Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Νοσηλεία» στο σπίτι αθόρυβα επί 15 χρόνια

«Νοσηλεία» στο σπίτι αθόρυβα επί 15 χρόνια

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Προσφέρουν κάτι πολύ σημαντικό: δωρεάν νοσηλεία στο σπίτι και υπηρεσίες υγείας σε συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Και μάλιστα την προσφέρουν αθόρυβα εδώ και 15 χρόνια, έχοντας φροντίσει την υγεία εκατοντάδων ασθενών, από τότε που μια ομάδα εθελοντών, εργαζόμενων στον χώρο της δημόσιας υγείας -γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι- εντόπισαν την ανάγκη για υποστήριξη των ανθρώπων που έβγαιναν από το νοσοκομείο και χρειάζονταν κατ’ οίκον νοσηλεία.

Αυτή τη στιγμή η «Νοσηλεία» έχει φτάσει να εξυπηρετεί περίπου 75 οικογένειες, που τις εκπαιδεύει στη φροντίδα του ασθενή τους κάθε χρόνο, ενώ υπολογίζουν ότι βλέπουν περίπου 30-40 ασθενείς μηνιαίως, πραγματοποιώντας από μία μέχρι 12 επισκέψεις στον καθένα τον μήνα.

Παράλληλα, έχουν αναπτύξει και άλλες ανθρωπιστικές δραστηριότητες: από δωρεά φαρμάκων, ορθοπεδικού και υγειονομικού υλικού μέχρι δωρεάν εξετάσεις σε συνεργασία και με άλλες ΜΚΟ, αλλά και επισκέψεις για να ταΐσουν και να φροντίσουν ασθενείς που δεν έχουν κανέναν στον κόσμο, στο Νοσοκομείο Παμμακάριστος.

«Μέχρι σήμερα έχουμε εξετάσει πάνω από 900 ασθενείς πρόσφυγες, ενηλίκους και παιδιά, αλλά η κύρια δραστηριότητά μας είναι να βοηθούμε ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα που τους καθιστούν κλινήρεις και δεν μπορούν να περπατήσουν για να πάνε στο νοσοκομείο, οπότε θα αναγκαστούν είτε να καλέσουν ασθενοφόρο είτε να φωνάξουν ιδιώτη γιατρό, ένα κόστος στο οποίο πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν», μας λέει η Ολγα Παπαδοηλιοπούλου από τη διοίκηση της «Νοσηλείας».

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ασθενείς που επισκέπτονται πάσχει από χρόνιο νόσημα, με αποτέλεσμα να τον εξυπηρετούν για διάστημα που υπερβαίνει τον χρόνο, ενώ έτυχε να έχουν ασθενή τον οποίο φρόντιζαν για 14 χρόνια.

Στην «ανεξάρτητη κοινωφελή οργάνωση», όπως αυτοσυστήνονται στη «Νοσηλεία», πλέον απασχολούνται και δύο εργαζόμενοι, ενώ μπορεί να έχει περίπου 1.000 μέλη, ωστόσο μόνον οι 300 είναι οικονομικά εντάξει, καταβάλλοντας σταθερά τις συνδρομές τους.

«Οι εθελοντές μας όμως είναι πολύ περισσότεροι και εναλλάσσονται. Λειτουργούμε ανεξάρτητα, δεν μας χρηματοδοτεί το κράτος, ενώ τα έσοδά μας προέρχονται από τις εκδηλώσεις, τα προγράμματα που αιτούμαστε, εταιρείες και ιδρύματα».

Μια τέτοια εκδήλωση για τη στήριξη του έργου της «Νοσηλείας» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Αμφιθέατρο του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων (Νεϊγύ 17, Ανω Πατήσια) στις 8.00 μ.μ.: πρόκειται για μια μουσική βραδιά στην οποία θα συμμετάσχουν η μεσόφωνος Αλεξάνδρα Γκράβας με τον πιανίστα Πέτρο Μπούρα, η μικτή νεανική χορωδία του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων και οι μουσικοί Μαργαρίτα Ναστούλη, Βασίλης Σωκράτους και Δανάη Βρίτσιου.

Περισσότερες πληροφορίες για τη «Νοσηλεία» στο www.nosilia.org.gr

 

ΥΓΕΙΑ
Τέλος τα επισκεπτήρια για τον φόβο των ιώσεων
Μια απλή κίνηση κάνει το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων για να σηκώσει «τείχος» στις ιώσεις της εποχής και τη μετάδοσή τους μέσα στους χώρους...
Τέλος τα επισκεπτήρια για τον φόβο των ιώσεων
ΥΓΕΙΑ
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
Αναπάντητο έχει μείνει το αίτημα των επιθεωρητών Υγείας για τις υψηλού κόστους καρδιο­χειρουργικές επεμβάσεις τύπου TAVI. Αν η νομοθεσία είχε...
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η κάνναβη δεν είναι νεραϊδόσκονη, είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο»
Θεωρητικά η κάνναβη για ιατρικές χρήσεις είναι νόμιμη σχεδόν έναν χρόνο τώρα. Η «Εφ.Συν.» συνομιλεί με τον συνάδελφο Απόστολο Καπαρουδάκη που...
«Η κάνναβη δεν είναι νεραϊδόσκονη, είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο»
ΥΓΕΙΑ
Δημοσιεύματα για το πόσο κακή είναι η «κακή χοληστερίνη» με... συνταγή φαρμακευτικής;
Λίγες μέρες πριν η πολυεθνική Amgen παρουσιάσει τη μελέτη της για το νέο, πανάκριβο σκεύασμά της που περιορίζει τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης ο...
Δημοσιεύματα για το πόσο κακή είναι η «κακή χοληστερίνη» με... συνταγή φαρμακευτικής;