• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 20.2°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  4 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 12.0°C / 18.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 20.4°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 18.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

«Πράσινο φως» σε... «γκρίζες» λύσεις

 • A-
 • A+

Θεσσαλονίκη

Πέρασε τελικά το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, με τις ψήφους της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, παρά τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν, τόσο για τη λειτουργία τριών εργοστασίων παραγωγής δευτερογενών καυσίμων από σκουπίδια, όσο και για την είσοδο... μεγαλοεργολάβων «από το παράθυρο».

Εισηγητής ήταν ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, που τόνισε ότι «το 2020 το 50% των αστικών στερεών αποβλήτων θα πρέπει να προδιαλέγεται στην πηγή μέσω των δικτύων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, των βιοαποβλήτων και των υλικών που ανακτούμε από την πηγή».

Για τα βιοαπόβλητα προβλέπεται ότι ως το 2020 το 3% θα αξιοποιείται μέσω της οικιακής κομποστοποίησης, ενώ στόχος είναι επίσης να συλλέγεται το 75% των χρησιμοποιούμενων μαγειρικών λαδιών και να οδηγείται προς ανάκτηση το 95% της παραγόμενης ποσότητας ιλύος (και μόνο το 5% προς υγειονομική ταφή). Τα ογκώδη απορρίμματα,θα πρέπει να οδηγούνται στο σύνολό τους σε ειδικές μονάδες διαχείρισης, ενώ θα οργανωθεί σύστημα χωριστής συλλογής των επικίνδυνων αποβλήτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη σε επίμονες ερωτήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης για τη συμμετοχή ιδιωτών. «Και στον προηγούμενο και στον νέο σχεδιασμό, τα ανακυκλώσιμα και τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών ανήκουν, ούτως ή άλλως, σε ιδιώτες», είπε.

Το αναθεωρημένο σχέδιο περιφερειακού σχεδιασμού προβλέπει μεταξύ άλλων τρία νέα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμάτων, από ένα στο δυτικό και ανατολικό τομέα Θεσσαλονίκης και ένα στο νομό Σερρών. Γι αυτά ωστόσο εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις αφού όπως καταγγέλθηκε, στην πραγματικότητα, «από τα σύμμεικτα σκουπίδια παράγεται δευτερογενές πολύ κακής ποιότητας καύσιμο, που παράγει σκληρούς τοξικούς ρύπους όταν εκλύεται στην ατμόσφαιρα, διοξίνες και φουράνια». 

Σε κάθε περίπτωση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι το σχέδιο που ήρθε προς ψήφιση είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τον εθνικό σχεδιασμό και τη στρατηγική μελέτη του περιφερειακού σχεδιασμού, τόνισε ότι η χωροθέτηση των μονάδων που θα γίνουν θα έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο για έγκριση αργότερα, κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση και διευκρίνισε ότι θα προηγηθεί διάλογος, συνεργασία και συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Γεγονός είναι ότι το θέμα προκάλεσε επιφυλάξεις και αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Ο Ευστάθιος Σαρηγιαννίδης από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», εκτίμησε ότι «στο τέλος θα καταλήξουμε σε ιδιώτες που θα πρέπει να κάνουν τις εγκαταστάσεις».

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», τόνισε ότι προβλέπεται ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που δεν παίρνει υπόψιν του τις τοπικές δυνατότητες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο ΠΕΣΔΑ οδηγεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων. Η χαρά του εργολάβου να κατασκευάζει μονάδες επεξεργασίας μέσα από τα ΣΔΙΤ και να εξασφαλίζει για δεκαετίες σίγουρα κέρδη μεταφέροντας το λογαριασμό στους δημότες», είπε.

Ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω» μίλησε για προσπάθεια διασφάλισης υλικών για την καύση αποβλήτων προσθέτοντας ότι η ανακύκλωση περνά σε δεύτερη μοίρα ενώ δεν αποσαφηνίζονται οι τεχνολογίες με τις οποίες θα λειτουργούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ο Βασίλης Ρένας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» διαφώνησε με την αναθεώρηση του ΠΕΔΣΑ και την συνολική λογική του σχεδιασμού καταγγέλλοντας εμπορευματοποίηση της διαχείρισης αποβλήτων, αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και εκμετάλλευση των εργαζομένων με παράλληλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά» τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος καταγραφής στοιχείων στο σύστημα διαχείρισης, ενώ ο Δαμιανός Ανδρέου από την «Οικολογία Αλληλεγγύη» δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον ΠΕΣΔΑ.

Ο Θανάσης Αγαπητός από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατήγγειλε ότι πίσω από τις δηλώσεις για εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης κρύβεται η παράδοση της διαχείρισης των σκουπιδιών σε εργολάβους και στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για πάντα σκουπιδότοπος η Μαυροράχη κι ας αντιδρά ο κόσμος της
Ξεσηκωμό και μαζικές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες φέρνουν οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων που προωθεί ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.
Για πάντα σκουπιδότοπος η Μαυροράχη κι ας αντιδρά ο κόσμος της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση εργαζομένων για την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων στην Αν. Μακεδονία
Τέλος στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του έργου μεταφοράς των απορριμμάτων επεδίωξαν να βάλουν εργαζόμενοι των δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Παρέμβαση εργαζομένων για την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων στην Αν. Μακεδονία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια περιφέρεια που... εκδικείται
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κωλυσιεργεί συστηματικά καθυστερώντας την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που έχουν επιδικάσει ποσό 20.000 ευρώ σε υπάλληλο λόγω των μακροχρόνιων διώξεων που είχε υποστεί από τη...
Μια περιφέρεια που... εκδικείται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιφερειακή αδιαφορία για το λιμάνι
Στον «αέρα» η δημιουργία σύγχρονων υποδομών ελέγχου προϊόντων φυτικής προέλευσης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω αδιαφορίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας; Αν και αποτελεί την πύλη υποδοχής για την...
Περιφερειακή αδιαφορία για το λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπάνα» σε «γαλάζιο» τέως περιφερειάρχη
Ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για έναν χρόνο επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης στον τέως περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και σημερινό επικεφαλής...
«Καμπάνα» σε «γαλάζιο» τέως περιφερειάρχη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σε άλλη χώρα, όχι σε άλλον καταυλισμό»
«Υπερβάλλοντα ζήλο» δείχνει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην προσπάθειά του να εκκενώσει τον καταυλισμό της Ειδομένης, καθώς ζητά παρέμβαση του εισαγγελέα και της Αστυνομίας....
«Σε άλλη χώρα, όχι σε άλλον καταυλισμό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας