Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Ατασθαλιών και σκανδάλων

Σημεία και τέρατα συμβαίνουν στον ΑΟΟΑ, κάτω από τη μύτη του Πάνου Καμμένου

Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Ατασθαλιών και σκανδάλων

  • A-
  • A+

Η καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Εφ.Συν.», τρανταχτή εξαίρεση και αρνητικό παράδειγμα στην κυβερνητική διακήρυξη για τη μάχη κατά της διαπλοκής σε κάθε επίπεδο συνιστά μια υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ). Κύριο αντικείμενό του είναι η κάλυψη και η παροχή διευκολύνσεων για τις στεγαστικές ανάγκες των στρατιωτικών.

Ο εν λόγω Οργανισμός, ο οποίος λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου –σύμφωνα με τις καταγγελίες και το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας– συντηρεί επί χρόνια ένα καθεστώς ανομίας στις πρακτικές και τις αποφάσεις του, που μεταξύ άλλων σχετίζεται με τη συστηματική αδιαφάνεια στην οικονομική του κατάσταση και τη μη τήρηση ή την παράκαμψη της νομοθεσίας για το κατασκευαστικό του πρόγραμμα και τις σχέσεις εργασίας με συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, διάφορα κέντρα με προσβάσεις ή παρελθόν στον ΑΟΟΑ παρατηρείται ότι επιχειρούν να επηρεάσουν και να παραπλανήσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, εμφανίζοντας όσα ύποπτα συμβαίνουν στον Οργανισμό ως προσπάθεια νεαρών στην ηλικία αξιωματικών –μη μελών του ΑΟΟΑ– να «αμαυρώσουν» το «θεάρεστο» έργο του!

Υποδεικνύουν δε στον Πάνο Καμμένο –γεννώντας εύλογα ερωτήματα για τη σπουδή τους– να προβεί σε άμεση απομάκρυνση των στρατιωτικών αυτών που θεωρούνται εμπόδιο, προφανώς επειδή αρνούνται να παρανομήσουν, και στη θέση τους να συγκροτηθεί «άτυπο συμβούλιο» από παλιά στελέχη και πρώην υπαλλήλους του ΑΟΟΑ…

Οικονομικά στο σκότος

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Κατ' αρχάς, μια από τις σκανδαλώδεις πρωτοτυπίες του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού είναι το γεγονός ότι δεν συντάσσει και δεν δημοσιοποιεί ισολογισμούς, δημιουργώντας ένα πέπλο μυστηρίου για την αξιοποίηση και κατάληξη των πόρων του, οι οποίοι προέρχονται από τις εισφορές των μελών-αξιωματικών.

Οσο κι αν ψάξει κανείς, οικονομικά στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, την καταγεγραμμένη περιουσία και τις υποχρεώσεις προς τρίτους δεν πρόκειται να βρει. Κι αυτό διότι η διοίκηση έχει να υποβάλει ισολογισμό προς έγκριση τουλάχιστον έξι χρόνια, ενώ την αδικαιολόγητη αυτή συσκότιση φαίνεται να έχει εντοπίσει η Διεύθυνση Οικονομικού του ΓΕΣ σε ελέγχους που διενήργησε το 2014 και το 2015.

Διαμερίσματα από χρυσάφι!

Ωστόσο, το ομιχλώδες τοπίο γύρω από τα οικονομικά ενδεχομένως να έχει την εξήγησή του… Οπως προαναφέραμε, ο ΑΟΟΑ είναι ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό ΝΠΔΔ και έχει σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες στέγασης των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό κατασκευάζει διάφορα οικήματα σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας (όχι πάντοτε, όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια) καλύτερες τιμές στους ασφαλισμένους του.

Μια από τις πολυκατοικίες που έχτισε λοιπόν, ήταν στη Λάρισα (επί των οδών Ιουστινιανού, Κομνηνών και Μιαούλη Γαλάτη) με δικαιούχους 28 ανώτατους στρατιωτικούς εν αποστρατεία, οι οποίοι συμφώνησαν να λάβουν από ένα διαμέρισμα, αποπληρώνοντας το τίμημα με μηνιαία παρακράτηση από τη σύνταξή τους.

Προς έκπληξή τους όμως, διαπίστωσαν στην πορεία ότι η κατασκευή είχε υπερκοστολογηθεί κατά 1.403.000 ευρώ!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το εξώδικο που απέστειλαν (Ιούλιος 2016) προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, επικαλούμενοι πληροφορίες από τον εργολάβο που είχε αναλάβει να κατασκευάσει το κτίριο, το κόστος ανέγερσης ανήλθε σε κάτι λιγότερο από 3.000.000 ευρώ (περίπου 2.900.000 ευρώ). Ωστόσο, ο ΑΟΟΑ χρέωσε στους δικαιούχους του ποσό 4.303.000 ευρώ, δηλαδή 1.403.000 ευρώ πάνω από το κανονικό κόστος.

Οι εξαπατηθέντες στρατιωτικοί, κατόπιν όλων αυτών, με οργή και απογοήτευση, δηλώνουν εμβρόντητοι στο ίδιο εξώδικο που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», καταγγέλλοντας τον «δημόσιου, μη κερδοσκοπικού και κοινωφελούς σκοπού» Οργανισμό τους ότι καρπώθηκε σε βάρος τους «απροκάλυπτα υπέρμετρα χρηματικά ποσά, προσμετρώντας στην κοστολόγησή τους, αυθαίρετα και ασύμβατα προς τον νομοθετικό κανονισμό κοστολόγησης ενός έργου, παράνομα και κραυγαλέα αδικαιολόγητα κονδύλια που παραβιάζουν τις νομοθετικές διατάξεις».

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες απόπειρες συνεννόησης και συμβιβασμού με τη διοίκηση του ΑΟΟΑ, οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες, αφού απορριπτόταν το αίτημα της μείωσης του κόστους και της δόσης για τα διαμερίσματα. Ετσι, απεστάλη εξώδικο, όπου ζητούνται η επανακοστολόγηση της αξίας, η μείωση των δόσεων και ο συμψηφισμός όσων χρημάτων είχαν ήδη καταβληθεί, με την ελπίδα εκ μέρους των διαμαρτυρομένων η απαίτησή τους να μην έχει την τύχη των προηγούμενων οχλήσεων προς τον Οργανισμό τους.

Καλαμαριά όπως Λάρισα;

Η «πανάκριβη» πολυκατοικία της Λάρισας δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Σοβαρά ερωτήματα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε εγείρει ο τρόπος κατασκευής ανάλογου οικήματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, με τη μέθοδο της εξωτερικής εργολαβίας μέσω σύμβασης δημόσιου έργου.

Η ανέγερση, με βάση το μητρώο ηλεκτρονικών συμβάσεων, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015. Παρ’ όλα αυτά, τρεις μήνες αργότερα δεν είχε φανεί ούτε μπουλντόζα στην περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι το έργο δεν καλυπτόταν από την προθεσμία του ενός μήνα που ορίζει ο νόμος.

Εφόσον η καταγγελία ευσταθεί, γιατί ο εργολάβος δεν κηρύχθηκε έκπτωτος, ώστε το έργο να πάει στον επόμενο; Εχει σημασία να τονιστεί ότι την επίμαχη σύμβαση υπέγραψε ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΑΟΟΑ, ο οποίος παρεμπιπτόντως έπρεπε να έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2011 λόγω του νομοσχεδίου για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα που αφορούσε υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αλλά παραμένει ώς σήμερα στη θέση του.

Το οικόπεδο-φιλέτο

Εξάλλου, ποικίλες συζητήσεις προκαλεί το θέμα ενός οικοπέδου ιδιοκτησίας του Οργανισμού στην περιοχή του Δήμου Παπάγου-Χολαργού (όπου εδρεύει ο ΑΟΟΑ), για το οποίο πριν από περίπου πέντε χρόνια ο τοπικός δήμος είχε ενδιαφερθεί να το αγοράσει καταβάλλοντας τίμημα ύψους 5 εκατ. ευρώ με την αντικειμενική αξία του ακινήτου να είναι σχεδόν διπλάσια. Η αγοραπωλησία όμως δεν προχώρησε, διότι το ποσό κρίθηκε χαμηλό εκ μέρους της διοίκησης του Οργανισμού.

Εσχάτως, ο δήμος επανήλθε και όπως αποδεικνύεται μέσω της Διαύγειας, η προσφορά που κατέθεσε φτάνει μόλις τα 800 χιλ. ευρώ, σχεδόν έξι φορές μικρότερη από το τίμημα της προηγούμενης προσπάθειας αγοράς. Τι θα πράξει λοιπόν τώρα ο ΑΟΟΑ; Υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να πουλήσει το οικόπεδο έναντι του εν λόγω ποσού, όταν πριν από μερικά χρόνια απέρριπτε το εξαπλάσιο;

Αμεση σύνδεση με τις καταγγελλόμενες παραλείψεις, παρατυπίες και ατασθαλίες έχει εξ αντικειμένου η Διεύθυνση Δικαστικού του ΑΟΟΑ, η οποία αριθμεί τέσσερις υπαλλήλους που λογικά θα όφειλαν να διερευνήσουν το νομικό σκέλος των προαναφερθεισών υποθέσεων.

Κατά πόσο δηλαδή υπηρετεί τη νομιμότητα ένας δημόσιος οργανισμός που συστηματικά δεν δημοσιοποιεί τα έσοδα και τα έξοδά του ή ποια νομική συμβουλή έδωσαν για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε ό,τι αφορά π.χ. την αντιδικία με τους εν αποστρατεία αξιωματικούς και την υπερκοστολόγηση των διαμερισμάτων τους.

Τι γίνεται όμως αν οι «υπηρέτες» του νόμου είναι παράνομοι; Κανονικά θα υπήρχε πρόβλημα, εκτός αν πρόκειται για τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών… Στη διάρκεια της έρευνάς μας, ανατρέξαμε στον κανονισμό που διέπει τη λειτουργία του, «ανακαλύπτοντας» ότι δεν προβλέπεται πουθενά θέση νομικού συμβούλου παρά μόνο για τρεις δικηγόρους.

Εκ πρώτης όψεως, νομίζει κανείς ότι η διάκριση ανάμεσα σε νομικό σύμβουλο και δικηγόρο είναι ασήμαντη λεπτομέρεια, δεν είναι όμως έτσι σε ό,τι αφορά τη διαδικασία πρόσληψης σε ένα ΝΠΔΔ, καθώς με βάση τον «κώδικα περί δικηγόρων», οι δικηγόροι προσλαμβάνονται έπειτα από προκήρυξη και διαγωνισμό, οι δε υποψηφιότητες κρίνονται από ειδική πενταμελή επιτροπή.

Αντιθέτως, ο νομικός σύμβουλος προσλαμβάνεται απευθείας! Μάλλον γι’ αυτό, ενώ δεν προβλέπεται θέση νομικού συμβούλου στον Οργανισμό, με αυτή την πατέντα (άνευ διαγωνισμού) έχουν προσληφθεί όχι ένα αλλά δύο άτομα!

Από το «παράθυρο» προσελήφθησαν πάντως και οι άλλοι δύο δικηγόροι, αφού η απαιτούμενη προκήρυξη αγνοείται, παρά τη σαφέστατη νομοθεσία που ρητά αναφέρει ότι αν δεν τηρηθεί η διαδικασία του διαγωνισμού, οι συμβάσεις ακυρώνονται, οι δικηγόροι διώκονται πειθαρχικά και το διοικητικό όργανο που τους προσέλαβε διώκεται ποινικά, με βάση άρθρο του Ποινικού Κώδικα περί παράβασης καθήκοντος.

Ως προς τους μισθούς, επισημαίνεται ότι η αμοιβή κάθε δικηγόρου για αντίστοιχες θέσεις σε άλλα ΝΠΔΔ, τα οποία ακολούθησαν τη νόμιμη οδό για τις προσλήψεις, είναι περίπου 2.000 ευρώ μηνιαίως. Αρα, για τους τέσσερις του ΑΟΟΑ, 8.000 ευρώ και κατ’ έτος 96.000 ευρώ.

Ο πολιτευτής και η σύζυγος-δικηγόρος

Σε αυτό το σημείο, έχει αξία να υπενθυμίσουμε όσα γράφαμε στην αρχή του ρεπορτάζ σχετικά με την ύπαρξη αποπροσανατολιστικών πιέσεων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, υποτίθεται για το καλό του Οργανισμού. Οι πιέσεις αυτές αποδεικνύεται ότι μόνο τυχαίες και άδολες δεν είναι και αυτό διότι προέρχονται από παράγοντες με άμεσο προσωπικό συμφέρον.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του πρώην προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων και πολιτευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. στον Νομό Φωκίδας προς τον Πάνο Καμμένο, με την οποία νουθετεί τον υπουργό για τις δέουσες ενέργειες που θα γλιτώσουν τον ΑΟΟΑ από τη διάλυση και την απαξίωση.

Ανάμεσα στις «σωτήριες» προτάσεις του, που κινούν το ενδιαφέρον, συγκαταλέγεται η θέσπιση άτυπου οργάνου με απόστρατους για να συμβουλεύουν τον υπουργό και να τον «προστατεύουν» από κακόβουλους αξιωματικούς (άραγε περιλαμβάνει και τον εαυτό του στο συμβούλιο σοφών ο πολιτευτής των ΑΝ.ΕΛΛ.;) και επίσης η αναβάθμιση της Διεύθυνσης Δικαστικού με την ταυτόχρονη διασφάλιση του προσωπικού της.

Τονίζει δε -επί τούτου- ότι επιτελεί άριστα το έργο της και είναι «το Α και το Ω» στην εξυπηρέτηση των μελών του Οργανισμού.

Εκείνο που παραλείπει να δηλώσει ο συνταξιούχος πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων είναι ότι μία εκ των δικηγόρων είναι η σύζυγός του, για το εργασιακό μέλλον της οποίας δείχνει να αγωνιά.

Σημειώνεται επίσης ότι ο ΑΟΟΑ δεν απασχολεί για πρώτη φορά τα μέσα ενημέρωσης, ενώ φαίνεται ότι αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για το υπουργείο Αμυνας, το οποίο φέρεται να έχει γνώση για πολλά από τα κακώς κείμενα, χωρίς όμως –μέχρι τώρα– να τα αντιμετωπίζει.

Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα ο Πάνος Καμμένος απάντησε σε ερώτηση με θέμα την οικονομική διαχείριση του Οργανισμού που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από δημοσιεύματα (www.stokokkino.gr) στα οποία γινόταν λόγος για σοβαρές ατασθαλίες και παραλείψεις.

Ο υπουργός ενημέρωνε (Μάιος 2016) ότι έδωσε εντολή για διενέργεια ΕΔΕ και έστειλε τον φάκελο στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Αθηνών. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και έδωσε εντολή να εμπλακεί η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Αμυνας, ώστε να διερευνηθούν όσα είχαν αποκαλυφθεί ώς τότε.

Από τα δεδομένα που είχαν δημοσιοποιηθεί, τον όγκο και τη σοβαρότητα των καταγγελλομένων, οι ελεγκτές θα πρέπει να είχαν πολλά να καταγράψουν και να συμπεριλάβουν στο πόρισμά τους…

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα κάνει μετά και τα νεότερα αυτά στοιχεία ο κ. Καμμένος αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχουν κηρύξει ανένδοτο στη διαφθορά. Θα κάνουν τα στραβά μάτια; Είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις στο απυρόβλητο; Πάντως, για την «Εφ.Συν.», το κεφάλαιο ΑΟΟΑ δύσκολα θα κλείσει με το σημερινό δημοσίευμα…

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά F-16 στο Αιγαίο
Δύο υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποίησε, χθες, επίσκεψη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος....
Μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά F-16 στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να καταργηθεί το πεδίο βολής στο Πετροκάραβο»
Την κατάργηση του πεδίου βολής στο «Πετροκάραβο» του Σαρωνικού, απέναντι από τα Μέθανα, γνωστό για τη φυσική του ομορφιά, ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, με επιστολή του, από τον...
«Να καταργηθεί το πεδίο βολής στο Πετροκάραβο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τώρα αρχίζει το κυνήγι των... χρυσοθήρων
Αθώος ο Πάνος Καμμένος για το «λιντσάρετε τον Πάχτα», βάζει τώρα στόχο να «κάψει» την «Ελληνικός Χρυσός». Αμέσως μετά την απαλλαγή του, ο υπ. Αμυνας δεν μάσησε τα λόγια του ούτε προς τον πρώην δήμαρχο...
Τώρα αρχίζει το κυνήγι των... χρυσοθήρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στρατόπεδο ως «αντιπαροχή» για κατοικίες στρατιωτικών
​Και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος συνηγορεί στην απόδοση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, λαμβάνοντας ως «αντιπαροχή» 80 με 100 κατοικίες μέσα στον πολεοδομικό ιστό του τοπικού δήμου. Οι δηλώσεις έγιναν χθες...
Στρατόπεδο ως «αντιπαροχή» για κατοικίες στρατιωτικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τσιμέντο για ενστόλους να γίνει;
Τοπικό δημοψήφισμα, με τεχνογνωσία από τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ, σχεδιάζουν οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών στη Θεσσαλονίκη για τη χρήση του στρατοπέδου «Παύλος Μελάς». Η πρωτοβουλία έρχεται μετά τις...
Τσιμέντο για ενστόλους να γίνει;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος στα σενάρια δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβο
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έδωσε εντολή διακοπής των εργασιών στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο Λεμονούς, βόρεια της Μυτιλήνης, βάζοντας τέλος στα σενάρια δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων...
Τέλος στα σενάρια δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας