Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρήγματα στην παράταξη Δούρου

Από αριστερά: Γ. Πρωτονονοτάριος - Μαρίνα Κουκά - Κατερίνα Θανοπούλου

Ρήγματα στην παράταξη Δούρου

  • A-
  • A+

Επτά συμβούλους λιγότερους μετρά πλέον η «Δύναμη Ζωής», παράταξη της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου.

Το τελευταίο και ισχυρότερο ενδοπαραταξιακό ρήγμα καταγράφηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2017.

Ανεξαρτητοποιήθηκε η Μαρίνα Κουκά, ενώ η Κατερίνα Θανοπούλου, μετά την αρνητική της ψήφο, ανακλήθηκε από τη θέση της αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής.

«Ο αυτοδιοικητικός μου ρόλος και ουχί μόνο ο πολιτικός, ο οποίος είναι συναφής και είναι αυτός που καθοδηγεί τα όποια βήματα αφορούν την άσκηση του αυτοδιοικητικού μου έργου, με έκαναν να έρθω σε αντιπαράθεση με την περιφερειακή αρχή σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, τη διαχείριση αποβλήτων και τον προϋπολογισμό, καθώς και την άσκηση των όποιων έργων θα μπορούσα να πράξω.

»Από τη θέση στην οποία ήμουν και την οποία πλέον αδυνατώ να υπηρετώ, με βάση και την τελευταία απόφαση ανάκλησης αρμοδιοτήτων, θεωρώ ότι η επί της ουσίας άσκηση κοινωνικής πολιτικής δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι έρμαιο των ευρωπαϊκών και κυβερνητικών επιλογών ως ουρά μιας υποτιθέμενης αναπτυξιακής πολιτικής, την οποία δεν θα αφήσω να λοιδορήσουν οι όποιοι κραυγαλέοι υπερασπιστές μιας αδιέξοδης πολιτικής», δηλώνει η κ. Θανοπούλου στην «Εφ.Συν.», μετά την απόφαση της περιφερειάρχη.

Στιγμές νωρίτερα και μετά τους τριγμούς που προκάλεσε στην πλειοψηφούσα παράταξη η στάση της στο συμβούλιο, είχε ανακοινώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την Παρασκευή (13.00, ΕΣΗΕΑ) για τον απολογισμό του έργου της, δίνοντας την αίσθηση ότι είχε αποφασίσει την παραίτησή της.

Οι ανεξαρτητοποιήσεις στη «Δύναμη Ζωής» ξεκινούν από τον Οκτώβρη του 2015.

Αρχικά με τη Φλώρα Νικολιδάκη, σε συνεδρίαση για το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ανήκε στη ΛΑ.Ε.), στη συνέχεια με τον Μάκη Μαντά (ΚΟΕ) και την Αννα Βασιλάκη (ΛΑ.Ε.), που ανακοίνωσε την απόφασή της στην περσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ακολούθως ανεξαρτητοποιήθηκε η Ζωή Ράικου και πρόσφατα, στην τελευταία συνεδρίαση που αφορούσε τη διαχείριση απορριμμάτων, ο Γ. Πρωτονοτάριος (ΛΑ.Ε.).

Γνώστες των εσωτερικών της παράταξης Δούρου τοποθετούν την αφετηρία αυτών των εξελίξεων στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πλειονότητά τους, οι αποχωρήσαντες έκαναν λόγο για αθέτηση προγραμματικών δεσμεύσεων της «Δύναμης Ζωής».

Πριν από την επίμαχη συνεδρίαση, η ΛΑ.Ε., στην οποία πρόσκειται η κ. Θανοπούλου, χαρακτήριζε «πολιτικά απαράδεκτη» ενδεχόμενη υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

«Βάζω την μπάλα στην εξέδρα και ρωτώ, όχι με κραυγαλέες αντιπαραθέσεις και όχι με κομματικές σκοπιμότητες: ποια επί της ουσίας κοινωνική πολιτική μπορούμε να παράξουμε, ποια τα κονδύλια και ποια η πρόθεση; Θα αγωνιστώ και ουχί θα παραιτηθώ διά της ήττας. Η αποδοχή της ανάκλησης είναι προϊόν πολιτικής πράξης. Η άρση της εμπιστοσύνης πρέπει να τεκμηριωθεί.

»Διά του απολογισμού και του προγραμματισμού του έργου μου δίνω τη διάσταση τόσο των όσων μπορούμε ως διοίκηση να παράξουμε, αλλά και των εμποδίων που οφείλουμε ως πολιτική αρχή να άρουμε, προκειμένου η κοινωνική πολιτική να μην είναι σε όλα τα επίπεδά της μερική ανακούφιση, αλλά επί της ουσίας αναδιανεμητική πολιτική υπέρ των πληττόμενων», συμπλήρωσε στην εφημερίδα μας η κ. Θανοπούλου, εξηγώντας, ουσιαστικά, τους λόγους της στάσης της.

Στη «Δύναμη Ζωής» συνυπάρχουν σύμβουλοι που είτε παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε έχουν αποχωρήσει, είτε ήταν ή παραμένουν ΛΑ.Ε., ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, Γ. Καραμέρος, πρόσκειται στους Οικολόγους Πράσινους.

Φαληρικός όρμος

Ενδιαφέρον έχει το σχόλιο του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας και έμπειρου αυτοδιοικητικού, Σπ. Τζόκα, στην «Εφ.Συν.», για τις τελευταίες εξελίξεις:

«Η Αυτοδιοίκηση έχει την αυτονομία της και η Αριστερά χρόνια τώρα μιλά για αυτονομία των μαζικών χώρων. Αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε την ωριμότητα να αποδεχθούμε μια τέτοια άποψη και, ενδεχομένως, δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τέτοιου είδους συνθέσεις. Ως αποτέλεσμα, προκαλούνται διαρκώς ρήγματα στην παράταξη».

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, δηλώνει: «είναι ο ωριμότερος προϋπολογισμός, αλλά στους δύο προηγούμενους ενδεχομένως δεν υπήρχε αντίστοιχη ένταση».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χρ. Καραμάνο, η Αττική έχει «για πρώτη φορά Πρόγραμμα Εκτελεστέων Εργων που απηχεί συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την κάλυψη των κοινωνικών και των αναπτυξιακών αναγκών της», προσθέτοντας ότι στον «προϋπολογισμό ανάπτυξης» έχουν ενταχθεί 1.005 έργα, κόστους 1,5 δισ., εκ των οποίων τα 786 είναι νέα έργα.

Η Ρένα Δούρου, μεταξύ άλλων, μίλησε για το «εμβληματικό, υπερτοπικής σημασίας, έργο της ανάπλασης του φαληρικού όρμου», αναφέροντας ότι πρόκειται για «έργο που καταρχήν θωρακίζει αντιπλημμυρικά μια περιοχή όπου ζουν 160.000 συμπολίτες μας».

Για το ζήτημα της ΔΕΗ ανέφερε ότι «η Περιφέρεια, με συνέπεια, επιδοτεί με 100 ευρώ τους λογαριασμούς 20.000 νοικοκυριών, που έχουν Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο», υπολογίζοντας τα σχετικά κονδύλια στα 2 εκατ. ευρώ.

Πέρα από την πολιτική της κριτική, η κ. Θανοπούλου ανέφερε στη συνεδρίαση ότι «στον προϋπολογισμό υπάρχουν κωδικοί για τεχνικούς συμβούλους (ωρίμανση έργων, αντιπλημμυρικά, Φαληρικό, Προσφυγικά, κοινωνικές δομές κ.λπ.) με καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά της τάξης των 500.000 έως και 1.000.000 ευρώ».

«Το θέμα δεν είναι μόνο τι έχει μέσα ο προϋπολογισμός, αλλά και τι δεν έχει», τόνισε από την παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ η Δ. Κουτσούμπα, κατηγορώντας την περιφερειακή αρχή ότι και στο παρελθόν είχε εντάξει στον προϋπολογισμό κοινωνικές δράσεις και ουδέποτε τις πραγματοποίησε.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
Ενα μνημείο περιβαλλοντικής ασυδοσίας με κινδύνους σε βάρος της δημόσιας υγείας διαμόρφωσε η δημοτική αρχή Αμαρουσίου στην «καρδιά» μιας πόλης που διοικεί ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ. Αυτό...
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες χωροθετήσεις για έξι μονάδες διαχείρισης προανήγγειλε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου
Εξι χωροθετήσεις για μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων προανήγγειλε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Αν και η περιφερειάρχης δεν αποσαφήνισε –πλην μιας περίπτωσης– πού θα γίνουν οι χωροθετήσεις, με την...
Νέες χωροθετήσεις για έξι μονάδες διαχείρισης προανήγγειλε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εχασαν τα μέτρα και χάθηκε το μέτρο
Μια δέσμη διεκδικήσεων από την κυβέρνηση, στη διάρκεια ενός τεταμένου διαλόγου με πληγέντες αυτοαπασχολούμενους της Μάνδρας, υιοθέτησε το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, στο τέλος πολύωρης συνεδρίασης. Γιατί...
Εχασαν τα μέτρα και χάθηκε το μέτρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι» Καραμέρου στη στέγαση τμημάτων του Εφετείου στο Μαρούσι
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μεταφοράς τμήματος του Εφετείου Αθηνών σε χώρο του συνεδριακού κέντρου της Helexpo στο Μαρούσι, αλλά και την πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να συμβάλει στην...
«Οχι» Καραμέρου στη στέγαση τμημάτων του Εφετείου στο Μαρούσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιλοτικό πρόγραμμα για τους χρήστες ουσιών
Στην εφαρμογή ενός πιλοτικού αλλά καινοτόμου κοινωνικού προγράμματος για τη στήριξη χρηστών ουσιών στο Κέντρο της Αθήνας προχωρούν από κοινού Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ, με τη σχετική...
Πιλοτικό πρόγραμμα για τους χρήστες ουσιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απάντηση στην «Εφ.Συν.» από συμβούλους της περιφέρειας Αττικής
Απάντηση στο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», «Ρήγματα στην παράταξη Δούρου», καθώς και περαιτέρω διευκρινίσεις επί του ρεπορτάζ, μάς παραθέτουν με επιστολή τους οι πέντε ανεξάρτητοι σύμβουλοι της...
Απάντηση στην «Εφ.Συν.» από συμβούλους της περιφέρειας Αττικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας