Ελεύθερη πρόσβαση στους φακέλους πολιτικών φρονημάτων που κρατούνταν στο ιστορικό αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν από χθες όσοι πολίτες έχουν έννομο συμφέρον και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το περιεχόμενό τους, καθώς από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ορίστηκε η υπηρεσία που θα παραλαμβάνει τα αιτήματά τους.
Ετσι, όσοι ήταν καταγεγραμμένοι στο παρελθόν για την πολιτική τους δράση, οι συγγενείς τους, αλλά και όσοι θέλουν να αποκομίσουν στοιχεία για ιστορική έρευνα μπορούν να απευθυνθούν στη Διεύθυνση Επικοινωνίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και θα τους δίνονται οι φάκελοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αφαιρεθεί ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν άλλα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται σε αυτούς.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για 2.110 φακέλους, που αφορούν κυρίως γνωστά ή λιγότερο γνωστά δημόσια πρόσωπα (πολιτικούς, συγγραφείς, ανθρώπους της τέχνης κ.λπ.) τα οποία διαδραμάτισαν ενεργό και σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου σε σκοτεινές εποχές.
Οι φάκελοι αυτοί δεν είχαν καταστραφεί μαζί με εκείνους που κάηκαν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το 1989, αλλά δόθηκε παράταση για την καταστροφή τους μέχρι το 2029.
Ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ζήτησε να υπάρχει πρόσβαση στους φακέλους από το 2017, κάτι όμως που προχώρησε και επέσπευσε ο Νίκος Τόσκας.
Οποιος, λοιπόν, ενδιαφέρεται να έχει πρόσβαση σε κάποιον από τους φακέλους μπορεί να υποβάλει αίτηση στη Διεύθυνση Επικοινωνίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (τηλ. 210 6845062 ή 210 6854609) με τους εξής τρόπους:
■ Αυτοπροσώπως (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού).
■ Μέσω συμβατικού ταχυδρομείου (Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ., Κανελλοπούλου 4, 101 77, Αθήνα).
■ Με επιστολή μέσω fax, στους αριθμούς: 210 6854207 ή 210 6849352.
■ Μέσω email ([email protected]).
Οι συγκεκριμένοι φάκελοι στους οποίους είχε περιοριστεί το δικαίωμα πρόσβασης, όπως ορίζεται στην απόφαση, καθίστανται εφεξής προσιτοί:
α) Στα πρόσωπα τα οποία αφορούν.
β) Στους συζύγους και τους συγγενείς αυτών μέχρι τρίτου βαθμού, εφόσον τα πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης δεν ζουν. Ειδικά στην περίπτωση αυτή, η ύπαρξη εν ζωή πλησιέστερων συγγενών αποκλείει το δικαίωμα των απώτερων συγγενών της ίδιας ρίζας, με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης.
γ) Με την απλή εξουσιοδότηση των αναφερόμενων προσώπων σε οποιονδήποτε τρίτο.
δ) Κατόπιν άδειας της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε πρόσωπα τα οποία για λόγους ιστορικής έρευνας ή και επαγγελματικούς ζητούν την πρόσβαση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας