια σειρά διατάξεων οι αξιωματικοί ειδικότητας, τεχνικοί-οικονομικοί-νομικοί, να μπορούν να διεκδικούν θέσεις εξωτερικού χωρίς να απαιτείται να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
● Οι ανώτεροι αξιωματικοί (λιμενάρχες, διοικητές, κυβερνήτες, ιπτάμενοι κ.λπ.) προκειμένου να υπηρετήσουν σε θέση ναυτιλιακού ακολούθου θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε έλεγχο καταλληλότητας αντίστοιχο με αυτόν στον οποίο υπόκεινται τα στελέχη προκειμένου να φέρουν πυροβόλο όπλο.
● Διαχωρίζονται οι αξιωματικοί σε κατηγορίας υπουργείου και κατηγορίας λιμεναρχείου.
● Αντί να ενισχυθεί το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης περιγράφεται και νομοθετείται ένα νέο ασαφές.
● Μειώνεται από 8 σε 5 έτη η παραμονή των στελεχών στον τόπο επιλογής τους.
● Την ώρα που νομοθετείται τριετής θητεία για τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, οι αξιωματικοί «σπρώχνονται» παρά τη θέλησή τους στην αποστρατεία με συντάξεις πείνας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ Δημήτρης Σαϊτάκης χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «επιεικώς απαράδεκτο» καθώς, όπως τονίζει, φέρνει δεκαετίες πίσω το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του και ζητά από τον υπουργό Ναυτιλίας να το αποσύρει άμεσα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας