• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.2°C / 34.0°C
  4 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 30.6°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 33.2°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 20.3°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.0°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 23.4°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 28.8°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 28.4°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 28.4°C
  4 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.7°C / 34.0°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  80%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αντιδρούν οι Λιμενικοί στο νομοσχέδιο Κουρουμπλή

 • A-
 • A+

Εντονες αντιδράσεις των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος προκαλεί το Σχέδιο Νόμου «επιθεωρητές-ελεγκτές πλοίων, λιμένων, αναγνωρισμένων οργανισμών και άλλες διατάξεις» που δόθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή στις υπηρεσίες για κατάθεση απόψεων.

Οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι (ΠΕΑΛΣ) με παρέμβασή τους προς τον υπουργό σχολιάζουν ότι «τα στελέχη περίμεναν δύο χρόνια για να δουν ένα σχέδιο νόμου κατώτερο των περιστάσεων και των αναγκών τους που επιστρέφει το Σώμα δεκαετίες πίσω».

Καταγράφουν 18 παρατηρήσεις-ενστάσεις που αναφέρονται στο νομοσχέδιο και καλούν τον Π. Κουρουμπλή, «γνωρίζοντας την ευαισθησία του για τους ενστόλους», να αποσύρει το νομοσχέδιο, υιοθετώντας τις εισηγήσεις των θεσμικών εκπροσώπων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, κάνοντας πράξη την «κύρια δέσμευση της κυβέρνησης για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων με βασικό γνώμονα τον παράγοντα άνθρωπο».

● Η πρώτη και πιο σημαντική παρατήρησή τους είναι ότι με το νέο αυτό νομοσχέδιο δίνεται η αρμοδιότητα των μεταθέσεων του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος στον υπουργό, δηλαδή ο υπουργός πλέον θα έχει τη δυνατότητα να μεταθέτει όπως εκείνος κρίνει. Ακόμα επισημαίνουν ότι ακυρώνονται τα συμβούλια τοποθετήσεων-μεταθέσεων και μετατρέπονται από αποφασιστικά σε γνωμοδοτικά όργανα, τροποποιούνται ως ενιαίες οι οργανικές θέσεις αξιωματικών ειδικοτήτων εις βάρος αξιωματικών άλλων προελεύσεων, διαχωρίζοντας έτσι τους αξιωματικούς σε «πατρίκιους και πληβείους».

● Επιτρέπεται με μια σειρά διατάξεων οι αξιωματικοί ειδικότητας, τεχνικοί-οικονομικοί-νομικοί, να μπορούν να διεκδικούν θέσεις εξωτερικού χωρίς να απαιτείται να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

● Οι ανώτεροι αξιωματικοί (λιμενάρχες, διοικητές, κυβερνήτες, ιπτάμενοι κ.λπ.) προκειμένου να υπηρετήσουν σε θέση ναυτιλιακού ακολούθου θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε έλεγχο καταλληλότητας αντίστοιχο με αυτόν στον οποίο υπόκεινται τα στελέχη προκειμένου να φέρουν πυροβόλο όπλο.

● Διαχωρίζονται οι αξιωματικοί σε κατηγορίας υπουργείου και κατηγορίας λιμεναρχείου.

● Αντί να ενισχυθεί το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης περιγράφεται και νομοθετείται ένα νέο ασαφές.

● Μειώνεται από 8 σε 5 έτη η παραμονή των στελεχών στον τόπο επιλογής τους.

● Την ώρα που νομοθετείται τριετής θητεία για τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, οι αξιωματικοί «σπρώχνονται» παρά τη θέλησή τους στην αποστρατεία με συντάξεις πείνας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ Δημήτρης Σαϊτάκης χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «επιεικώς απαράδεκτο» καθώς, όπως τονίζει, φέρνει δεκαετίες πίσω το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του και ζητά από τον υπουργό Ναυτιλίας να το αποσύρει άμεσα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνο μέσω πανελλαδικών στις σχολές του Λιμενικού
​Μόνο μέσω πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνεται από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 η εισαγωγή στελεχών στις σχολές του Λιμενικού Σώματος. Τη Δευτέρα δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα σχετικά Προεδρικά...
Μόνο μέσω πανελλαδικών στις σχολές του Λιμενικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ορκωμοσία 100 νέων Λιμενοφυλάκων
Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού αλλά και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η τελετή ορκωμοσίας 100 νέων...
Ορκωμοσία 100 νέων Λιμενοφυλάκων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλήρης αναβάθμιση της Πλοηγικής Υπηρεσίας
Σε μια συνολική προσπάθεια αναβάθμισης της Πλοηγικής Υπηρεσίας με σκοπό να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και να γίνει αποτελεσματικότερη, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας μέσω της γενικής γραμματείας...
Πλήρης αναβάθμιση της Πλοηγικής Υπηρεσίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κινητικότητα» στο Λιμενικό
Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, που τα τελευταία χρόνια με μνημονιακή απόφαση μειώθηκαν κατά 20%, επανεξετάζονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Για τον λόγο αυτόν,...
«Κινητικότητα» στο Λιμενικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρά προβλήματα ζητούν άμεσες λύσεις
Στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, στην «εγκατάλειψη» που εισπράττουν και στην «έλλειψη διοικητικής μέριμνας» αναφέρεται η Πανελλήνια Ενωση...
Σοβαρά προβλήματα ζητούν άμεσες λύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ορκίστηκαν 53 νέοι λιμενοφύλακες
Για τις «εξαιρετικά σημαντικές μάχες» που δίνει τα τελευταία χρόνια το Λιμενικό Σώμα, «υπερασπιζόμενο την ευρύτατη περίμετρο της χώρας και όχι μόνο», έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά...
Ορκίστηκαν 53 νέοι λιμενοφύλακες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας