Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απετράπη η ξενοφοβική κατάληψη στη Μυτιλήνη
ΕUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Απετράπη η ξενοφοβική κατάληψη στη Μυτιλήνη

  • A-
  • A+

Στο κενό αναμενόταν να πέσουν τα σχέδια των ξενοφοβικών και ακροδεξιών κύκλων της Λέσβου για κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος του 8ου Δημοτικού σχολείου Μυτιλήνης λόγω της προγραμματισμένης εγγραφής σε αυτό παιδιών από προσφυγικές οικογένειες.

Χθες το απόγευμα οι γονείς και υποστηρικτές αυτών που αντιδρούν στην παρουσία προσφυγόπουλων στα σχολεία αποφάσισαν να «ανακρούσουν πρύμναν», αφού είδαν ότι η ρατσιστική συμπεριφορά που επέδειξαν το Σάββατο το απόγευμα με το λουκέτο που πέρασαν στην αυλόπορτα του σχολείου γρήγορα γύρισε μπούμερανγκ εναντίον τους και απειλούσε να τους απομονώσει από την κοινωνία αλλά και να τους βάλει σε δικαστικές περιπέτειες.

Σε σύσκεψη που προηγήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το σχέδιο της κατάληψης και απλά να ζητήσουν ενημέρωση από επίσημα χείλη, επιφυλασσόμενοι για ένα είδος αποχής, κρατώντας τα παιδιά τους στο σπίτι τη συγκεκριμένη μέρα.

Η παραίτηση

Για να συμβεί ωστόσο αυτό, απαιτήθηκε η αντίδραση των φορέων και των δημοκρατικών δυνάμεων της κοινωνίας που κινήθηκαν συντονισμένα, καταφέρνοντας, όπως όλα έδειχναν μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, να ματαιώσουν τα ξενοφοβικά και άκρως ρατσιστικά σχέδια της συγκεκριμένης ομάδας των γονιών που δίχως καμία δικαιολογία προσπάθησαν να απαγορεύσουν την απολύτως νόμιμη εγγραφή πέντε μικρών προσφυγόπουλων στο σχολείο όπου απλά έτυχε να φοιτούν και τα δικά τους παιδιά.

Χαρακτηριστικό των εξελίξεων και η παραίτηση από τη θέση της της Μαρίας Κουρδουσά, προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, η οποία σε δηλώσεις της στην ΕΡΑ Αιγαίου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Προσπάθησα από την αρχή να πείσω τους υπόλοιπους γονείς ότι πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση για το ζήτημα. Δυστυχώς η ανεξέλεγκτη αντίδραση ορισμένων δεν μου άφησε περιθώριο για καμία άλλη ενέργεια. Νιώθω ντροπή για τις εικόνες που κυκλοφόρησαν από το σχολείο μας, στο οποίο φοιτούν ήδη δεκάδες παιδιά μεταναστών και στο σύνολό τους οι γονείς είναι άνθρωποι οικογενειάρχες και ανεκτικοί.

»Μεγαλώνω τα παιδιά μου με τις αξίες του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της αγάπης για τον συνάνθρωπο. Μπορώ να δικαιολογήσω τον φόβο ορισμένων γονέων, αλλά η θέση των προσφυγόπουλων είναι μέσα στα παιδιά, γιατί πάνω απ’ όλα είναι παιδιά και μάλιστα προέρχονται από δύσκολες καταστάσεις.

Καλώ όλους τους γονείς να σκεφτούν πως σε αυτό το σχολειό κάποτε φοίτησαν οι παππούδες μας, οι οποίοι ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, και να πράξουν το χρέος τους για να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Θα είναι το καλύτερο μάθημα που θα πάρουν τα παιδιά μας από τα σχολειά».

Εδώ ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια του συμβάντος με το λουκέτο, ενώ παρά το γεγονός ότι φέρεται να εργάζεται στη ΜΚΟ «Save the Children» κοινοποιούσε αναρτήσεις με ρατσιστικές αναφορές και χαρακτηρισμούς όπως «παιδιά λαθρομεταναστών».

Η πίεση των δημοκρατών πολιτών της Λέσβου ξεκίνησε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των ρατσιστικών προθέσεων και έτσι με ενέργειες του Συντονιστικού που δημιουργήθηκε πρόσφατα, με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Λέσβου και τη συμμετοχή δεκάδων φορέων ειδοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές και το υπουργείο Παιδείας ώστε να πάρουν άμεσα θέση.

Η οπισθοχώρηση

Αποτέλεσμα, μετά και τη δημοσιοποίηση του σχετικού βίντεο, η αστυνομία να καλέσει τον φυσικό αυτουργό που πέρασε το λουκέτο στην πόρτα του σχολείου, συνιστώντας του να το αποσύρει άμεσα. Κάτι που έγινε, για να επακολουθήσει η σχετική συνάντηση και η οπισθοχώρηση.

«Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο είναι υποχρεωτική και επιβάλλεται από τη νομοθεσία όπως και για το κάθε παιδί. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να αμφισβητηθούν αυτά», σημείωσε και η Εριφύλη Χιωτέλλη, διευθύντρια σε άλλο Δημοτικό σχολείο της Μυτιλήνης και μέλος του Συντονιστικού.

Σύμφωνα με την ίδια, εντυπωσιακή υπήρξε και η αποδοχή από τους μαθητές του σχολείου της σχετικής είδησης όταν τους ανακοινώθηκε από τον διευθυντή του 8ου Δημοτικού ότι σύντομα θα υποδεχτούν τους νέους τους συμμαθητές:

«Οπως ενημερώθηκα, η μόνη αγωνία των παιδιών ήταν το πώς θα τα βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν. Μάλιστα σε όλες σχεδόν τις τάξεις τα παιδιά συζητούσαν με τους δασκάλους τους τρόπους που θα τα κάνουν να προσαρμοστούν πιο εύκολα» τόνισε.

Σύμφωνα με τηδιευθύντρια, τα παιδιά εκεί θα φοιτούν τις ίδιες ώρες με τους υπόλοιπους μαθητές.

► Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν ότι τα παιδιά αυτά εντάσσονται στο πρόγραμμα Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας που αφορά παιδιά παλιννοστούντων, Ρομά και μεταναστών.

Διευκρινίζουν ότι όσα παιδιά μένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά, εκεί θα κάνουν και τα προπαρασκευαστικά μαθήματα που προβλέπει το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας ειδικά για τα προσφυγόπουλα.

► «Οσον αφορά την ένταξη μαθητών-προσφύγων σε σχολεία του Β. Αιγαίου δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα από το Υπουργείο ως προς την ημερομηνία έναρξης, τα σχολεία, τον αριθμό μαθητών ή άλλο τι», διευκρινίζει η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης σε δελτίο Τύπου που υπογράφει ο διευθυντής Αριστείδης Καλάργαλης.

Σε αυστηρό τόνο αναφέρεται και στα περιστατικά με το λουκέτο, σημειώνοντας ότι τόσο η ίδια όσο και η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου παρακολούθησαν και αποδοκίμασαν από την πρώτη στιγμή το γεγονός της τοποθέτησης λουκέτου, αλλά αποδεικνύοντας το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Διοίκησης, με αίσθημα ευθύνης και παιδαγωγικής, δεν επιθύμησαν την έκδοση εισαγγελικών ή άλλων εντολών.

Αυτό όμως δεν σημαίνει υποχώρηση ή μαλθακότητα.

«Ως Διεύθυνση Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου δεν θα δεχτούμε επανάληψή της», αναφέρουν.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μικροψυχία με αστεία προσχήματα ενάντια σε προσφυγόπουλο
Μια σειρά από ανυπόστατους ισχυρισμούς, από υγειονομικά μέχρι... θρησκευτικά κωλύματα, επιστράτευσε ο Σύλλογος Γονέων του 11ου Νηπιαγωγείου Χίου για να αποκλείσει από την τάξη ένα μικρό παιδί από το Ιράκ ●...
Μικροψυχία με αστεία προσχήματα ενάντια σε προσφυγόπουλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καταδικάζω τον ρατσισμό...»
Αποστάσεις από τις συγκεντρώσεις χρυσαυγιτών και από την πρόσφατη δράση τάγματος εφόδου στη Μυτιλήνη παίρνει με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο Κ. Μουτζούρης. Ο συγχρωτισμός του, ωστόσο, με γνωστούς ακροδεξιούς...
«Καταδικάζω τον ρατσισμό...»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η παιδεία νίκησε την ξενοφοβία
Νικηφόρος κατέληξε ο αγώνας για την επαναλειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας. Υπερψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας η παραχώρηση αιθουσών του 144ου Δημοτικού σχολείου στα...
Η παιδεία νίκησε την ξενοφοβία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπάρχουν και οι άλλοι γονείς
Στον αντίποδα των ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων που ενδημούν σε μερίδα γονέων μαθητών της Σάμου, έρχεται μια άλλη ομάδα, επίσης γονέων, στο ακριτικό νησί και καταθέτει τη δική της αγωνία σε σχέση με...
Υπάρχουν και οι άλλοι γονείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε η γιαγιά όλων των προσφύγων
Την τελευταία της πνοή άφησε χθες, στη Συκαμνιά της Λέσβου, σε ηλικία 89 ετών, η Μαρίτσα Μαυραπίδου, η μία από τις τρεις διάσημες πια γιαγιάδες της εμβληματικής φωτογραφίας στην οποία η αείμνηστη και ακόμα δύο...
Πέθανε η γιαγιά όλων των προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πρώτες αγκαλιές και τα πλατιά χαμόγελα για 40 μικρούς πρόσφυγες
Μια ζεστή αγκαλιά, μια σχολική τσάντα με τα απαραίτητα σχολικά είδη, μπαλόνια και πολλά χαμόγελα περίμεναν χθες τους σαράντα μικρούς πρόσφυγες στα πέντε διαφορετικά σχολεία της Χίου που επελέγησαν, ώστε να...
Οι πρώτες αγκαλιές και τα πλατιά χαμόγελα για 40 μικρούς πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας