Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βγάζουν σπίτια στο σφυρί και σφυρίζουν κλέφτικα

Βγάζουν σπίτια στο σφυρί και σφυρίζουν κλέφτικα

  • A-
  • A+

Κλιμακώνεται η κόντρα της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας όχι μόνο με την αξιωματική αντιπολίτευση, που στο παρελθόν έχει επιδείξει τις ίδιες και χειρότερες πρακτικές, αλλά και με τα κινήματα που καταγγέλλουν το Μαξίμου για «γκεμπελίστικες πρακτικές».

«Ο βρόμικος πόλεμος σε βάρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα από την Καμόρα της διαπλοκής κλιμακώνεται», δηλώνει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Γεγονός είναι πως σήμερα τα μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, που προέρχονται από πλήθος συλλόγων και λαϊκών φορέων της συμπρωτεύουσας, θα ξαναβρεθούν στο δικαστικό μέγαρο όπου πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη πλειστηριασμοί. Εν τω μεταξύ όμως, οι συμβολαιογράφοι όλης της χώρας, μέσω του συντονιστικού τους οργάνου, ανακοίνωσαν χθες την απόφασή τους να απέχουν από τη διαδικασία σήμερα.

Μακροσκελής ανακοίνωση

Στις 12 το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα των πλειστηριασμών και ειδικά της πρώτης κατοικίας, αλλά και για τη στάση που προτίθενται να κρατήσουν στο μέλλον.

Το κίνημα, πάντως, με αφορμή την αναφορά στο θέμα που έγινε από τον πρωθυπουργό προχθές στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη διαφθορά, εξέδωσε μια μακροσκελή και πολύ σκληρή ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

♦Την Παρασκευή 7/10 κυκλοφόρησε από το μέγαρο Μαξίμου ένα non-paper για να προσφέρει «επιχειρήματα» στα στελέχη και τους οπαδούς της κυβέρνησης που ανερυθρίαστα λασπολογούν σε κανάλια, διαδίκτυο και γειτονιές, με το οποίο υποστηρίζεται ότι «η κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία και μάλιστα με σημαντικά μέτρα ενίσχυσης των πιο αδύναμων».

♦Ας μας πουν αυτοί πόσα σπίτια στην Εκάλη έχουν βγει μέχρι τώρα σε πλειστηριασμό. Γιατί εμείς μπορούμε με στοιχεία να αποδείξουμε ότι καμιά βίλα στο Πανόραμα δεν έχει βγει, αλλά αντίθετα δεκάδες είναι μέχρι τώρα τα λαϊκά σπίτια των 40, 60 και 80 τ.μ. που βγαίνουν στο σφυρί στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης και εκατοντάδες ακόμη έρχονται στο επόμενο διάστημα από τον Εύοσμο, το Καλοχώρι και τις γειτονιές της πόλης μας.

♦Τι ακριβώς σημαίνει το ότι από το συνολικό ποσό των 2,65 δισ. € τα 2,05 δισ. € επιδιώκεται να εισπραχθούν από οφειλέτες ποσών μικρού και μεσαίου ύψους και μόνο τα 600 εκατ. € από τους «μεγαλόσχημους»; Ας μιλήσουμε με στοιχεία κι ας μας πουν πόσοι από τους 2.000 πλειστηριασμούς των τραπεζών και τους 16.300 πλειστηριασμούς και κατασχέσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2016 αλλά και τους πολλαπλάσιους που ετοιμάζονται για το 2017 αφορούν εργαζόμενους, άνεργους ή συνταξιούχος και πόσοι «μεγαλόσχημους»;

Στο μεταξύ, χθες ο δήμαρχος Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, τόνισε ότι ουδέποτε επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό ή με κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης. «Δεν επικοινώνησε κανείς μαζί μου. Μάλλον επικοινώνησαν με κάποιο συνεργάτη μου αλλά δεν είχα εγώ κάποια ενημέρωση. Εργατικές κατοικίες οργανωμένες δεν έχουμε, αλλά πολλές κατοικίες είναι εργατών και αγοράστηκαν με δάνεια», τόνισε ο κ. Σούλας. Ερωτώμενος αν γνωρίζει για κάποια κατοικία η οποία βγήκε σε πλειστηριασμό, τόνισε πως δεν έχει ενημέρωση από πολίτες για κάτι τέτοιο.

Διαψεύδει ο βουλευτής

Ενδεικτικά, η σημερινή λίστα με τα προς πλειστηριασμό ακίνητα στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης είχε ως εξής, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της αποχής των συμβολαιογράφων: δύο ακίνητα στο Καλοχώρι 49,5 και 46,6 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 26.000 και 24.000 ευρώ αντίστοιχα, διαμέρισμα 33,3 τ.μ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τιμή εκκίνησης 36.800 ευρώ, υπόγειο στον Εύοσμο (το μισό από 160 τ.μ.) έναντι 60.000 ευρώ, έκταση στον Εύοσμο 157,32 τ.μ. με 91.000 ευρώ και διαμέρισμα 43,92 τ.μ. και χώρος στάθμευσης 11,25 τ.μ. επίσης στον Εύοσμο για 34.000 ευρώ.

Επιπλέον, στις 23 του Νοέμβρη, ούτε δύο μήνες μετά τη ματαίωση του προηγούμενου δεύτερου πλειστηριασμού από εκατοντάδες διαδηλωτές και τέσσερις μήνες μετά τον επίσης επεισοδιακό πρώτο πλειστηριασμό, ξαναβγαίνει σε πλειστηριασμό το σπίτι του πολύτεκνου ανάπηρου με ανάπηρο παιδί (βλ. «Εφ.Συν.», 28/9).

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, σχολιάζοντας το θέμα των πλειστηριασμών, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

♦Η πρόεδρος των συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης δήλωσε δημόσια ότι από 1/1/2016 μέχρι και σήμερα πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης δεν έχει πραγματοποιηθεί.

♦Η ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από εφορίες και δήμους προωθείται.

♦Τα μεγέθη που δόθηκαν στο Κοινοβούλιο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τον αριθμό των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια είναι αποκαλυπτικά (2008-2014: 248.000 πλειστηριασμοί, 2015: 0 πλειστηριασμοί, 2016: 500 πλειστηριασμοί από δήμους και εφορίες).

♦Η λαϊκή κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ απέναντι σε τράπεζες και funds είναι προστατευμένη.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακυρώθηκε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας στις Συκιές
Δεν θα γίνει τελικά, καθώς φαίνεται, ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μιας 63χρονης με προβλήματα υγείας που ζει στις Συκιές, όπως διαβεβαίωσε η διευθύντρια της Ε΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης τα μέλη του Κινήματος...
Ακυρώθηκε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας στις Συκιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών
Μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από την Ε' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και αύριο στις 15.30 στο ειρηνοδικείο για να ματαιώσουν ένα πλειστηριασμό,...
Νέες κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεός σχωρέσ’ τα τα δάνεια...
Αγία... αθώωση χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για το πολύκροτο σκάνδαλο της Μονής Εμμαούς με ιερά δάνεια από τη Marfin!
Θεός σχωρέσ’ τα τα δάνεια...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
H φράση «καταρρέει σαν χάρτινος πύργος» βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της στο κατηγορητήριο της «μεγάλης δίκης» των Σκουριών, όπου 21 αθώοι πολίτες, έντιμοι οικογενειάρχες, επαγγελματίες που ποτέ δεν έδωσαν...
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποινική δίωξη για την αγορά ακινήτου από το ΑΠΘ
​«Σκάνδαλο» 12 εκατομμυρίων ευρώ με την αγορά κτιρίου για να στεγάσει τις ερευνητικές δραστηριότητες του ΑΠΘ «αγγίζει» τρεις πρυτανικές αρχές; Ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος της Ε.Ε. και του ελληνικού...
Ποινική δίωξη για την αγορά ακινήτου από το ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τούς θέλει η Θέμις διαφωνεί...
Ανεργοι παραμένουν στην ουσία 478 συμβασιούχοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά τη νέα απόρριψη αιτήματος προσωρινής διαταγής που είχαν ζητήσει από το Πρωτοδικείο για να παραμείνουν στις...
Ο δήμος τούς θέλει η Θέμις διαφωνεί...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας