Πληθωρισμός... παρατάξεων, που προέκυψαν με διασπάσεις από τους «μεγάλους» του χώρου των μηχανικών, είναι το χαρακτηριστικό του προεκλογικού σκηνικού στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Περίπου 102.000 μηχανικοί, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για το επαγγελματικό τους μέλλον, καλούνται στις κάλπες που θα στηθούν στις 20 Νοεμβρίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις για να αναδείξουν την 200μελή αντιπροσωπεία, τη λεγόμενη «Βουλή» των μηχανικών, η οποία στη συνέχεια θα εκλέξει τη διοικούσα επιτροπή.
Στην προηγούμενη αναμέτρηση (25/1/2013) «νικητής» είχε αναδειχθεί η αποχή, που πρώτη φορά είχε αγγίξει το 70%. Χθες το ΤΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα τους 21 συνδυασμούς (!) με 2.717 υποψήφιους και τους δύο ανεξάρτητους που θα πάρουν μέρος στις εκλογές. Οι βασικές δυνάμεις που θα αναμετρηθούν είναι οι εξής:
■ Η ΔΚΜ, με επικεφαλής τον Γ. Στασινό που είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΤΕΕ μετά την υπουργοποίηση του Χρήστου Σπίρτζη. Η παράταξη συγκεντρώνει τις βασικές δυνάμεις της Ν.Δ., αλλά έχει να αντιμετωπίσει νέα ψηφοδέλτια που προέρχονται από τη «γαλάζια» δεξαμενή, η οποία ενωμένη στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει 26,39% και είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη.
Η πιο μεγάλη απειλή προέρχεται από την παράταξη «Ανασυγκρότηση Μηχανικών-ΤΕΕ από την αρχή», στην οποία μετέχει ο Χρόνης Ακριτίδης, σημαντικό στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με θητεία στον Δήμο Αθηναίων, που θεωρείται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στον ίδιο πολιτικό χώρο κινείται και η νεοσύστατη παράταξη «Πρόοδος και Αναβάθμιση ΤΕΕ», στην οποία μετέχει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Γ. Ζυγούρης, καθώς και η «ΔΥΝΑ.ΜΗ.».
■ Η παράταξη που είχε συγκροτήσει ο Χρήστος Σπίρτζης και είχε πάρει 23% πρέπει να θεωρείται παρελθόν. Η ΔΗΣΥΜ κατεβαίνει εκπροσωπώντας τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουν αποχωρίσει αρκετές συνεργαζόμενες δυνάμεις, όπως η ΔΗΠΑΜ, ο «Δημοκρατικός Αγώνας Μηχανικών» και οι «Μηχανικοί επί τω έργω», από τους οποίους όμως έχουν αποχωρήσει οι «Μηχανικοί της Κατασκευής».
■ Τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία», που στις προηγούμενες εκλογές είχε αγγίξει το 11%. Σε αυτή την αναμέτρηση θα έχει νέους συμμάχους, κυρίως τους Οικολόγους, αλλά έχουν αποχωρήσει οι προσκείμενοι στη ΛΑΕ.
■ Στις σταθερές δυνάμεις, που δεν έχουν αποχωρήσεις, περιλαμβάνονται η «Πανεπιστημονική» που πρόσκειται στο ΚΚΕ και οι «Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕΛΕΜ)» που κινούνται στον ανεξάρτητο προοδευτικό χώρο.
Την ψήφο των μηχανικών θα διεκδικήσουν επίσης οι παρατάξεις: «Αυτόνομοι μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης», «Μηχανικοί της Εκπαίδευσης», «Ενωτική Κίνηση Χημικών Μηχανικών», «Ανεξάρτητοι Μηχανικοί Θράκης», «Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων και Ανέργων Μηχανικών», «Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων», «Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση», «Περιφερειακή Συνεργασία», «Αφετηρία», καθώς και οι ανεξάρτητοι Στ. Καμαριώτης και Λ. Πυργιώτης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας