• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 33.5°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 30.7°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 33.7°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.6°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.0°C / 29.2°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 33.8°C
  1 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 28.3°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  0 BF
  44%

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, το χτύπημα του Εγκέλαδου στα Γιάννινα έφερε σε επαφή την Απουλία πλάκα με την Πίνδο με αποτέλεσμα να ανυψωθούν και οι δυο

«Σύγκρουση δύο ηπείρων» προκάλεσε ο σεισμός στην Ηπειρο

 • A-
 • A+

«Το βόρειο τμήμα του όρους Μιτσικέλι ανυψώθηκε 10 με 15 εκατοστά από τον τελευταίο σεισμό, κύριο στοιχείο του οποίου είναι ότι προκάλεσε ανύψωση, ενώ στην πλειονότητά τους οι περισσότεροι σεισμοί στα υπόλοιπα πεδία της χώρας μας προκαλούν βυθίσεις». Μιλά στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Σπύρος Παυλίδης, και διευκρινίζει ότι αυτό που ουσιαστικά συνέβη «ήταν η σύγκρουση δύο ηπείρων καθώς η Απουλία πλάκα και η Πίνδος συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα να ανυψωθούν».

Οπως παρατηρεί ακόμη, «περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξουν οι δορυφορικές εικόνες και τα γεωδαιτικά, σίγουρα όμως θα μελετούμε για μήνες τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά αυτού του σεισμού που είναι σε γνωστό ρήγμα μεν, ωστόσο ανάμεσα στις ιδιομορφίες του είναι η ιδιόμορφη μετασεισμική ακολουθία».

Για να γίνει κατανοητό τι προκάλεσε τον πανικό στα Γιάννενα κατ’ αντιστοιχία με άλλους σεισμούς, ο κ. Παυλίδης θυμίζει ότι στον καταστροφικό και πολύνεκρο σεισμό που ισοπέδωσε το Αματρίτσε της Ιταλίας, αντίθετα απ’ ό,τι συνέβη στην Πίνδο, σημειώθηκε βύθιση κατά 20 εκατοστά.

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το μέρος του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί καθώς οι τελευταίοι σεισμοί -μεγέθους μάλιστα των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ- σημειώθηκαν το 1960 με επίκεντρο την Αλβανία και το 1967 με επίκεντρο την περιοχή της Αρτας και των Ιωαννίνων.

Στην ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας γεωλογίας σεισμών του ΑΠΘ διευκρινίζεται πως «ο πρόσφατος σεισμός της 15ης Οκτωβρίου συνδέεται με γνωστή ζώνη ρηγμάτων όπως έχει καταγραφεί και προσδιοριστεί στη Βάση Δεδομένων Σεισμογενετικών Πηγών του Ελλαδικού Χώρου GreDaSS (Greek Database of Seismogenic Sources, www.gredass.unife.it, βλ συνημμένο χάρτη)» και ότι «το ρήγμα είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα των τελευταίων 50 χρόνων, που μελετήθηκαν σε πρόσφατους σεισμούς στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας.

»Είναι ρήγμα “ανάστροφο” ή ρήγμα “εφίππευσης”, δηλαδή τα στρώματα των πετρωμάτων από τα 10 με 15 χιλιόμετρα “καβαλούν” το ένα το άλλο με συνέπεια να ανυψώνεται επιφανειακά το βουνό κατά τουλάχιστον 10-15 εκατοστά. Στην ιδιαιτερότητά του αυτή οφείλεται εν μέρει και η μετασεισμική συμπεριφορά του. Η Πίνδος, αν και βρίσκεται ως βουνό σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας, συνεχίζει να ψηλώνει».

Τέλος, η ερευνητική ομάδα τονίζει πως «οι διατάσεις του (ρήγματος) και η σεισμική συμπεριφορά του θα ερευνηθούν με την υπαίθρια μελέτη -ήδη κλιμάκιο της ομάδας βρίσκεται στην περιοχή- καθώς και από τα σεισμολογικά, γεωδαιτικά και δορυφορικά δεδομένα και συμπεράσματα που θα προκύψουν σύντομα.

»Η υπαίθρια παρατήρηση σε συνδυασμό με τα δεδομένα των επιστημονικών οργάνων θα προσδιορίσει αν πρόκειται για ένα δευτερεύον ρήγμα με δυναμικότητα σεισμών μεγέθους της τάξης 5,0 με 5,5 όπως ο προχθεσινός ή τμήμα (seismogenic segment) ενός μεγαλύτερου ρήγματος ή ζώνης, δυναμικότητας ανάλογης των ιστορικών σεισμών της περιοχής».

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιμένουν παύση του Εγκέλαδου
«Ενας ακόμα». Να μια φράση που ακούγεται συνέχεια από την Κυριακή στα Γιάννινα. Οποιος προλάβει ανακοινώνει πρώτος ότι αισθάνθηκε μία ακόμα σεισμική δόνηση από τις εκατοντάδες που έχουν προκληθεί μετά τον...
Περιμένουν παύση του Εγκέλαδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσεισμικός έλεγχος στα χαλάσματα δεν γίνεται...
Ειδικοί μιλούν στην «Εφ.Συν.» για τα χιλιάδες κτίρια-παγίδες σε ολόκληρη την επικράτεια και προτείνουν κάποιες λύσεις, που όμως δεν έχουν καμία τύχη, αν δεν αναμορφωθεί εκ βάθρων το σαθρό νομικό πλαίσιο.
Προσεισμικός έλεγχος στα χαλάσματα δεν γίνεται...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθησυχάζουν για τον σεισμό
Ομαλά εξελίχθηκε η μετασεισμική ακολουθία μετά τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ που έπληξε την Παρασκευή την Αττική και ο οποίος είχε επίκεντρο το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας, που δεν είχε ενεργοποιηθεί το 1999.
Καθησυχάζουν για τον σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελεγχος... Ρίχτερ σε 1.658 σχολεία
Στο μικροσκόπιο των ειδικών θα βρεθούν 1.658 σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων που λειτουργούν στις περιοχές μεσαίας σεισμικότητας και έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1986, χρονιά που τέθηκε σε εφαρμογή ο...
Ελεγχος... Ρίχτερ σε 1.658 σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανάσα» με επιδοτήσεις για τους σεισμοπαθείς
Σε σύσκεψη που έγινε το πρωί της Πέμπτης στη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με φορείς της Λέσβου και σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Αιγαίου, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε συγκεκριμένα ποσά για τους σεισμοπαθείς,...
«Ανάσα» με επιδοτήσεις για τους σεισμοπαθείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρατική εγκατάλειψη πολλών Ρίχτερ
Με ανοιχτές τις πληγές του νησιού, που έναν χρόνο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς παλεύει ακόμα να βρει τους ρυθμούς μιας ομαλής καθημερινότητας, ψήφισαν προχθές οι Κεφαλονίτες. Ηταν Κυριακή απόγευμα όταν ο...
Κρατική εγκατάλειψη πολλών Ρίχτερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας