Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.4°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 12.8°C / 20.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.8°C / 18.0°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.8°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 5.6°C / 17.0°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  4 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.3°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.8°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.8°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  32%
Οι τροπολογίες στη Βουλή, οι εργαζόμενοι στους δρόμους
ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι τροπολογίες στη Βουλή, οι εργαζόμενοι στους δρόμους

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Tη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με ιδιωτικές αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων για τις αεροδιακομιδές ή τις πλωτές μεταφορές ασθενών, την εξόφληση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ έως και τον Ιανουάριο, τη δυνατότητα στις περιφέρειες να επιχορηγήσουν εκτάκτως τους ειδικώς πιστοποιημένους φορείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και την παράταση, έως το τέλος του 2017, της λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» προβλέπουν όσον αφορά τον χώρο της υγείας-πρόνοιας τροπολογίες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις».

Οπως αναφέρεται στην τροπολογία για το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) με τίτλο «Ρύθμιση του ζητήματος της αποζημίωσης του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) για τις δαπάνες των μεταφορών ασθενών με αεροπορικά ή πλωτά μέσα», παρέχεται «η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του».

Κινητοποίηση

Η παραπάνω τροπολογία ξεσήκωσε τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, οι οποίοι κατέβηκαν σε κινητοποίηση χθες το πρωί καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση των αεροδιακομιδών. Η Βασιλίσσης Σοφίας γέμισε με ασθενοφόρα και οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χθες εξάωρες στάσεις εργασίας.

φωτογραφία αρχείου

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Αιφνιδιαστικά πέρασαν τροπολογία με την οποία ιδιωτικοποιούν το ΕΚΑΒ. Εκεί όπου δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και ελικόπτερα, και είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχουν, θέλουν να φέρουν ιδιωτικές εταιρείες για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες μας. Αυτό δεν θα περάσει, δεν θα το επιτρέψουμε», είπε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αττικής, Γιώργος Μαθιόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης από το βήμα της Βουλής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ, πρόσθεσε ότι η ρύθμιση για τη χρήση ιδιωτικών μέσων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης προβλέπεται από το 1990 και εξαπέλυσε επίθεση κατά των συνδικαλιστών λέγοντας ότι «ο αντιπολιτευτικός οίστρος τυφλώνει και τότε κάποιοι χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο. Βγαίνουν και μιλάνε. Αντί να πουν “ευλόγησον”».

Αλλες τροπολογίες στον χώρο υγείας-πρόνοιας αφορούν την εξόφληση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, τη δυνατότητα στις περιφέρειες να επιχορηγήσουν εκτάκτως τους ειδικώς πιστοποιημένους φορείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και την παράταση, έως το τέλος του 2017, της λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι με αυτή της την κίνηση η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο στους ιδιώτες, ενώ παράλληλα αναφέρουν πως τα 3 δυστυχήματα με τους 14 νεκρούς που μετράμε ως χώρα στις αεροδιακομιδές αφορούν περιπτώσεις του ιδιωτικού τομέα, μιας και δεν υπήρξε κανένα περιστατικό με δημόσιο μέσο. Τέλος, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της παραδέχεται πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, εφόσον το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει τα επαρκή εναέρια μέσα, καθώς και τη γύμνια της περιφέρειας όπου εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα.

Χωρίς έκπτωση

Η τροπολογία που αφορά την εξόφληση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρεται, θα γίνει με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και με χρηματοδότηση 514 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι συμβεβλημένοι πάροχοι που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 100 του νόμου 4172/2013, εφόσον γι’ αυτούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης έως τις 31 Οκτωβρίου.

Οπως τονίζεται, για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2016 δεν θα εφαρμοστούν οι εκπτώσεις που προβλέπονται για τα χρέη προηγούμενων ετών και οι οποίες κυμαίνονται από 3,5% για τα φαρμακεία έως 25% για τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι οι δικαιούχοι να παραιτηθούν από οποιαδήποτε άλλη αξίωση, περιλαμβανομένων και τόκων υπερημερίας και από κάθε ένδικο μέσο.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη διασφαλίζεται η άμεση πληρωμή των παρόχων, με την προσκόμιση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη διενέργεια πρόχειρου λογιστικού ελέγχου, εξηγεί η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Με τον τρόπο αυτόν, προστίθεται, διασφαλίζεται η διαδικασία εξορθολογισμού των οφειλών του Οργανισμού, καθώς πλέον ο ΕΟΠΥΥ εστιάζει στη διενέργεια ελέγχων και εκκαθάρισης με τη χρήση σύγχρονων και αποτελεσματικών δημοσιολογιστικών διαδικασιών, που προβλέφθηκαν με το άρθρο 90 του νόμου 4368/2016.

Αυτό, με δεδομένο ότι τα οφειλόμενα ποσά σε «clawback» και «rebate» δύνανται να συμψηφιστούν με υποβαλλόμενες δαπάνες του έτους 2016 και 2017, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος 4172/2013. Ακόμα, σε άλλο άρθρο, παρέχεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες να επιχορηγήσουν εκτάκτως τους ειδικώς πιστοποιημένους φορείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας (άρθρο 5 παρ. 6 Ν. 2646/1998, Α’ 236), που έλαβαν επιχορήγηση από τις πιστώσεις του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το έτος 2015.

Οπως επισημαίνεται, πολλοί ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ειδικώς πιστοποιημένοι φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης το έτος 2015. Επιπλέον, η αναγκαιότητα της προτεινόμενης ρύθμισης έγκειται στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των πιστοποιημένων φορέων προς τους εργαζομένους τους.

Η εκτάκτως προβλεπόμενη επιχορήγηση πρέπει υποχρεωτικά να καταβληθεί εντός του 2016 και μόνο για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που είχαν συμπεριληφθεί στην ειδική έγκριση του 2015. Για την καταβολή της απαιτείται η προσκόμιση από τους δικαιούχους των ίδιων δικαιολογητικών με αυτά που προσκομίζουν για τη λήψη της επιχορήγησης που προέρχεται από τις πιστώσεις του υπουργείου Εργασίας.

Επιβάρυνση 60 εκατ.

Στην ίδια τροπολογία, σε άλλο άρθρο, περιλαμβάνεται η παράταση έως το τέλος του 2017 της λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οπως τονίζεται, από την παράταση αυτή υπολογίζεται επιβάρυνση ύψους 60 εκατ. ευρώ, η οποία θα προκύψει ως εξής: 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), 14 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, 5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας και 1 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην τροπολογία τονίζεται ότι το υλοποιούμενο σήμερα από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα.

Παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και, ειδικότερα, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα και οικογενειακή αρωγή. Ας σημειωθεί ότι ωφελούμενοι του ως άνω προγράμματος είναι 73.580 ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι και ανάπηροι.

 

ΥΓΕΙΑ
ΟΕΝΓΕ: Στο πλευρό των εκπαιδευτικών οι γιατροί
«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας»! Στο πλευρό των εκπαιδευτικών, οι οποίοι απεργούν σήμερα για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αλλάζει τον τρόπο...
ΟΕΝΓΕ: Στο πλευρό των εκπαιδευτικών οι γιατροί
ΥΓΕΙΑ
Μέσα «ναι» έξω «όχι»
​Μαζική ανυπακοή και μη εφαρμογή του νόμου είναι η πρόταση που προκρίνουν οι γενικές συνελεύσεις των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίες πραγματοποιούνται το τελευταίο διήμερο από άκρη σ’ άκρη της χώρας, στην...
Μέσα «ναι» έξω «όχι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Καραβάνι της Υγείας για τη διάσωση του ΕΣΥ
Το μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία μειώθηκε συνολικά κατά 20.000 τα χρόνια των μνημονίων, οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν τις 40.000 και η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ φέτος, λένε οι...
Το Καραβάνι της Υγείας για τη διάσωση του ΕΣΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες κατά του ασφαλιστικού
Κορυφώνονται σήμερα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή, με τις συγκεντρώσεις και πορείες που έχουν προγραμματίσει η ΓΣΕΕ, η...
Κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες κατά του ασφαλιστικού
ΥΓΕΙΑ
Ανάνηψη του «παράλληλου προγράμματος» στην Υγεία
Επαναφέρει το νομοσχέδιο για την καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και των ευπαθών ομάδων, την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης και την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας η πολιτική ηγεσία...
Ανάνηψη του «παράλληλου προγράμματος» στην Υγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εχετε πίστωση... ορισμένου χρόνου
Ούτε ανεξάντλητη ούτε ανεξέλεγκτη είναι η πίστωση χρόνου, ξεκαθαρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στη νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις μετά τις 20 Απριλίου, αν δεν υπάρχουν...
Εχετε πίστωση... ορισμένου χρόνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας