Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περπατήστε άφοβα. Δεν θα σας γράψει κανένας
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Περπατήστε άφοβα. Δεν θα σας γράψει κανένας

  • A-
  • A+

«Το περπάτημα είναι η ίδια η ζωή της πόλης», εκτιμά ο Θάνος Βλαστός, καθηγητής του Πολυτεχνείου και διευθυντής του εργαστηρίου Βιώσιμης Κινητικότητας, μιλώντας στην «Εφ.Συν.».

Αναφέρεται στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο ακόμη και στην εποχή της οικονομικής κρίσης εξακολουθεί να «πήζει» από αυτοκίνητα, κινούμενα ή σταθμευμένα, και παρατηρεί:

«Το μποτιλιάρισμα και οι άσκοπες μετακινήσεις για έναν χώρο στάθμευσης είναι τα δύο στοιχεία που αναιρούν το πλεονέκτημα της ταχύτητας που υποτίθεται ότι εξασφαλίζει το ΙΧ». Αναδεικνύει και μια άλλη διάσταση αυτής της επιλογής. «Το περπάτημα είναι αυτονόητο, φυσικό και κυρίως ελεύθερο, όπως η αναπνοή. Είναι η απάντηση στο “σώζων εαυτόν σωθήτω” και τη χαμένη τιμή της πρωτεύουσας».

Με τεκμηριωμένες μελέτες έχει ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των πεζόδρομων και των ποδηλατόδρομων, που είναι λύσεις φτηνές και αποτελεσματικές για μετακινήσεις στο κέντρο.

Εχει υποδείξει διαδρομές που εξασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνηση με αυτούς τους τρόπους, με εναλλακτική λύση τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων σε χώρους που σήμερα καταλαμβάνουν σταθμευμένα οχήματα και θα αποδοθούν σε κοινή χρήση.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιάννης Φραντζεσκάκης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που μελέτησε την ελεγχόμενη στάθμευση στην πρωτεύουσα, μας παραθέτει αποκαλυπτικά στοιχεία.

Υπολογίζεται ότι κάθε ημέρα μπαίνουν στα όρια του δακτυλίου 700.000 έως ένα εκατομμύριο οχήματα.

Με δεδομένο ότι ένα μεσαίου μεγέθους ΙΧ χρειάζεται 12 τετραγωνικά για στάθμευση και τα μισά αυτοκίνητα καταλαμβάνουν παράνομες θέσεις, «κλέβουν» πάνω από 6.000 στρέμματα πολύτιμου δημόσιου χώρου!

Εκτιμάται ότι ένας οδηγός διανύει από 1,5 έως και 4,5 χλμ. ψάχνοντας για μια θέση. Ο κορυφαίος συγκοινωνιολόγος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούν κρίσιμα σημεία των δρόμων, όπως οι στροφές, οι στάσεις αστικών συγκοινωνιών και ράμπες για ΑμεΑ.

Η κατάληψη λεωφορειολωρίδων έχει εξελιχθεί σε... must από ορισμένους οδηγούς. Αυτή η συμπεριφορά όμως δημιουργεί εμπόδια στην υπόλοιπη κυκλοφορία και μπορεί να μειώσει τη ροή σε έναν οδικό άξονα κατά 30-50%, ενώ το μποτιλιάρισμα αυξάνει κατά 25% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Κακές συνήθειες

Μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου για την «Εξυπνη Κινητικότητα», που έγινε το 2015, αποκάλυψε ότι το 40,5% των κατοίκων του λεκανοπεδίου προτιμούν να μετακινούνται με το ΙΧ τους και μόλις το 23% με τις αστικές συγκοινωνίες.

Είναι το «καμπανάκι» για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ), όπως μας εξηγεί ο Γιάννης Σκουμπούρης, διευθύνων σύμβουλος του φορέα όλων των δημόσιων μεταφορών της πρωτεύουσας.

Το μεγάλο στοίχημα για τη σημερινή διοίκηση είναι να επιστρέψουν οι πολίτες στις συγκοινωνίες και κυρίως να τις αγαπήσουν, εντάσσοντάς τες στις καθημερινές επιλογές τους.

«Περισσότεροι επιβάτες σημαίνει περισσότερα έσοδα και βελτίωση των υπηρεσιών», διαβεβαιώνει, και γι’ αυτό η κυβέρνηση επέλεξε να παραμείνει η μηναία κάρτα στα 30 ευρώ, παρά την αύξηση του ΦΠΑ από το 14% στο 24%.

Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η κάρτα είναι το «διαβατήριο» και για έκπτωση 20% στο τέλος στάθμευσης στα τέσσερα μεγάλα γκαράζ που λειτουργούν δίπλα σε σταθμούς του μετρό και έχουν πολύ πιο ελκυστικά τιμολόγια σε σχέση με τους ιδιωτικούς χώρους.

Πάνω από 1.900 στεγασμένες θέσεις υπάρχουν στους σταθμούς «Συγγρού-Φιξ», «Νομισματοκοπείο», «Χαλάνδρι» και «Αγία Μαρίνα» στα σύνορα Αιγάλεω-Χαϊδαρίου.

Οι τιμές έως τρεις ώρες κυμαίνεται από 1,5 έως 4 ευρώ, ενώ για 10-24 ώρες δεν ξεπερνούν τα 8 ευρώ, χωρίς την έκπτωση.

Σε άλλους τρεις σταθμούς («Κατεχάκη», «Εθνική Αμυνα» και «Δ. Πλακεντίας») υπάρχουν υπαίθρια πάρκινγκ, που είναι δωρεάν αλλά συνήθως γεμίζουν γρήγορα. Δωρεάν χώροι προσφέρονται και σε επτά στάσεις του τραμ. Αναλυτικά στοιχεία για τιμές και εκπτώσεις παρέχονται στην ιστοσελίδα www.stasy.gr.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες και, με μια εφαρμογή που παρέχεται δωρεάν, την telematics.oasa.gr, οι επιβάτες μπορούν με ένα «κλικ» να πληροφορηθούν από το κινητό ή τον υπολογιστή τους τη βέλτιστη διαδρομή που τους εξυπηρετεί, αλλά και τη θέση του λεωφορείου ή του τρόλεϊ που τους ενδιαφέρει ώστε να μην περιμένουν στις στάσεις.

Είναι μέτρο που έχουν ήδη αξιοποιήσει περισσότεροι από 100.000 χρήστες σε καθημερινή βάση και λειτουργούν ανεξάρτητα από τις 1.000 «έξυπνες στάσεις» που δοκιμάζονται από τον Μάιο και δίνουν πληροφορίες προς όλους τους ενδιαφερόμενους.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδηγοί από ανάγκη
Οι Ελληνες πληρώνουν πιο ακριβά τη συντήρηση και χρήση του αυτοκινήτου τους, ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στον δρόμο, χάνουν εργατοώρες και καταστρέφουν το περιβάλλον, αλλά δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Ι.Χ....
Οδηγοί από ανάγκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21% αυξήθηκαν τον Ιανουάριο τα έσοδα του ΟΑΣΑ από το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποδεικνύεται τονωτική ένεση για το ταμείο των δημόσιων συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Τα έσοδα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς παρουσίασαν...
21% αυξήθηκαν τον Ιανουάριο τα έσοδα του ΟΑΣΑ από το ηλεκτρονικό εισιτήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δωράκι» για τους επιβάτες λεωφορείων
Εμμεση μείωση στις τιμές των απλών εισιτηρίων των 1,40 ευρώ, που κατά κανόνα χρησιμοποιούν οι περιστασιακοί επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, ετοιμάζονται να εξαγγείλουν το αρμόδιο υπουργείο...
«Δωράκι» για τους επιβάτες λεωφορείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσω ολοταχώς για ένα πλήρες, συνδυαστικό και σύγχρονο μετρό
Υστερα από οκτώ χρόνια αναβολών και καθυστερήσεων, η πολυαναμενόμενη τέταρτη γραμμή του μετρό της πρωτεύουσας μπαίνει σε τροχιά κατασκευής, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2019, αμέσως μετά τη λήξη του...
Πρόσω ολοταχώς για ένα πλήρες, συνδυαστικό και σύγχρονο μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι μετροπόντικες δεν πάνε διακοπές
Αρχές Αυγούστου ο μετροπόντικας «Ιππόδαμος» θα φτάσει στο ιστορικό κτίριο του Ηλεκτρικού στον Πειραιά για να συνεχίσει χωρίς «στάση» για τον τελικό προορισμό του, στο Δημοτικό Θέατρο. Αρχές του 2019 θα...
Οι μετροπόντικες δεν πάνε διακοπές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας