• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.4°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  0 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  3 BF
  74%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 21.5°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 19.2°C
  1 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 28.3°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 28.6°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  77%

Από νωρίς το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι και μέλη της «Ανοιχτής πρωτοβουλίας αλληλεγγύης» στο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ βρέθηκαν στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μια μεγάλη ανάσα για τη ΒΙΟΜΕ

 • A-
 • A+

Κανείς δεν τολμά να «χτυπήσει» την αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ. Ακαρπος, λόγω έλλειψης προσφορών, κηρύχθηκε χθες ο πλειστηριασμός ενός οικοπέδου και άλλων περιουσιακών στοιχείων του πτωχευμένου ομίλου «Φίλκεραμ-Τζόνσον», στον οποίο ανήκε η Βιομηχανική Μεταλλευτική που βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στα χέρια των εργαζομένων της.

Χθες ήταν η τέταρτη απόπειρα πλειστηριασμού 14 οικοπέδων της πτωχευμένης εταιρείας, συνολικής έκτασης 158 στρεμμάτων, με τις εγκαταστάσεις τους. Το αρχικό συνολικό τίμημα ήταν περίπου 31 εκατομμύρια ευρώ.

Είχαν προηγηθεί άλλοι τρεις εντός του έτους που δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ούτε αυτή τη φορά εμφανίστηκε ενδιαφερόμενος για να «χτυπήσει» με προσφορά τα ακίνητα.

Μάλιστα, ο φάκελος προσφορών έκλεισε στις 13.05, σχεδόν μία ώρα νωρίτερα από την καθορισμένη, στις 14.00. Νέος πλειστηριασμός με μικρότερο τίμημα αναμένεται ξανά το 2017.

Από νωρίς το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι και μέλη της «Ανοιχτής πρωτοβουλίας αλληλεγγύης» στο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ βρέθηκαν στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό.

Μάλιστα κάποια στιγμή σημειώθηκε ένταση με πρώην εργαζομένους της «Φίλκεραμ-Τζόνσον» που επιθυμούν να γίνει ο πλειστηριασμός για να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, όπως λένε. Ωστόσο η κατάσταση εκτονώθηκε γρήγορα με τις αστυνομικές δυνάμεις να στέκονται ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Θέλουμε τη χρήση»

«Δεν διεκδικούμε κάποια ιδιοκτησία. Θέλουμε μόνο τη χρήση του εργοστασίου για να μπορούμε να βγάζουμε ένα μεροκάματο», εξήγησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ, Μάκης Αναγνώστου, ξεκαθαρίζοντας ότι κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο μπορεί να διαχωριστεί και να εκπλειστηριαστεί απρόσκοπτα.

«Για να συνεχιστεί η διαδικασία απαιτείται πλέον νέο δικαστήριο, ορισμός νέας τιμής εκκίνησης και νέος πλειστηριασμός», ανέφερε ο ένας εκ των δύο δικηγόρων των συνεταιριστών της ΒΙΟΜΕ, Χρήστος Μπακέλας.

Η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ-Τζόνσον», η οποία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφήνοντας πλήθος ανέργων και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Απλήρωτοι από την άνοιξη του 2011, με απεργίες και στη συνέχεια με επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι πέτυχαν με ασφαλιστικά μέτρα τη δέσμευση των μηχανημάτων και των υλικών που είχαν απομείνει.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013, αποφάσισαν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο με τις δικές τους δυνάμεις, ίδρυσαν ΚΟΙΝΣΕΠ κι έκτοτε συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος και τη δικαίωσή τους.

Οι πλειστηριασμοί γίνονται σύμφωνα με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του συνδίκου πτώχευσης, για την εκποίηση ακινήτων της πτωχευμένης «Φίλκεραμ» (ιδιοκτησίας Φιλίππου), εντός των οποίων βρίσκεται και το εργοστάσιο της θυγατρικής ΒΙΟΜΕ.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι το οικόπεδο που πρόκειται να εκποιηθεί απαρτίζεται από 14 ξεχωριστά οικόπεδα, εκ των οποίων ορισμένα είχαν παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στην επιχείρηση ως στήριξη για τις θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τότε...

Οπως υποστηρίζουν οι συνεταιριστές, οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν σήμερα αποτελούν περίπου το 1/7 του συνολικού οικοπέδου, που είναι εύκολα διαχωρίσιμο και όπως είναι φυσικό ζητούν την εξαίρεσή του.

Αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική απόφαση, καθώς το δικαστήριο έχει απορρίψει σχετικό αίτημά τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες η αγωνία των ίδιων και των οικογενειών τους κορυφώνεται, διότι μετά το «λουκέτο» έδωσαν αγώνα σχεδόν τεσσάρων ετών προκειμένου να οργανώσουν το εργοστάσιο, να προχωρήσουν στην παραγωγή και να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Είναι ξεκάθαρο πως τίθεται θέμα επιβίωσης πλέον για τους ανθρώπους αυτούς. Τα οικολογικά καθαριστικά που παράγουν πηγαίνουν καλά, μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν δημιουργήσει. Δεν υπάρχει πλέον ζωή γι’ αυτούς έξω από το εργοστάσιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γόνιμη κινητοποίηση με... άγονο πλειστηριασμό για τη ΒΙΟΜΕ
Κανένας ενδιαφερόμενος δεν εμφανίστηκε ούτε χθες στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για τα οικόπεδα της ΒΙΟΜΕ, παρά το σημαντικά χαμηλότερο τίμημα. Αντιθέτως, δεκάδες αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν για να στηρίξουν το...
Γόνιμη κινητοποίηση με... άγονο πλειστηριασμό για τη ΒΙΟΜΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΒΙΟΜΕ... γλίτωσε και χθες, αλλά κινδυνεύει ακόμα
Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται για τους συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ. Αλλος ένας πλειστηριασμός του νέου γύρου κηρύχθηκε άγονος χθες, αλλά στις 27 Ιουνίου η διαδικασία θα επαναληφθεί.
Η ΒΙΟΜΕ... γλίτωσε και χθες, αλλά κινδυνεύει ακόμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάληψη των τευτλοπαραγωγών στα γραφεία της ΕΒΖ
Επ’ αόριστον κατάληψη τευτλοπαραγωγών από χθες το απόγευμα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για οφειλές 2,5 εκατομμυρίων ευρώ! Πρόκειται στην ουσία για το τελευταίο επεισόδιο σε μια αδιέξοδη κατάσταση που...
Κατάληψη των τευτλοπαραγωγών στα γραφεία της ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΒΙΟΜΕ κινδυνεύει και ζητά αλληλεγγύη
​Το μαρτύριο του Προμηθέα Δεσμώτη βιώνουν οι συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει ακόμη με κάποια νομοθετική ρύθμιση να δώσει λύση για τέτοιου είδους συνεργατικά εγχειρήματα που...
Η ΒΙΟΜΕ κινδυνεύει και ζητά αλληλεγγύη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νίκη για τους συνεταιριστές
Εορταστικό κλίμα και για τους συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ, μετά τη δικαστική νίκη. Ακυρώθηκε ο τέταρτος και τελευταίος για φέτος πλειστηριασμός του οικοπέδου, στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο, καθώς δεν...
Νίκη για τους συνεταιριστές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να αποψιλώσει την ΕΒΖ μέσω «σχεδίου εξυγίανσης» που συζητήθηκε με τη διαδικασία του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας