Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κόκκινο» στο Mall Αμαρουσίου

Σύμφωνα με την πρόταση που υπερψηφίστηκε, δεν γίνεται δεκτή η ΣΜΠΕ και επιστρέφεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να υπάρξει ανασχεδιασμός, με επισπεύδοντα και συμπράττοντα τον Δήμο Αμαρουσίου και χωρίς δικαίωμα νέας ή πρόσθετης δόμησης

ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Κόκκινο» στο Mall Αμαρουσίου

  • A-
  • A+

Νέα δεδομένα στην υπόθεση του αυθαίρετου Mall στο Μαρούσι, που κρατά από το 2003, δημιουργεί η αρνητική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που εκπονήθηκε από τη «Lamda Development» του ομίλου Λάτση για την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την πρόταση που υπερψηφίστηκε χθες (από τη «Δύναμη Ζωής», τη «Λαϊκή Συσπείρωση» -με διαφορετικό αιτιολογικό- και ανεξάρτητους συμβούλους προερχόμενους από την Αριστερά), αφενός δεν γίνεται δεκτή η ΣΜΠΕ, αφετέρου επιστρέφεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να υπάρξει ανασχεδιασμός, με επισπεύδοντα και συμπράττοντα τον Δήμο Αμαρουσίου και χωρίς δικαίωμα νέας ή πρόσθετης δόμησης.

«Επιβάλλεται να ληφθούν δεσμευτικά αντισταθμιστικά οφέλη και συμπληρωματικά μέτρα και τέλη, όπως ο νόμος ορίζει, για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της πόλης με συγκεκριμένα έργα περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα» τόνισε κατά την εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γ. Καραμέρος, τη στιγμή που συνεργάτης του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, με τον οποίο επικοινώνησε η «Εφ.Συν.», διαβεβαίωσε ότι «θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη γνωμοδότηση της Περιφέρειας και θα ζητήσουμε να ληφθεί υπόψη στη νέα μελέτη».

Να σημειωθεί ότι στο συμβούλιο βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου, Σπ. Σταθούλης, ζητώντας αναβολή της συζήτησης, καθώς στον δήμο παραμένει σε εξέλιξη η διαδικασία διαβούλευσης, παρόλο που έχει λήξει το χρονικό περιθώριο που είχε θέσει το υπουργείο. Το αίτημα για αναβολή στήριξαν και οι παρατάξεις του Γ. Σγουρού και της Ν.Δ., οι οποίες, μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, απείχαν από την ψηφοφορία.

Κατά δημάρχου

Αιχμηρός κατά του δημάρχου Αμαρουσίου, Γ. Πατούλη, ήταν ο Γ. Καραμέρος, ο οποίος στην ομιλία του τον κατηγόρησε ότι «απεμπόλησε το δικαίωμα να ρυθμίσει το πολεοδομικό κεκτημένο της πόλης και να περιορίσει, στο μέτρο του δυνατού, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων», καθώς και ότι με προσωπική του επιλογή «παραχωρήθηκε στην εταιρεία Lamda το δικαίωμα να προσδιορίσει εκείνη την εμβέλεια του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) σε αντίθεση με την έγγραφη προτροπή του ΥΠΕΚΑ. Με ένα απλό έγγραφο του γραφείου του δημάρχου».

Υπενθύμισε ότι εγκατέλειψε την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), παρά τις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου (2012 και 2014) αλλά και τις υποδείξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος που είχαν υποβληθεί τον Απρίλιο.

Από τις εισηγήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και του αντιπεριφερειάρχη αναδεικνύονται σοβαρές περιβαλλοντικές και πολεοδομικές αυθαιρεσίες στη μελέτη που εκπόνησε η «Lamda Development», οι οποίες τεκμηριώνουν την αρνητική γνωμοδότηση:

♦ Με βάση το ΓΠΣ, που ισχύει στο Μαρούσι από το 1997, το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται το Mall χαρακτηρίζεται ως ζώνη «αμιγούς κατοικίας» και επομένως απαγορεύονται οι εμπορικές χρήσεις, ακόμα και μικρής κλίμακας. Οι περιορισμοί αυτοί επιχειρήθηκε να ανατραπούν με τον νόμο 3207/2003 για τα ολυμπιακά ακίνητα, που ακυρώθηκε από το ΣτΕ (απόφαση 376/2014). Θεσμοθετήθηκαν εμπορικά κέντρα, χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, ενώ διπλασιάστηκε ο συντελεστής δόμησης που έφτασε τα 68.530 τετραγωνικά.

Με την υποβληθείσα μελέτη επιχειρήθηκε να καλυφθεί η υπέρβαση της δόμησης στο Mall με την ένταξη στον σχεδιασμό άλλων τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων, αλλά ακόμη και με αυτό το τρικ η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 97.099 τετραγωνικά, ενώ αυτή που έχει πραγματοποιηθεί ξεπερνά τις 121.000!

♦ Επιλέχθηκαν ορισμένα οικοδομικά τετράγωνα, όπως το ΟΑΚΑ και η πρώην ΣΕΛΕΤΕ, με πολλούς αδόμητους χώρους, ώστε να καλυφθούν οι επιταγές του νόμου για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Δεν συμπεριλήφθηκαν άλλες περιοχές, παρόλο που επηρεάζονται άμεσα από τη λειτουργία του Mall, όπως το Ψαλίδι, ο Αγιος Θωμάς, οι Εργατικές Κατοικίες και η Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου.

♦ Συνυπολογίζεται στους ακάλυπτους χώρους το ρέμα του Αγίου Θωμά, που αυθαίρετα και παράνομα ενοποιείται με παρακείμενους δρόμους ώστε να προκύψει ενιαίος θύλακας κοινόχρηστου χώρου.

♦ Απουσιάζει η κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη, παρότι η περιοχή επιβαρύνεται από δύο μεγάλους οδικούς άξονες, την Αττική οδό και τη λεωφόρο Κηφισίας, ενώ δεν λαμβάνεται μέριμνα για την παράνομη στάθμευση που υποβαθμίζει τις γειτονιές του Αμαρουσίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φταίνε όλοι, εκτός του Πατούλη!
Ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, εκτός του εαυτού του, επιρρίπτει ο δήμαρχος Αμαρουσίου για την υπόθεση του εμπορικού κέντρου Mall • Σκληρή απάντηση της Αντιπεριφέρειας Βόρειου Τομέα μέσω «Εφ.Συν.»: «Η απόφαση...
Φταίνε όλοι, εκτός του Πατούλη!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«ΟΧΙ τσιμέντο στους αμπελώνες»
Ο επιχειρηματίας Ανδρέας Καμπάς το 1875 αγοράζει με τον αδελφό του Αλέξανδρο έκταση 5.000 στρεμμάτων στα Μεσόγεια Αττικής. Πρώτος φέρνει και καλλιεργεί αμπέλια στην περιοχή, σε υπερσύγχρονες για την εποχή...
«ΟΧΙ τσιμέντο στους αμπελώνες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
100.000 τ.μ. αυθαιρεσίας ψάχνουν «συγχωροχάρτι»
​Θυμάται κανείς την εποχή που το Μall στο Μαρούσι, το θηριώδες εμπορικό κέντρο της Lamda Development του ομίλου Λάτση, απασχολούσε την επικαιρότητα ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που μας κληροδότησαν οι...
100.000 τ.μ. αυθαιρεσίας ψάχνουν «συγχωροχάρτι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το όραμα Καμίνη για την Αθήνα
Με σύνθημα -και ταυτόχρονα στοίχημα- την «Επιστροφή στην Αθήνα» κατοίκων, επαγγελματιών, επενδύσεων, νέων, επιστημόνων και επισκεπτών και στόχο τη μετεξέλιξη του κέντρου της πρωτεύουσας σε ένα κέντρο διεθνούς...
Το όραμα Καμίνη για την Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με 9 σημεία-«ντρίμπλα» ενέκρινε η Περιφέρεια την μελέτη του ΟΛΠ
Με τις ψήφους των παρατάξεων Γ. Πατούλη, Γ. Σγουρού, δύο μελών της παράταξης Τζήμερου και ορισμένων ανεξάρτητων περιφερειακών συμβούλων, ενέκρινε αργά το βράδυ της Τετάρτης το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής...
Με 9 σημεία-«ντρίμπλα» ενέκρινε η Περιφέρεια την μελέτη του ΟΛΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας