• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.2°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 15.8°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 18.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.4°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 15.1°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 17.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 16.4°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.8°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  76%
ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φταίνε όλοι, εκτός του Πατούλη!

 • A-
 • A+

Ενα δριμύ «κατηγορώ» εναντίον των πάντων εξαπολύει ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, για την υπόθεση του αυθαιρέτου Mall στην πόλη του, τη στιγμή που ο ίδιος κατηγορείται ότι απεμπόλησε το δικαίωμα να ρυθμίσει το πολεοδομικό κεκτημένο της πόλης και εγκατέλειψε τη δυνατότητα παρέμβασης του δήμου στον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό, ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με επιστολή του προς το προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής -το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που εκπόνησε η «Lamda Development»- ο επί δεκαετία δήμαρχος στο Μαρούσι καταλογίζει ευθύνες για το «περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί τα τελευταία 20 χρόνια» σε όλες τις κυβερνήσεις, ακόμα και σε αυτές των Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, καθώς και σε όλες τις διοικήσεις της πρώην Νομαρχίας και νυν Περιφέρειας Αττικής, δηλαδή και στον Γ. Σγουρό, ενώ ο ίδιος δεν προχώρησε σε αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΓΠΣ) της πόλης, παρότι είχαν ληφθεί δύο σχετικές αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο του 2012 και τον Απρίλιο του 2014.

Ακόμη, ενώ είχε κληθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος τον περασμένο Απρίλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο νέου ΓΠΣ, όχι μόνο δεν πήρε την πρωτοβουλία, αλλά με επιστολή του προς τη Lamda, τέσσερις ημέρες αργότερα, μοιάζει να αφήνει στην εταιρεία το δικαίωμα να προσδιορίσει τη χωρική εμβέλεια του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ).

«Θεωρούμε σκόπιμο η εταιρεία σας να προβεί στις ενέργειες που προβλέπει ο ν.4269/2014» αναφέρεται στην επιστολή προς την εταιρεία. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη εισαγωγής πολεοδομικών ρυθμίσεων στα ακίνητα του Δήμου Αμαρουσίου, που γειτνιάζουν με επίμαχα ή που εντάσσονται σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Συνεπώς, δεν εξετάζουμε προς το παρόν το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης ΕΧΣ για περιοχή ευρύτερη που να καταλαμβάνει και το πρώην Ολυμπιακό Χωριό Τύπου» είναι το απόσπασμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Δήμος Αμαρουσίου δεν προτίθετο να προβεί σε πολεοδομικές ρυθμίσεις.

Σε σχετική επικοινωνία ο κ. Πατούλης μάς παρέπεμψε στην ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε προς την Περιφέρεια Αττικής.

«Αν ο Δήμος Αμαρουσίου προσδιόριζε εκείνος την εμβέλεια του ΕΧΣ, ο μόνος ωφελημένος θα ήταν η εταιρεία διαχείρισης του εμπορικού κέντρου, αφού με τον τρόπο αυτό και θα νομιμοποιούσαμε την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη. Αντίθετα, τώρα μπορούμε να διαπραγματευτούμε, έστω και εκ των υστέρων, αντισταθμιστικά έργα για την πόλη και την αποκατάσταση μέρους του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της».

Λέγοντας ότι η σημερινή διοίκηση του δήμου «ποτέ δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια για αναθεώρηση του ΓΠΣ», απαντά ότι για να γίνει η αναθεώρηση πρέπει, συνοπτικά, να ολοκληρωθεί πρώτα η εξέταση των προσφυγών που έχουν γίνει στο ΣτΕ μετά τις αλλαγές των χρήσεων γης που έγιναν το 2012 και να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα που εκκρεμούν. Πάντως είναι αντιφατικό ο Δήμος Αμαρουσίου από τη μια να διαπιστώνει ότι η ΣΜΠΕ που εκπονήθηκε από τη Lamda «δεν πληροί ούτε καν τα ελάχιστα επιστημονικά κριτήρια και χαρακτηριστικά που θα έπρεπε» κι απ’ την άλλη να λέει ότι το σκεπτικό της αρνητικής για τη ΣΜΠΕ γνωμοδότησης της Περιφέρειας «αποδεικνύει ή ότι ο αντιπεριφερειάρχης είναι παντελώς άσχετος με το ζήτημα ή ότι συνειδητά εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των συμφερόντων των κατοίκων του Αμαρουσίου, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και μεταθέτοντας στον Δήμο Αμαρουσίου τις διαχρονικές ευθύνες αυτών που εγκλημάτησαν σε βάρος της πόλης».

Σκληρή η απάντηση της Αντιπεριφέρειας Βόρειου Τομέα μέσω της «Εφ.Συν.»: «Η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής είναι κρυστάλλινη και, ως φαίνεται, βραχυκυκλώνει όσους τόσα χρόνια, με πολιτικές ήξεις-αφήξεις, συγκαλύπτουν την κατάσταση με το Μall στο Μαρούσι».

Το χρονικό μιας «στρατηγικής επένδυσης»

Με το «παραθυράκι» της... στρατηγικής επένδυσης, τον Ιούνιο του 2014, η τότε κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να νομιμοποιήσει το Mall, παρακάμπτοντας την υπ’ αριθμόν 376/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης.

Για να ενταχθεί σ’ αυτό το καθεστώς και να απαλλαγεί από το τσουχτερό πρόστιμο το εμπορικό κέντρο των 100.000 τετραγωνικών, η «Lamda Development» υπέβαλε τότε μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, που προβλέπει μεταξύ άλλων την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη στέγη του ακινήτου.

Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί, μαζί με άλλα έντεκα, με την υπ’ αριθμόν 28 απόφαση της 2.6.2014 της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων, που φέρει τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Νότη Μηταράκη.

Η σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι το σχέδιο εντάχθηκε στις fast track διατάξεις του νόμου 3894/2010 και διευκρινίζει ότι θα ελεγχθεί εκ νέου από το ΣτΕ, στο πλαίσιο της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), με την έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Ηταν η δεύτερη προσπάθεια νομιμοποίησης του Mall, που εντάχθηκε στις «στρατηγικές επενδύσεις» με το... επιχείρημα ότι κατά την εφαρμογή του νόμου του 2010 δεν είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ η οικοδομική άδεια!

Είχε προηγηθεί το άρθρο 23 του νόμου 4178/2013 για τα αυθαίρετα, που προβλέπει νομιμοποίηση με καταβολή προστίμου μόλις 10.000 ευρώ για οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια η οποία εκ των υστέρων ανακλήθηκε.

Ακολούθησε το Ρυθμιστικό της Αττικής (4277/2014), που χωρίς τεκμηρίωση «βαφτίζει» τον Δήμο Αμαρουσίου «διαδημοτικό κέντρο ευρείας ακτινοβολίας» και «πόλο εθνικής μητροπολιτικής εμβέλειας»!

Με αυτά τα «δώρα» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η εταιρεία προχώρησε στην εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης για το Mall στην οποία με επιλεκτικό τρόπο ενέταξε ορισμένα γειτονικά τετράγωνα για να καλύψει χωρίς επιτυχία τη θηριώδη επιφάνεια του εμπορικού κέντρου. Η μελέτη τέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δημόσια διαβούλευση, στην οποία η δημοτική αρχή Αμαρουσίου επέλεξε να απουσιάσει και να επιδοθεί σε... χαρτοπόλεμο!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κόκκινο» στο Mall Αμαρουσίου
Νέα στοιχεία στην υπόθεση του αυθαίρετου Mall στο Μαρούσι, που κρατά από το 2003. Σοβαρές περιβαλλοντικές και πολεοδομικές αυθαιρεσίες στη μελέτη που εκπόνησε η «Lamda Development» αναδεικνύονται από τις...
«Κόκκινο» στο Mall Αμαρουσίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
100.000 τ.μ. αυθαιρεσίας ψάχνουν «συγχωροχάρτι»
​Θυμάται κανείς την εποχή που το Μall στο Μαρούσι, το θηριώδες εμπορικό κέντρο της Lamda Development του ομίλου Λάτση, απασχολούσε την επικαιρότητα ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που μας κληροδότησαν οι...
100.000 τ.μ. αυθαιρεσίας ψάχνουν «συγχωροχάρτι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«ΟΧΙ τσιμέντο στους αμπελώνες»
Ο επιχειρηματίας Ανδρέας Καμπάς το 1875 αγοράζει με τον αδελφό του Αλέξανδρο έκταση 5.000 στρεμμάτων στα Μεσόγεια Αττικής. Πρώτος φέρνει και καλλιεργεί αμπέλια στην περιοχή, σε υπερσύγχρονες για την εποχή...
«ΟΧΙ τσιμέντο στους αμπελώνες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακυρώνονται όλα τα έργα του Δήμου Βόλου στην Καραμπατζάκη
Φρένο στα σχέδια και στην επιμονή της δημοτικής αρχής Βόλου να προχωρήσει σε έργα που θα μετατρέψουν την παρόχθια του χειμάρρου Κραυσίδωνα οδό Καραμπατζάκη σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας βάζει απόφαση του...
Ακυρώνονται όλα τα έργα του Δήμου Βόλου στην Καραμπατζάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τηλεματική... τρύπα 2,5 εκατ.
Eμοιαζε με ένα μοντέρνο έργο που θα βελτίωνε την καθημερινότητα στις αθηναϊκές γειτονιές. Δεν λειτούργησε όμως ποτέ, απαξιώθηκε από τον ίδιο τον δήμο και κατέληξε να χρεώσει τα δημοτικά ταμεία (δηλαδή τους...
Τηλεματική... τρύπα 2,5 εκατ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας