• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 28.5°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 28.1°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.9°C
  0 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.2°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.4°C / 27.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 23.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 28.8°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.4°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 28.2°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.8°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  68%

Χρησιμοποιώντας παραβολές και εκκλησιαστικά εδάφια ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, πρώτα έστρεψε τα μάτια προς τους εθελοντές της Αρχιεπισκοπής και μετά τα βέλη προς την κοσμική εξουσία

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Βρήκε... άμβωνα και άρχισε τα «ψαλτήρια»

 • A-
 • A+

Οχι μόνο δεν υπέστειλε το λάβαρο της σύγκρουσης με την πολιτεία και τον τέως υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, αλλά, αντιθέτως, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αν και με παραβολικό τρόπο, το κράτησε ψηλά κάνοντας σαφείς τις προθέσεις του σχετικά με τον δημόσιο διάλογο.

Ούτε η δίωρη τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ τον εμπόδισε να διακόψει, έστω, την αντιπαράθεση. Ισα ίσα, έδειξε αποφασισμένος να συνεχίσει σε υψηλούς τόνους να απαντά στην κριτική που του ασκήθηκε για την παρέμβασή του στην υπόθεση του πρόσφατου κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Μάταιη και άκαρπη, όπως αποδείχθηκε, η παρέμβαση του νέου υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι όταν, ερωτηθείς ο κ. Ιερώνυμος κατά την είσοδό του στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ αν η συνέντευξή του έπαιξε ρόλο στην απομάκρυνση Φίλη, απάντησε «βρισκόμαστε εδώ για…», για να συμπληρώσει ο κ. Ζουράρις «…ακαδημαϊκά θέματα».

Μάταια και τα περί «πραότητας», «σύνεσης», του ρόλου του στην «ενότητα» ή ότι «δεν πολιτεύεται, δεν στρατεύεται», και τα περί αυτής ακόμη της «συγχωρητικότητας» που επικαλέστηκαν κοσμήτορες και καθηγητές της Θεολογικής στους λόγους και τους επαίνους τους.

Πνευματική κρίση

Οταν έφτασε η ώρα κι ανέβηκε στο βήμα, αν και αναγγέλθηκε ότι η ομιλία του θα αφορούσε ένα όντως ακαδημαϊκό ζήτημα, «Η Θήβα της Βοιωτίας κατά τον 16ο μ.Χ. αιώνα», κι ενώ κάποιοι είχαν ήδη αρχίσει να αποχωρούν, σταμάτησαν και ξανακάθισαν αφού έγινε φανερό ότι πριν από την αναγγελθείσα εισήγησή του θα έκανε αναφορές στα τρέχοντα και ζέοντα.

Εκκινώντας από την παρατήρηση «από τότε που ήρθε η συννεφιά, η οικονομική κρίση» και διαπιστώνοντας ότι αυτή είναι «αποτέλεσμα της πνευματικής κρίσης», αφού «όταν έχουμε πνευματική κρίση ακολουθούν πολλά είδη κρίσης στη ζωή μας», απέδωσε τα εύσημα στους εθελοντές της Αρχιεπισκοπής, σημειώνοντας «στρέφω τα μάτια στους εθελοντές, αυτούς που δεν περιμένουν τίποτα, θέλω να πω για τις 900 γυναίκες που μαγειρεύουν κάθε μέρα χιλιάδες μερίδες φαγητών με τον σοφό τρόπο που λειτουργούν οι γυναίκες» και στις οποίες «ανήκει ο έπαινος και το βραβείο, μέσα από αυτή την εκδήλωση για το πρόσωπό μου».

Αλλά εκτός από τους εθελοντές και τις εθελόντριες σταμάτησε στις δυσκολίες, και ειδικά στην παλαιότερη όπως τη χαρακτήρισε δυσκολία της Εκκλησίας, που είναι «η διαστρέβλωση μερικών πραγμάτων της Εκκλησίας. Και αλήθεια να βλέπουν μερικοί, αρέσκονται να τη διαστρέφουν, να βάζουν τα δικά τους ψεγάδια, βλέποντας μόνο κακά σημάδια και πονηρίας έργα.

»Εμείς δεν κάνουμε τίποτα άλλο αλλά συνεχίζουμε αυτό που μας είπε ο Κύριος, ανεβαίνοντας στον Γολγοθά, δύο μαθητές δεν είχαν καταλάβει το νόημα της διακονίας, έβαλαν και μέσο... τη Μητέρα του να μπουν δεξιά και αριστερά του καθώς πήγαινε στη δόξα του για να απαντήσει αυτός “ουκ έστιν ούτως εν ημίν”, δηλαδή δεν ταιριάζει σε εμάς αυτό, ταιριάζει σε άλλους, σε άλλους που θέλουν να κατακυριεύουν τους ανθρώπους, να κατεξουσιάζουν τους ανθρώπους…».

Περί εξουσίας

Αν όμως όλα αυτά ήταν πολύ παραβολικά, ο κ. Ιερώνυμος έγινε αμέσως σαφέστερος:

«Γι’ αυτό εξανιστάμεθα όταν ακούμε ότι βγαίνουμε από το έργο μας κι ανακατευόμαστε στα αλλότρια και ότι ζητάμε δήθεν εξουσία και κομμάτι από αυτήν. Δεν είναι δυνατόν να το κάνουμε αυτό. Δεν είναι δυνατόν να το κάνουμε αυτό το πράγμα φυσιολογικά όταν δεν είναι μέσα στην αποστολή μας κι όταν ο Κύριος δεν μας το έχει επιτρέψει, δεν μας έχει δώσει τη δυνατότητα αυτής της επιλογής. Υπάρχει όμως μια διαφορά.

»Αλλο να ζητάς εξουσία, αυτή που δεν επιτρέπεται, και άλλο να είσαι παιδαγωγός που οδηγείς τους ανθρώπους και να μην έχεις λόγο για τις εκτροπές, να μην έχεις λόγο για τις καταχρήσεις, να μην έχεις λόγο για την αλαζονεία την υπερφίαλη. Πρέπει να ξεκαθαριστούν αυτά τα πράγματα, άλλο η διακονία, η αγάπη η τελεία, άλλο η εξουσία, αλλά άλλο η γνήσια και ειλικρινής παρατήρηση».

Χαιρετισμούς και επαίνους για την αναγόρευσή του απηύθυναν ο κοσμήτορας της Θεολογικής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο πρύτανης Περικλής Μήτκας, ο πρόεδρος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Κωνσταντίνος Χρήστου, ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας Παναγιώτης Σκαλτσής, ο μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης και ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας Νανάκης. Χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου διάβασε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
Ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Βελένης, παρεμβαίνει μέσω της «Εφ.Συν.» στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει με αδόκιμο τρόπο και κυρίως με το πείσμα του μητροπολίτη Ανθιμου να...
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεσηκωμός ενάντια στην αναγόρευση του Ανθιμου ως διδάκτορα
Οργή λαού έχει προκαλέσει η απόφαση του απερχόμενου πρύτανη του ΑΠΘ να τιμήσει με τη θέση του επίτιμου διδάκτορα τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο οποίος έχει κάνει ακραίες δηλώσεις για σειρά θεμάτων.
Ξεσηκωμός ενάντια στην αναγόρευση του Ανθιμου ως διδάκτορα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με απόλυτη μυστικότητα και με τα ΜΑΤ «πέρασε» ο Ανθιμος στο ΑΠΘ
Σε σύγχρονο κρυφό σχολειό μετατράπηκε, προχθές το μεσημέρι, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης προκειμένου να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του...
Με απόλυτη μυστικότητα και με τα ΜΑΤ «πέρασε» ο Ανθιμος στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόδοση τιμών επί τρία!
Ιερές στιγμές ζει τις τελευταίες μέρες η Θεσσαλονίκη. Ο δήμος αποφάσισε να ανακηρύξει επίτιμο δημότη της πόλης τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχτηκε η πόλη την Αγία Ζώνη της...
Απόδοση τιμών επί τρία!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θάβεται μονίμως η καύση νεκρών
Κεκοιμημένα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μπορούσε να είναι με τρεις λέξεις η ιστορία της καύσης των νεκρών στην Ελλάδα, που επανέφερε με οξύτατο -και γενναίο- τρόπο η τοποθέτηση του συντρόφου του Μηνά Χατζησάββα...
Θάβεται μονίμως η καύση νεκρών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας