Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ρεαλπολιτίκ» οι καταπατήσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος χειροκροτά κάποιον από τους ομιλητές στη Βουλή για τον «δασοκτόνο» νόμο

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Ρεαλπολιτίκ» οι καταπατήσεις

  • A-
  • A+

Δασοκτόνος και αντισυνταγματικός παραμένει στην ουσία του ο νέος νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρά τις υποχωρήσεις σε ορισμένα θέματα που αναγκάστηκε να κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Ταγαράς. Λόγω της γενικότερης πολιτικής συγκυρίας, καταγράφηκε ρεκόρ τροπολογιών που έφτασαν τις 102, από τις οποίες έγιναν αποδεκτές οι 42. Ηταν τέτοιο το αλαλούμ που επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου, ώστε ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως πόσες από αυτές ψηφίστηκαν από το κυβερνητικό μπλοκ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, καθώς και από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝ.ΕΛΛ., που διατύπωσαν επιφυλάξεις σε ορισμένα άρθρα.

Πριν από την ψηφοφορία είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρωτοφανή κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι πολίτες έδωσαν τον δικό τους αγώνα μέσα από το Διαδίκτυο. Με πρωτοβουλία του WWF Ελλάς, μέσω της διεθνούς ιστοσελίδας Avaaz.org, σε δύο 24ωρα συγκεντρώθηκαν πάνω από 50.000 υπογραφές που παραδόθηκαν στον αρμόδιο υπουργό. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται και χθες το βράδυ πλησίαζαν τις 60.000.

Μπαράζ ρουσφετιών

Το βασικό επιχείρημα των εισηγητών του δασοκτόνου νόμου είναι ο... ρεαλισμός. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου, από την ψήφιση του Συντάγματος έχουν θεσπιστεί πάνω από 60 νομοθετικές παρεμβάσεις για να μετατραπούν οι καταπατήσεις δημόσιας δασικής γης σε... παρεμβάσεις! Προέβλεψε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα καταπέσουν στο ΣτΕ.

Η αντιπαράθεση εστιάστηκε σε δύο ενότητες: στο άρθρο 12 που θεσμοθετεί τον αποχαρακτηρισμό των καταπατημένων και εκχερσωμένων δασών, καθώς και στην απόπειρα αποδόμησης προστατευτικών διατάξεων που ισχύουν για την Πλάκα και τα Εξάρχεια. Αποσύρθηκε «στο παρά πέντε» διάταξη που απειλούσε την ηρωική Μακρόνησο. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 12 έγιναν οι εξής παρεμβάσεις:

- Χωρίς ουσιαστικό όφελος για τα δάση είναι η απάλειψη της διάταξης που προέβλεπε ότι μετά την παρέλευση πενταετίας αίρεται η απόφαση αναδάσωσης μιας καμένης περιοχής, για την οποία το αρμόδιο δασαρχείο θα αποφανθεί ότι είναι ανέφικτη. Πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» ότι παραμένει η ρύθμιση του νόμου 998/1979 που περιέχει την τροπολογία που... απαλείφθηκε! Υποστήριξε ότι έπρεπε να θεσμοθετηθεί και πάλι, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει αλλεπάλληλες διευκρινίσεις που δημιουργούν σύγχυση.

■ Γίνεται αποδεκτή η καταπάτηση και εκχέρσωση δασικών περιοχών, με μόνο περιορισμό να έχουν συντελεστεί ώς το 2007. Προβλέπεται η καταβολή τιμήματος, που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση και δεν θα υπερβαίνει τα 700 ευρώ ανά στρέμμα, όταν σήμερα το πρόστιμο για δάση που έχουν καεί είναι 27.000 ευρώ ανά στρέμμα! Διευκρινίστηκε μόνον ότι η αλλαγή αφορά αποκλειστικά μεταβολές για αγροτική χρήση και απαγορεύεται η δόμηση αγροτόσπιτων. Σε περίπτωση που υπάρχει ήδη κτίσμα, δεν ισχύουν οι δασοκτόνες διατάξεις.

■ Αποσύρθηκαν οι διατάξεις, οι οποίες στην ουσία ακυρώνουν τους λιγοστούς δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί. Επέτρεπαν τον αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης που εμφανίζεται ως δασική με ένα απλό έγγραφο δημόσιας υπηρεσίας, το οποίο δεν είχε δημοσιοποιηθεί.

■ Δόθηκε τριετής αναστολή κατεδάφισης, αλλά μόνο για ναούς που έχουν ήδη κατασκευαστεί σε δασικές ζώνες. Η αρχική διάταξη περιλάμβανε αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, χώρους πολιτισμού (!) και κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές. Δεν έγινε δεκτή η περίφημη τροπολογία των τριών βουλευτών της Αττικής, των «γαλάζιων» Γ. Βλάχου και Γ. Μούρα, καθώς και του ανεξάρτητου Β. Οικονόμου, που ζητούσε αναστολή κατεδάφισης και πληρωμής προστίμων για αυθαίρετα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές αλλά έχουν δομηθεί από χρόνια.

■ Εγινε αποδεκτή τροπολογία που επιτρέπει τις ιχθυοκαλλιέργειες σε ζώνες άγριας ζωής, αρκεί να υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων!

Πλάκα

Στην περίπτωση της Πλάκας, μετά τις έντονες παρεμβάσεις τοπικών φορέων, αποτράπηκε η επέκταση των εμπορικών χρήσεων στον πρώτο όροφο κτιρίων, που θα άνοιγε τον δρόμο και για τους επόμενους. Επιτρέπεται όμως στους υπόγειους χώρους. Επίσης, δόθηκε το δικαίωμα μεταβίβασης για χρήσεις σε χώρους (π.χ. νυχτερινά κέντρα) που προϋπήρχαν στην Πλάκα και τα Εξάρχεια. Με τα ειδικά διατάγματα προστασίας προβλέπεται να κλείσουν μετά τον θάνατο ή τη συνταξιοδότηση του αρχικού ιδιοκτήτη τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, διαφώνησε με κάθε απόπειρα αλλαγής στο καθεστώς που ισχύει στις δύο περιοχές.

 

Παράταση στο διηνεκές

Δεδομένη θεωρείται η χορήγηση παράτασης στην προθεσμία νομιμοποίησης αυθαιρέτων, η οποία με βάση τον νόμο 4178/2013 λήγει στις 6 Φεβρουαρίου 2015. Με τροπολογία που περιλαμβάνεται στον περιβόητο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος ψηφίστηκε το Σάββατο, προβλέπεται η χορήγηση παράτασης με απλή υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες και μετά τη δημοσίευση του νόμου στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», αναμένεται να επισημοποιηθεί η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας για έναν χρόνο, δηλαδή για τον Φεβρουάριο του 2016. Θα ρυθμίζεται επίσης ο αριθμός των δόσεων, που από την αρχική ρύθμιση συναρτάται με τον χρόνο υποβολής της οριστικής δήλωσης. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο για την τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων μικρής κλίμακας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη φορά... ηλεκτρονικά
ΣΥΡΙΖΑ και twitter είναι οι νικητές στα social media, τα οποία κατά γενική ομολογία είχαν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά συμβολή στη σύντομη προεκλογική περίοδο. Εχει ενδιαφέρον ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι...
Πρώτη φορά... ηλεκτρονικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων
Αίτημα-πρόταση κατατέθηκε από 55 βουλευτές, ώστε η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να περιλαμβάνει ιδιαίτερη αναφορά στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και της πανίδας. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ.,...
Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλά τα δάση, καλύτερα τα κέρδη
Ενθερμη υποστήριξη στη «σταυροφορία» Μητσοτάκη για την αναθεώρηση για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, το οποίο θέτει κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, παρείχε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος...
Καλά τα δάση, καλύτερα τα κέρδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τριπλό «όχι» στην πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24
Ηχηρό και μάλιστα τριπλό «όχι» από κορυφαίους, εν ενεργεία και πρώην, λειτουργούς του ΣτΕ εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Η νέα απόπειρα...
Τριπλό «όχι» στην πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η... Ανάσταση των αναπλάσεων
Με την υπογραφή 10 υπουργών, αλλά και με τον ιδιαίτερο συντονισμό των Αλ. Φλαμπουράρη και Χρ. Σπίρτζη, έφτασε... μεγαλοβδομαδιάτικα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα αναπλάσεων στην Αθήνα, το οποίο έχει...
Η... Ανάσταση των αναπλάσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ρίχνουν στην ανάπλαση
Παρά το απαγορευτικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά την προστασία του Υμηττού, τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, την έντονη κριτική από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων,...
Το ρίχνουν στην ανάπλαση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας