Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιχείρηση συσκότισης με ανώνυμες καταγγελίες

Να μετατοπίσει το κέντρο του ενδιαφέροντος από τις κατηγορίες εναντίον του, προσπαθεί ο πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης, ρίχνοντας την ευθύνη σε όσους τον καταγγέλλουν

Επιχείρηση συσκότισης με ανώνυμες καταγγελίες

  • A-
  • A+

Επιχειρώντας να εμπλέξει ακόμα και το γραφείο του πρωθυπουργού σχετικά με υποθέσεις για τις οποίες ο ίδιος ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Καραμπίνης, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» (15.10.2016, «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν στο Δημοκρίτειο»).

Απαντώντας στις επώνυμες καταγγελίες καταξιωμένων ακαδημαϊκών σχετικά με πλήθος παραπτωμάτων της σημερινής πρυτανικής αρχής, ο πρύτανης του ΔΠΘ προσπαθεί να μετατοπίσει το κέντρο του ενδιαφέροντος από τις κατηγορίες εναντίον του, ρίχνοντας την ευθύνη σε όσους τον καταγγέλλουν.

Ο ίδιος σε σχέση με το κλίμα εκφοβισμού ακαδημαϊκών και ερευνητών υποστηρίζει ότι «αποκλειστικός γνώμονας των ενεργειών του είναι η προάσπιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στη διαχείριση των πόρων του ακριτικού ιδρύματος». Τα πραγματικά γεγονότα όμως φαίνεται ότι τον διαψεύδουν.

«Οταν μου έρχεται μία καταγγελία από το γραφείο του πρωθυπουργού, οφείλω να τη διερευνήσω και από τη στιγμή που βρήκα ισχυρές ενδείξεις ότι έχουν φαγωθεί ευρωπαϊκά χρήματα, όφειλα να τα αποστείλω στον εισαγγελέα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Αθ. Καραμπίνης.

Η υπόθεση την οποία ανέσυρε από το αρχείο ο νυν πρύτανης αφορά ανώνυμη καταγγελία εναντίον του καθηγητή ηλεκτρολόγων μηχανικών Βασίλη Τσαουσίδη, η οποία είχε διαβιβαστεί στο γραφείο τού τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Οι ανώνυμες καταγγελίες διαβιβάστηκαν στον πρώην πρύτανη Κ. Ρέμελη, ο οποίος ανέθεσε στον αντιπρύτανη Γ. Κώνστα να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα, η οποία κατέληξε τον Μάιο του 2014 πως δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο.

«Και από τη στιγμή που η πραγματογνωμοσύνη και η ίδια η Επιτροπή Ερευνών διαπιστώνουν ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για μεγάλου επιπέδου ατασθαλίες, δεν μπορούσα να σιωπήσω γιατί τότε θα ήμουν υπόλογος», ισχυρίζεται ο Αθ. Καραμπίνης.

«Τα 2 εκατομμύρια ευρώ στα οποία αναφέρεται ο πρύτανης είναι τα ευρωπαϊκά ερευνητικά κονδύλια, τα οποία οι επιλεγμένοι από τον ίδιο "πραγματογνώμονες" ισχυρίζονται ότι κακώς τα φέραμε στο Δημοκρίτειο, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους πραγματογνώμονες που ήλεγξαν τα έργα από την αρχή έως την ολοκλήρωσή τους», απαντά ο καθηγητής Β. Τσαουσίδης.

Το πιο ενδιαφέρον είναι η χρονική στιγμή στην οποία ανασύρθηκε αυτή η ξεχασμένη υπόθεση με τις αβάσιμες αναφορές. Επανήλθε στις 19 Ιουνίου 2015, λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» σχετικά με το σκανδαλώδες θέμα της απευθείας ανάθεσης της σίτισης των φοιτητών σε εργολάβο με τον οποίο συγγενικά πρόσωπα του πρύτανη συμμετέχουν σε εξωπανεπιστημιακές εταιρείες φωτοβολταϊκών.

Οταν, λοιπόν, ο πρύτανης ερωτάται από το Συμβούλιο του Ιδρύματος γι’ αυτή την υπόθεση, εκείνος ανασύρει την παλιά ιστορία που αφορά τα πρόσωπα που τον ελέγχουν.

Ο πρύτανης του ΔΠΘ αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «για τον καθηγητή Σπύρο Ραψομανίκη, ο εισαγγελέας έχει απαγγείλει ήδη κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος». «Δεν μου έχει επιδοθεί κανένα έγγραφο από τον εισαγγελέα, δεν υπάρχει καμία κατηγορία και φυσικά δεν υπάρχει καμία παραπομπή», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Σπ. Ραψομανίκης, ο οποίος καταθέτει δύο μηνύσεις εναντίον του πρύτανη.

Ο Αθ. Καραμπίνης κάνει λόγο «για λάσπη στον ανεμιστήρα από δύο ανθρώπους για τους οποίους το Πανεπιστήμιο διερευνά ποινικές ευθύνες». Είναι βέβαια γνωστό πως τα Πανεπιστήμια δεν διερευνούν ποινικές ευθύνες παρά μόνο διεξάγουν πειθαρχικούς ελέγχους.

«Το ίδιο είχε συμβεί και για τη σίτιση, όπου αποδείχθηκε ότι το Πανεπιστήμιο είχε διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου έναντι όλων αυτών των συκοφαντών», επιμένει ο πρύτανης.

Υπενθυμίζεται πως όχι μόνο το θέμα της σίτισης δεν έχει κλείσει, αλλά μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται σχετικό πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο έχει ζητήσει επειγόντως η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο νυν πρύτανης δεν απαντά σε καμία από τις άλλες καταγγελίες που αφορούν περισσότερα από δύο πρόσωπα, για τις αλλεπάλληλες ΕΔΕ, για τις πειθαρχικές αναφορές, για τις κρατήσεις μισθών ακαδημαϊκών όπως και για αποφάσεις της Συγκλήτου που δεν έχουν καν συζητηθεί στα όργανα.

Στις δηλώσεις του ο πρύτανης εξαπολύει εμμέσως επίθεση και προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου του Ιδρύματος, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε στην αδυναμία λειτουργίας του οργάνου ύστερα από παραιτήσεις μελών του:

«Τα πεπραγμένα του Συμβουλίου του Ιδρύματος αυτά τα δύο χρόνια δείχνουν ότι με το μόνο που είχε ασχοληθεί, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στα πρακτικά, ήταν το εάν ο καθηγητής Βασίλης Τσαουσίδης είχε το δικαίωμα να ελέγχει τον πρύτανη ή όχι. Ούτε για την προοπτική ούτε για την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου», απαντά ο Αθ. Καραμπίνης. Από την πλευρά του το μέλος του Συμβουλίου, Β. Τσαουσίδης, θυμίζει πως «ο πρύτανης δεν έδινε καν τα πρακτικά της Συγκλήτου».

«Το γεγονός ότι έχω περάσει από πολλές διοικητικές θέσεις, δεν νομίζω ότι είναι μεμπτό. Αλλωστε, έχω εκλεγεί σε αυτές τις θέσεις. Δεν έχω διοριστεί από κανέναν», υπογραμμίζει ο Αθ. Καραμπίνης.

Πρόκειται για αναληθή ισχυρισμό καθώς είναι γνωστό πως στο παρελθόν είχε αυτοδιοριστεί πρόεδρος μη αυτοδύναμων τμημάτων ενόσω ήταν πρύτανης, αντιπρύτανης και πρόεδρος της επιτροπής ερευνών. Εξάλλου υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία με τον παραπάνω τρόπο καταργείται η αρχή της αμεροληψίας. Με λίγα λόγια, δεν μπορείς να είσαι κριτής του εαυτού σου.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο πρύτανης, η μονταζιέρα και το... Διάστημα
Σε μια κατασκευασμένη είδηση που στόχο είχε τον αποπροσανατολισμό και τη δυσφήμηση καθηγητών που προσπάθησαν να σταματήσουν τα φαινόμενα διαπλοκής στο Πανεπιστήμιο, ο πρύτανης του ΔΠΘ, Θ. Καραμπίνης,...
Ο πρύτανης, η μονταζιέρα και το... Διάστημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρυτάνεις του ΔΠΘ... σίτιζαν με τεράστια ποσά συνεταίρο τους
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ύστερα από την αποκάλυψη του σκανδάλου από την «Εφ.Συν.» Το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ζητά τον πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο των πρυτάνεων Θ. Καραμπίνη και Κ. Σιμόπουλου για...
Πρυτάνεις του ΔΠΘ... σίτιζαν με τεράστια ποσά συνεταίρο τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κεραυνός» για τον πρύτανη του ΔΠΘ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πολύ σοβαρές ευθύνες της πρυτανικής αρχής του Δημοκριτείου προκύπτουν από το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τη διαχείριση του έργου του προσεισμικού ελέγχου 1.782 σχολικών...
«Κεραυνός» για τον πρύτανη του ΔΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγχωροχάρτι για τις οικογενειακές μπίζνες στο Δημοκρίτειο
Δεν προσδίδει καμία ηθική δικαίωση στον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιο Καραμπίνη η απαλλακτική απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των πρυτάνεων για την υπόθεση της σίτισης των φοιτητών και τη...
Συγχωροχάρτι για τις οικογενειακές μπίζνες στο Δημοκρίτειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος ο πρύτανης Καραμπίνης από το ΔΠΘ
Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα σκάνδαλα στο ακριτικό ίδρυμα και και δύο μήνες μετά την παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο, ο Αθανάσιος Καραμπίνης απομακρύνεται οριστικά από τη θέση...
Τέλος ο πρύτανης Καραμπίνης από το ΔΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Σύγκλητος αποποιείται τις ευθύνες της
Τις σοβαρές ευθύνες της πρυτανικής αρχής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου για το σκάνδαλο της απευθείας ανάθεσης του έργου της σίτισης στον εργολάβο Α. Χούτο επιχείρησε να καλύψει με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος...
Η Σύγκλητος αποποιείται τις ευθύνες της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας