• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.2°C / 31.2°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 31.3°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.7°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.9°C / 23.8°C
  0 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 29.3°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.6°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.1°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 23.5°C / 30.6°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 30.4°C
  0 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 30.0°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  55%

Ζουν από... «τα έτοιμα» οι Θεσσαλονικείς

 • A-
 • A+

Θεσσαλονίκη

Αρνητικό παραμένει το κλίμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, το επονομαζόμενο «βαρόμετρο», που έγινε το δεύτερο 15νθημερο του Σεπτέμβρη σε δείγμα 1500 νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. 

Για άλλο ένα εξάμηνο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινείται σε αρνητική τροχιά, στις -52 μονάδες, γεγονός που αναπόδραστα σχετίζεται με τη «βουτιά», σε ποσοστό 43,3%, που έχει καταγράψει από το 2009 ως σήμερα το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών, με προφανείς συνέπειες στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και τις κατασκευές. 

Το 42% των καταναλωτών δηλώνουν ότι ζουν «τραβώντας» χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους, ενώ εμφανίζονται απρόθυμοι για οποιαδήποτε σημαντική αγορά. Παρά την απαισιοδοξία πάντως, θετικές εξελίξεις διαφαίνονται στους χώρους της βιομηχανίας και των υπηρεσιών: Αφενός στη βιομηχανία καταγράφεται εντυπωσιακή βελτίωση της αξιολόγησης των επιχειρηματιών για το περασμένο εξάμηνο, αφετέρου υπηρεσίες το κλίμα εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα, του Μαρτίου. 

Σύμφωνα λοιπόν, με το τελευταίο «βαρόμετρο» του ΕΒΕΘ, οι καταναλωτές στον νομό Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται απαισιόδοξοι, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -52 μονάδες, σε καλύτερο ωστόσο επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό (-66 μονάδες). Οι Θεσσαλονικείς δηλώνουν ότι η κακή οικονομική τους κατάσταση παραμένει, με σημαντική ενίσχυση της απαισιοδοξίας, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Απαισιόδοξος είναι ο κόσμος και για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα, λιγότερο ωστόσο σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας. 

Σε κάθε περίπτωση, οι Θεσσαλονικείς δηλώνουν σταθερή απροθυμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών στο παρόν και το μέλλον, ενώ πολύ χαμηλή είναι η πρόθεσή τους για αποταμίευση (το 42% των ερωτηθέντων, έναντι 39% τον Μάρτιο, δηλώνει ότι «τραβάει» από τις αποταμιεύσεις ή χρεώνεται όλο και περισσότερο, ενώ το 47%, έναντι 49% τον Μάρτιο, δηλώνει ότι τα φέρνει πέρα ίσα- ίσα με τα εισοδήματά του). Σταθερή παραμένει η πρόβλεψη των καταναλωτών για παράταση της καθίζησης των πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στο επόμενο 12μηνο, ενώ από τις εκτιμήσεις τους για το επόμενο διάστημα επιβεβαιώνεται η ολοκληρωτική καθήλωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας. 

Αρνητικός και ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία», που βριςκεται σε περίπου ίδιο επίπεδο με το Μάρτιο. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων βρίσκεται στις -11 μονάδες στον νομό Θεσσαλονίκης (-6 σε εθνικό και -2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο). 

Αντιθέτως, σημαντική βελτίωση εμφανίζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το εξάμηνο που πέρασε, αν και το συνολικό επίπεδο παραγγελιών των επιχειρήσεων κρίνεται μεν ως μη ικανοποιητικό, αλλά με βελτιωμένη αποτίμηση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. 

Σύμφωνα με το «βαρόμετρο»: 

⇒ Καταγράφεται πολύ μικρότερη, σε σχέση με τον Μάρτιο, παραγωγή (-15 από -39) κατά το τελευταίο εξάμηνο. Σχεδόν ουδέτερες είναι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον. 

⇒ Σχετικά ικανοποιητικά γίνεται η διαχείριση αποθεμάτων και παραγωγικής δυναμικότητας των βιομηχανιών, με φανερή την επίδραση των capital controls. 

⇒ Μικρή απαισιοδοξία δηλώνεται για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών. 

⇒ Οριακά αρνητική πρόβλεψη καταγράφεται για την εκτίμηση της απασχόλησης στο επόμενο διάστημα. 

Αρνητικό αλλά σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τον Μάρτιο, είναι το κλίμα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στον νομό Θεσσαλονίκης, με το δείκτη να βρίσκεται στις -21 μονάδες ( -31 τον Μάρτιο). Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αναφέρουν: 

 • Κακή οικονομική κατάσταση αλλά με μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τον Μάρτιο και σαφή άνοδο της ζήτησης κατά το προηγούμενο διάστημα. 
 • Αρνητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο το επόμενο διάστημα, σχετικά με την εξέλιξη τόσο της ζήτησης, όσο και των τιμών για το επόμενο εξάμηνο. 

Αρνητικός παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» στον νομό, με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη να εμφανίζει βελτίωση. Το ισοζύγιο διαμορφώνεται στις -20 μονάδες (από -26 μονάδες τον Μάρτιο. Σταθερή απαισιοδοξία καταγράφεται αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων και των παραγγελιών. 

Ο κατασκευαστικός κλάδος στο νομό βρίσκεται στις -46 μονάδες, έναντι -60 σε εθνικό επίπεδο. Καταγράφεται σταθερή πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας με διατήρηση σε πολύ αρνητικό έδαφος των νέων παραγγελιών. 

Το συνολικό δείγμα του «βαρόμετρου» είναι 1.500 ερωτώμενοι (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών). 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολονύκτιο θρίλερ με την ΕΒΖ
​Σε μια πολύωρη συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες στις 2 μετά το μεσημέρι και συνεχιζόταν ώς αργά τη νύχτα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν φάνηκε διατεθειμένο να βάλει υπογραφές στις προσφορές εξαγοράς...
Ολονύκτιο θρίλερ με την ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στην Αθήνα
«Πατάει πόδι» στην Αθήνα ο Ιβάν! Μετά τον... πακτωλό εκατομμυρίων που επενδύει στη βόρεια Ελλάδα, ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Ρωσία και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, φαίνεται ότι καλοβλέπει...
Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξαφανίζεται ο κλάδος των εργοληπτών
Θυσία στον βωμό της κρίσης και... των μεγαλοεργολάβων; Περισσότεροι από το 75% των μικρομεσαίων εργοληπτών δημοσίων έργων έχουν εξαφανιστεί από την αγορά εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στις αμοιβές τους...
Εξαφανίζεται ο κλάδος των εργοληπτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΒΒΕ: Για όλα φταίνε οι κλειστές τράπεζες
Ερευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος μεταξύ 112 επιχειρήσεων-μελών του, για το μέγεθος των επιπτώσεων λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας, καταδεικνύει πλήρη...
ΣΒΒΕ: Για όλα φταίνε οι κλειστές τράπεζες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τίτλοι τέλους για την Κατ. Βελλίδη
Πέθανε χθες σε ηλικία 75 ετών, από εγκεφαλικό επεισόδιο, η άλλοτε κραταιά εκδότρια Κατερίνα Βελλίδη, η επονομαζόμενη και «σιδηρά κυρία του Τύπου» στη Βόρεια Ελλάδα.
Τίτλοι τέλους για την Κατ. Βελλίδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε ο Γιάννης Ραπτόπουλος της Express Service
Εχτισε την αυτοκρατορία της οδικής βοήθειας αλλά βρέθηκε και με τεράστια χρέη προς το Δημόσιο. Υη δεκαετία του ’90 προσπάθησε να μπει και στον χώρο των ΜΜΕ, ενώ στράφηκε και στον χώρο της Υγείας
Πέθανε ο Γιάννης Ραπτόπουλος της Express Service

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας