Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για το μετάλλιο της συμμετοχής
ΙΝΤΙΜΕ

Για το μετάλλιο της συμμετοχής

  • A-
  • A+

Περίπου 50.000 δρομείς έσπευσαν στο μεγάλο κάλεσμα του Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του αγωνιστή, ειρηνιστή και βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το κέντρο της Αθήνας, αλλά και οι δρόμοι από τους οποίους θα περνούσαν οι μαραθωνοδρόμοι είχαν κλείσει από νωρίς. Η γιορτή άρχιζε. Αλλού βέβαια θύμιζε πάρτι με μακιγιαρισμένες και καλοχτενισμένες κυρίες έτοιμες να ιδρώσουν και να χαλάσουν την εμφάνισή τους.

Στα 5 χιλιόμετρα τρέχουν αθλητές, κάποιοι που αγαπούν το τρέξιμο και επιλέγουν αυτήν την απόσταση που τους ταιριάζει ή τόσο αντέχουν, αλλά και αυτοί που θέλουν να είναι παρόντες στο γεγονός της εβδομάδας και γιατί όχι (;) να έχουν και μια selfie με ένα μήνυμα: «Ημουν κι εγώ εκεί». Αλλωστε, γι’ αυτό διεξάγεται και δεύτερη απογευματινή κούρσα στο αγώνισμα.

Θέλουν πολλοί να είναι στο Καλλιμάρμαρο. Οι σταρ συνήθως τρέχουν το πρωί, που έχει και καλύτερο φως για τις φωτογραφίες. Βοηθούν κι αυτοί στην προβολή του Μαραθωνίου και στην εμπορικότητά του.

Ολοι ευπρόσδεκτοι είναι στην αγκαλιά του αθλητισμού και της συμμετοχής, που μόνο καλά έχει να δώσει.

ΙΝΤΙΜΕ

Η γιορτή, και κυρίως η ιδέα, αρχίζει και τελειώνει στην κλασική διαδρομή. Αυτή είναι η αποθέωση της συμμετοχής. Τα 42 χιλιόμετρα είναι μια μεγάλη προσωπική υπόθεση για τους συμμετέχοντες.

Τρέχουν για μια ιδέα, για τα μάτια των δικών τους που τους περιμένουν στο Καλλιμάρμαρο και δεν θέλουν να τους απογοητεύσουν.

Προσπερνούν τις κράμπες, το σώμα τους που κρυώνει από την κούραση, τις ζαλάδες, τη ναυτία... Ψάχνουν να βρουν ένα τέμπο σωστό για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Κάποιοι έχουν πια και το μικρόβιο του αθλητή και τρέχουν με το χρονόμετρο στο χέρι τους.

ΙΝΤΙΜΕ

Προπονούνται καιρό στα στάδια και στους δρόμους της περιοχής τους, πληρώνουν το παράβολο της συμμετοχής και μπαίνουν στη διαδικασία να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους. Αλλοι έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό -ειδικά και μόνο- γι’ αυτόν τον αγώνα.

Κάποιοι κάθονται σε αναπηρικά καροτσάκια που τα κινεί δρομέας, ενώ δήλωσε συμμετοχή και αθλητής με τεχνητό μέλος (κάτω άκρα). Αν η δουλειά που γίνεται για την εμπορικότητα των δρομικών αγωνισμάτων και οι λαμπερές προσωπικότητες που τρέχουν σε αυτά είναι λόγοι για τους οποίους βλέπουμε τέτοια μικρά θαύματα, τότε μπράβο σε αυτούς που επεξεργάζονται και αυτό το πλάνο!

Μια πρόταση γάμου μετά τον τερματισμό και ένας... μονόλογος των Κενυατών δρομέων

ΙΝΤΙΜΕ

O πιο λαϊκός αγώνας είναι παράλληλα και ο πιο προσωπικός. Είναι ο Μαραθώνιος της Αθήνας (34ος) με τους πολλούς συμβολισμούς και τις αμέτρητες δυσκολίες που «ξεδιπλώνονται» στην ανισόπεδη διαδρομή των 42,195 χιλιομέτρων και... μαγκώνουν το κορμί των χιλιάδων που λαμβάνουν μέρος στον αγώνα.

Είναι τόσο προσωπικός, που γίνεται ακόμη και... πεδίο προτάσεων γάμου, όπως αυτή του Βέλγου Αλαν Καρλιέρ, ο οποίος αφού τερμάτισε, λίγο μετά τις 13.30, περίμενε τη σύντροφό του Στεφανί Ρονσμάνς.

Ετρεχε σχεδόν τέσσερις ώρες -όλη αυτή την απόσταση- και είχε μαζί του ένα μονόπετρο με στόχο να της το χαρίσει και να της ζητήσει να τον παντρευτεί, έπειτα από 20 χρόνια σχέσης και την απόκτηση τριών παιδιών. Η απάντηση της Στεφανί ήταν προβλέψιμη, όπως και τα δάκρυά της. Φυσικά και είπε «ναι».

Πολύ νωρίτερα είχε μπει στο Παναθηναϊκό Στάδιο ο μεγάλος νικητής του Μαραθωνίου. Πρώτος τερμάτισε ο Κενυάτης Λούκα Ρότιχ Λουμποβάν, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα με ατομικό ρεκόρ 2:08.12 και την πεποίθηση ότι μπορεί να καταρρίψει το ρεκόρ διαδρομής που είναι 2:10.37 και το είχε πετύχει το 2014 ο Φέλιξ Κάντι.

Ο Λουμποβάν τερμάτισε σχεδόν τέσσερα λεπτά μετά το ατομικό του ρεκόρ, σε 2:12.49 και με μια παραδοχή στα χείλη: «Τελικά, ήταν πολύ δύσκολο.

Ελπίζω του χρόνου να τα καταφέρω». Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος του είναι ένας από τους καλύτερους που έχουν σημειωθεί στη διαδρομή, ο 15ος. Στη δεύτερη και τρίτη θέση τερμάτισαν επίσης Κενυάτες, ο Μπένσον Κιπρούτο με 2:13.24 και ο Αντριού Μπεν Κιμτάρ με 2:13.26.

Ο πρώτος Ελληνας (και 10ος στη γενική κατάταξη με 2:24.58) που μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο Χριστόφορος Μερούσης.

ΙΝΤΙΜΕ

Ο Χιώτης έμεινε στον τερματισμό και περίμενε τους συναθλητές του να τους αγκαλιάσει κι έπειτα πήρε στα χέρια του τον -ακόμη- νυσταγμένο γιο του, που φορούσε την πιπίλα του, και είπε:

«Ολα τα χρωστάω στον γιο μου, είναι δύο χρόνια στη ζωή μου και τώρα ήταν εδώ πρώτη φορά στον τερματισμό».

Εκείνη την ώρα προσέγγιζε το στάδιο η πρώτη Ελληνίδα (3η στη γενική, 2:49.23) Ράνια Ρεμπούλη. Το πρόσωπό της άλλαζε όψη από τους μορφασμούς της συγκίνησης, καθώς ο κόσμος την ενθάρρυνε να συνεχίσει.

Ομως, παρά τη συναισθηματική φόρτιση, θυμόταν να κοιτάζει το ρολόι της για να ελέγχει αν είναι κοντά στον χρόνο που επιθυμεί.

Τελικά, τη στιγμή που έφτασε στο Παναθηναϊκό Στάδιο δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Στις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Κενυάτισσα Νάνσι Αρουσέι με 2:38.13 και δεύτερη η Κενζά Νταχμανί από την Αλγερία με 2:38.28. Δεύτερη Ελληνίδα ήταν η Σόνια Τσεκίνη-Μπουδούρη (2:55.04) και τρίτη η Στεφανία Λεοντιάδου (2:57.59).

Οι Ελληνες ολυμπιονίκες ήταν αυτοί που έφεραν την ολυμπιακή σημαία μέσα στον Καλλιμάρμαρο, όταν είχαν ολοκληρωθεί οι αγώνες των 5 χλμ. και 10 χλμ.

10 χλμ. (Α): 1. Μπουντούλης 31.47, 2. Μαγγίνας 31.48, 3. Ιωαννίδης 31.52.

10 χλμ. (Γ): 1. Καρακατσάνη 35.23, 2. Λούικ (Εσθονία) 36.23, 3. Λεβεντάκη 36.35.

5 χλμ. (Α): 1. Καλλίας 14.49, 2. Αντέμε (Ιταλία) 15.08, 3. Νακόπουλος 15.13.

5 χλμ. (Γ): 1. Πετρουλάκη 17.10, 2. Φιλάνδρα 17.45, 3. Κυριακοπούλου 18.14.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαραθώνιος Αθήνας: κάθε δρομέας και μια ιστορία
«Μπράβο Κώστα, μπράβο Αλεξάνδρα, μπράβο στον δρομέα από τη Γερμανία και το Μεξικό»: έχουν περάσει πεντέμισι ώρες από την αφετηρία και εκατοντάδες δρομείς τερματίζουν στο Καλλιμάρμαρο εξουθενωμένοι....
Μαραθώνιος Αθήνας: κάθε δρομέας και μια ιστορία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σήμερα και αύριο, λόγω μαραθωνίου
Η Τροχαία ανακοίνωσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα εν όψει του 33ου Μαραθωνίου. Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σήμερα το απόγευμα. Από τις 5 το πρωί οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο. Αναλυτικά το πρόγραμμα του...
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σήμερα και αύριο, λόγω μαραθωνίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ο πραγματικός ιός είναι ο ρατσισμός»
«Λεφτά για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και όχι για στρατόπεδα και ρατσιστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας» το μήνυμα -μεταξύ άλλων- που έστειλε η αντιφασιστική - αντιρατσιστική πικετοφορία που...
«Ο πραγματικός ιός είναι ο ρατσισμός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδικές αντιπολεμικές-αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις
Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας δράσης ενάντια στον Εθνικισμό και τον Ρατσισμό προγραμματίζονται μια σειρά από αντιπολεμικές-αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε μετανάστες/στριες/πρόσφυγες στις...
Πανελλαδικές αντιπολεμικές-αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρός Αφγανός έπειτα από συμπλοκή έξω απ’ τη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά
Ένας Αφγανός, 22 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα έπειτα από μαχαιριές που δέχτηκε σε συμπλοκή μεταξύ προσφύγων - μεταναστών που σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου έξω από τη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.
Νεκρός Αφγανός έπειτα από συμπλοκή έξω απ’ τη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας