• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 12.5°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.3°C
  3 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 12.2°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 12.7°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  92%

Οι επιθεωρητές, που διαπίστωσαν πράξεις και παραλείψεις από βαριά αμέλεια, ζητούν να ελεγχθεί η πρώην δήμαρχος για πειθαρχικές και αστικές ευθύνες

EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ανθη διαπλοκής στον Κόκκινο Μύλο

 • A-
 • A+

Με τον ταμία εκείνο που παρότι του πήραν τα χρήματα κάλεσε το... ταξί για τη διαφυγή των δραστών μπορεί να συγκριθεί η πρώην δημοτική αρχή Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας για τον τρόπο που χειρίστηκε υπόθεση μεγαλοοφειλέτη, σύμφωνα με αποκαλυπτικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Η υπόθεση, που επέφερε απώλεια εσόδων άνω του ενός εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία, περνά από το μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών και έχει φόντο ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία της χώρας. Με την έρευνά τους οι επιθεωρητές, διαπιστώνοντας πράξεις και παραλείψεις από βαριά αμέλεια, ζητούν να ελεγχθεί η πρώην δήμαρχος για πειθαρχικές και αστικές ευθύνες.

Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας διεκδικεί από ιδιώτη 1.163.528,53 ευρώ (χωρίς προσαυξήσεις). Το ποσό αφορά ενοίκια που όφειλε να έχει καταβάλει ο δεύτερος μεταξύ 2009-2014, για κυλικείο και ανθοπωλείο που λειτουργούσε σε κοινόχρηστο δημοτικό χώρο στο Nεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Οι μισθώσεις

Τα ακίνητα μισθώθηκαν το 2006 έπειτα από πλειοδοτικές δημοπρασίες. Βάσει των όρων της σύμβασης, ο μισθωτής χορήγησε τέσσερις εγγυητικές επιστολές συνολικής αξίας 281.220 ευρώ (αορίστου χρόνου), ώστε ο δήμος να εξασφαλίσει τα έσοδά του.

Δύο χρόνια αργότερα, ο ιδιώτης ξεκινά τις πρώτες προσπάθειες να μειώσει το ενοίκιό του. Μεταξύ άλλων ενεργειών, από το 2008 και μετά, καταθέτει αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα κατά του δήμου στο Μονομελές Πρωτοδικείο, επιδιώκοντας να ρίξει το ενοίκιο για το κυλικείο στο μισό.

Με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου (το 2010) μειώνει ελαφρώς το ενοίκιό του, εν τέλει όμως, η αίτησή του απορρίπτεται (ίδια τύχη είχαν και οι άλλες αγωγές) και το ποσό που υποχρεούται να καταβάλλει μηνιαίως επιστρέφει στο αρχικό.

Στο μεσοδιάστημα συμβαίνει κάτι πρωτοφανές: Οι αρχικές τραπεζικές εγγυητικές επιστολές αορίστου διαρκείας που φυλάσσονταν στο χρηματοκιβώτιο του δήμου αντικαθίστανται -χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση από τα αρμόδια διοικητικά όργανα- με άλλες ισόποσες.

Η διαφορά ήταν ότι οι νέες εγγυητικές όχι μόνο είχαν εκδοθεί από ασφαλιστική εταιρεία (αντί τράπεζας), αλλά ήταν ετήσιας διάρκειας και άρα μειωμένης εγγύησης. Δεν αντικαταστάθηκαν μετά τη λήξη τους, το 2010, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση μεταξύ δήμου και ιδιώτη ήταν σε ισχύ.

Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, ο ιδιώτης κατά την παρουσία του σε δημοτικό συμβούλιο (στις 18/3/2015) ομολόγησε ότι ο ίδιος παρέλαβε τις αρχικές εγγυητικές επιστολές και παρέδωσε τις νέες σε υπάλληλο που δεν κατονόμασε. Παραμένει ακόμη άγνωστο πώς και για ποιο λόγο έγινε η αντικατάστασή τους.

Στη συνέχεια, ο ιδιώτης μετατρέπεται σε κακοπληρωτή, αλλά συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τα δημοτικά ακίνητα ανενόχλητος. Για το κυλικείο καταβάλλει μειωμένο ενοίκιο βάσει της προσωρινής διαταγής μεταξύ Ιουνίου 2010 και Σεπτεμβρίου 2011, αλλά συνεχίζει να πληρώνει το ίδιο μειωμένο ποσό, παρά την απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου, έως και τον Μάρτιο του 2013.

Εκτοτε, έως και τον Σεπτέμβρη του 2014 -οπότε έληξε η σύμβαση- δεν ξαναπλήρωσε. Για το ανθοπωλείο, σταμάτησε να πληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις από το 2009.

Τον Γενάρη του 2011 γίνεται αλλαγή διοίκησης. Η νομική υπηρεσία του δήμου στέλνει πολλαπλά και επανειλημμένα έγγραφα προς την τότε δήμαρχο (τρία το 2011, τρία το 2012 και ένα το 2013) ζητώντας να της χορηγηθεί απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή που να την εξουσιοδοτεί να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποβολή του ιδιώτη και την άσκηση αγωγών για την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών.

Η τότε δημοτική αρχή μένει σκανδαλωδώς αδρανής. Ομως προκύπτει μια ακόμη πιο... εντυπωσιακή εξέλιξη, από την οποία αναδίδεται οσμή διαπλοκής: παρότι ο ιδιώτης είχε (προφανώς ήδη υπέρογκες) ανοιχτές οικονομικές υποχρεώσεις, η τότε δήμαρχος δίνει με απευθείας ανάθεση στον ίδιο τον οφειλέτη έργο για τον ανθοστολισμό της εκκλησίας του δημοτικού νεκροταφείου, με σύμβαση διάρκειας ενός έτους, έναντι 18.108,25 ευρώ (ΑΔΑ: Β4ΜΥΩΗΓ-Γ1Ν).

Εν κατακλείδι

Εν τέλει, σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών, τον Νοέμβριο του 2013 -και ενώ έχει αναβάλει αδικαιολογήτως τη λήψη απόφασης δύο φορές- η Οικονομική Επιτροπή εξουσιοδοτεί αφ’ ενός τη νομική υπηρεσία να αποβάλει τον ιδιώτη από τα ακίνητα και να διεκδικήσει τα οφειλόμενα ποσά, αφ’ ετέρου την οικονομική υπηρεσία να προβεί σε κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών.

Μέχρι τότε, όμως, οι εγγυητικές είχαν λήξει, ενώ τα ακίνητα είχαν μεταβιβαστεί σε συγγενικά πρόσωπα του μεγαλοοφειλέτη. Η συνολική απώλεια εσόδων υπολογίζεται από τη σημερινή δημοτική αρχή σε 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι επιθεωρητές του ΣΕΕΔΔ ζητούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά της πρώην δημάρχου και να εξετάσει την υποβολή αιτήματος σε αρμόδια επιτροπή για αναζήτηση αστικών ευθυνών.

Η έκθεσή τους (το περιεχόμενό της είναι σε γνώση της «Εφ.Συν.») αποστέλλεται στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών, καθώς και στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία έχει ήδη γνώση της υπόθεσης, έπειτα από μήνυση που έχει υποβάλει η τωρινή δημοτική αρχή.

Για την Ιστορία, ο μεγαλοοφειλέτης αποβλήθηκε από τα δημοτικά ακίνητα τον Οκτώβρη του 2014, κατόπιν καταγγελίας της σημερινής δημοτικής αρχής στην αστυνομία για αυθαίρετη λειτουργία του κυλικείου. Η παρούσα διοίκηση έχει ουκ ολίγες φορές προσφύγει στις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές εναντίον του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντρίμπλα με τα δημοτικά τέλη στο γήπεδο της ΑΕΚ
Ο δήμαρχος Γ. Βούρος πρότεινε «μόνο για το έτος 2022» επιβολή δημοτικών τελών για τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικής εκμετάλλευσης που χρησιμοποιούν ταμειακή μηχανή και στεγάζονται στο νέο...
Ντρίμπλα με τα δημοτικά τέλη στο γήπεδο της ΑΕΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξωση της Φιλοζωικής από το Αλσος Φιλαδέλφειας
Ο δήμος έχει δηλώσει υποχρεωμένος να απομακρύνει το καταφύγιο από το άλσος, εξηγώντας ότι με απόφαση του 2009 «ο χώρος έχει κριθεί παράνομος από τις αρμόδιες αρχές».
Εξωση της Φιλοζωικής από το Αλσος Φιλαδέλφειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλεκτροπληξία από LED
Πρωτοφανείς καταστάσεις λαμβάνουν χώρα στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, με τη δημοτική αρχή Γ. Βούρου να προωθεί με ανεπανάληπτη επιμονή έργο αλλαγής του ηλεκτροφωτισμού της πόλης, μέσω ιδιωτικής...
Ηλεκτροπληξία από LED
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών νεκροταφείων
Προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία για όλους τους εργαζόμενους στα δημοτικά κοιμητήρια της χώρας, απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΑ στη διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών που διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών ταφής και...
Απεργία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών νεκροταφείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιώτες τώρα και στα νεκροταφεία!
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών η υπηρεσία ταφής και ανακομιδής νεκρών θα μπορεί να ανατίθεται σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Ιδιώτες τώρα και στα νεκροταφεία!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστρέφει το κλίμα τρομοκρατίας στην πόλη
Η στοχοποίηση από οπαδικές ιστοσελίδες του δημοτικού συμβούλου Κ. Τομπούλογλου για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, που οδήγησε στη δολοφονική επίθεση εναντίον του από δύο κουκουλοφόρους.
Επιστρέφει το κλίμα τρομοκρατίας στην πόλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας