• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 19.2°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 18.6°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.0°C / 17.3°C
  4 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 17.4°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 14.3°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 15.7°C
  3 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.1°C
  6 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  5 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.9°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 17.5°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 17.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Θύελλα
  17°C 15.8°C / 19.4°C
  3 BF
  73%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.3°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.8°C / 14.6°C
  2 BF
  62%

Ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς έχει καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του αν. υπουργού Υγείας Π. Πολάκη για την υπόθεση

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Η Ν.Δ., ο Σαλμάς και το... σκανδαλάκι

 • A-
 • A+

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο χειρουργός ορθοπεδικός και πρώην υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, καταθέτοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, για τον οποίο δήλωσε πως «στην αίθουσα του δικαστηρίου θα ακούσει τις ημέρες φυλάκισης που θα του επιδικάσουν οι δικαστές». 

Κι ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ., πρώην αν. υπουργός Υγείας και γνωστός αθλητίατρος Μ. Σαλμάς ύστερα από τις καταγγελίες Πολάκη ισχυρίζεται πως «ουδεμία ζημία στον ΕΟΠΥΥ προκάλεσε η συγκεκριμένη διαγνωστική αρθροσκόπηση», σύμφωνα με αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάζει η «Εφ.Συν.» σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνθηκε κατά χιλιάδες ευρώ από τη συγκεκριμένη υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται άμεσα διά των υπογραφών τους ο πρώην υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος καθώς και η προηγούμενη Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και ο τότε πρόεδρός του, καθηγητής Ιατρικής Παναγιώτης Σκανδαλάκης, πρώην βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. 

Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, επί κυβέρνησης Σαμαρά, με διαφαινόμενη τότε την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Λ. Γρηγοράκος υπογράφουν απόφαση (ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΑΔΑ ΩΧ5ΘΘ-ΖΤ3) με την οποία αποδέχονται την απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2014. 

 ⤊ Επάνω αριστερά, η υπουργική απόφαση Βορίδη-Γρηγοράκου και δεξιά οι οι εγκρίσεις του Ιατρικού Συλλόγου που αποδεικνύουν τη συστέγαση του ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου με το ιατρείο του πρώην υφυπουργού της Ν.Δ.

⤋ Κάτω, τα παραπεμπτικά 550 ασθενών με την υπογραφή του Μάριου Σαλμά. 

Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ο τότε υπουργός αποδέχεται τη δυνατότητα διενέργειας της συγκεκριμένης διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο, η οποία, όπως αναφέρεται, «δεν είναι μια νέα ιατρική μέθοδος αλλά ήδη υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδος, με τη μόνη διαφορά της εξέλιξης των αναλώσιμων και εργαλείων που καθιστούν την πράξη απολύτως ίδιας επιστημονικής διαδικασίας, ίδιων επιστημονικών ενδείξεων, ίδιας επιστημονικής ακρίβειας με τη μέχρι σήμερα διαγνωστική αρθροσκόπηση στο χειρουργείο, με τη μόνη διαφορά ότι γίνεται στο εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου ή σε νόμιμο ιατρείο και είναι ασφαλής». 

Το κυριότερο όμως είναι η τελευταία φράση της υπουργικής απόφασης

«Ως προς την κοστολόγηση, εφόσον παραμένει διαγνωστική αρθροσκόπηση, ισχύει ό,τι και στα ΚΕΝ (κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο) των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων». 

Με απλά λόγια, αποζημιώνεται κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ που παρουσιάζουμε σήμερα, όχι ένας και δύο αλλά συνολικά 550 ασθενείς μέσα σε ένα χρόνο (από το καλοκαίρι του 2015 έως τα τέλη Αυγούστου 2016) πήραν παραπεμπτικό από τον ίδιο γιατρό με το ίδιο ΑΦΜ για την ίδια συγκεκριμένη ιατρική πράξη (της διαγνωστικής αρθροσκόπησης γονάτου). 

Ποιος είναι αυτός; Δεν είναι άλλος από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, χειρουργό Μάριο Σαλμά. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες Πολάκη, η συγκεκριμένη εξέταση υπερκοστολογείτο κατά τουλάχιστον 300% (1.500 ευρώ κόστιζε η μία), με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 825.000 ευρώ για την αναφερόμενη περίοδο. 

Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία όλων των ασθενών που υποβλήθηκαν στη συγκεκριμένη εξέταση με υπογραφή του ίδιου του κ. Σαλμά. 

«Οφείλω να ενημερώσω τους πολίτες ότι εγώ προσωπικά δεν έχω καμία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν έχω λάβει ούτε ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, απλά το ιατρείο μου συστεγάζεται με ένα από τα πολυϊατρεία αυτά» έλεγε σε προχθεσινή δήλωσή του ο Μ. Σαλμάς. 

Λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, στις 19/2/2015, με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, χορηγήθηκε βεβαίωση λειτουργίας του «Ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου Αρθροσκόπηση-Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε.» επί της λεωφόρου Κηφισίας, το οποίο εκπροσωπείται νομίμως από τον Αθανάσιο Αρβάλη και το οποίο κατά... διαβολική σύμπτωση συστεγάζεται με το ιδιωτικό ορθοπεδικό ιατρείο του Μ. Σαλμά (βλ. Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας - Α.Π. 2775, 19.2.2015) 

Της υπουργικής απόφασης Μ. Βορίδη είχε προηγηθεί γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, με τον πρόεδρό του Παναγιώτη Σκανδάλακη να αποδέχεται την απόφαση της Ολομέλειας, η οποία άνοιξε τον δρόμο για να αναγνωριστεί η αποζημίωση για τη συγκεκριμένη ιατρική εξέταση. 

«Το ΚΕΣΥ παρέπεμψε το θέμα σε ειδικό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων και κατόπιν η εισήγησή τους διαβιβάστηκε στην Ολομέλειά μας, η οποία αποτελείται από 30 εκπροσώπους φορέων, αιρετούς και όχι διορισμένους», ισχυρίστηκε ο πρώην διοικητής του οργάνου, καθηγητής Π. Σκανδαλάκης. 

Πρόκειται για δήλωση που προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς είναι γνωστό πως δεν είναι αιρετά στο σύνολό τους τα μέλη του ΚΕΣΥ. 

Η θητεία του ΚΕΣΥ έληξε τον Φεβρουάριο του 2016, ορίστηκαν τα νέα μέλη του με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, συστάθηκε ξανά η Επιτροπή κοστολόγησης και μόλις τον περασμένο Ιούλιο έφτασαν τα πρώτα πορίσματα για τις κοστολογήσεις διαφόρων ιατρικών πράξεων. 

Μόλις μια από τις υποθέσεις που εντόπισαν τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής είναι η υπόθεση Σαλμά.

Υπενθυμίζεται πως ο Μ. Σαλμάς είχε δηλώσει

«Αν η εξέταση κοστολογήθηκε ακριβά (που δεν ισχύει), τίθεται εύλογα το ερώτημα: γιατί οι κύριοι Κουρουμπλής, Ξανθός και Πολάκης, επί 18 μήνες που ανέλαβαν μέχρι και σήμερα, δεν όρισαν νέα τιμή στην εξέταση, ενώ είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν». 

Οπως προκύπτει, δεν ήταν δυνατόν η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αλλάξει την τιμή της υπερκοστολογημένης εξέτασης χωρίς να υπάρχει προηγουμένως γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και συγκεκριμένα της επιτροπής κοστολόγησης. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, η συγκεκριμένη ιατρική πράξη, που κόστιζε 1.500 ευρώ, θα αποζημιώνεται πλέον με 150 ευρώ συν 150 ευρώ για τα ιατρικά αναλώσιμα, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τώρα «μιλούν» τα έγγραφα
​Σε συνέχεια των αποκαλύψεων της «Εφ.Συν.» σχετικά με τα παραπεμπτικά που εξέδωσε ο πρώην υφ. Υγείας Μάριος Σαλμάς και ενώ μαίνεται η κόντρα με τον αν. υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, νέα στοιχεία μέσω δημόσιων...
Τώρα «μιλούν» τα έγγραφα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθαιρέθηκε ο Νίκος Οικονομόπουλος από τον Ερυθρό Σταυρό
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, καθώς χθες, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, καθαιρέθηκε ύστερα από πρόταση μομφής ο μέχρι χθες πρόεδρος Νίκος...
Καθαιρέθηκε ο Νίκος Οικονομόπουλος από τον Ερυθρό Σταυρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέντρο Υγείας στον Μανταμάδο
Στην ανέγερση του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου αλλά και τη στέγαση νέου Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου Αγιάσου στη Λέσβο προχωρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Κέντρο Υγείας στον Μανταμάδο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
Σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση βρέθηκε χθες κατά την τελευταία μέρα της εξέτασής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, ο...
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Ας άλλαζαν τον νόμο αν δεν τους άρεσε»
Γεμάτη εντάσεις και συνεχείς διακοπές ήταν η χθεσινή μέρα της πολύωρης κατάθεσης του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και γιατρού Μάριου Σαλμά ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Ο Μάριος Σαλμάς μεταξύ άλλων...
«Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Ας άλλαζαν τον νόμο αν δεν τους άρεσε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος στο γαλάζιο σκάνδαλο από το υπουργείο Υγείας
Ανεκλήθη η υπουργική απόφαση Βορίδη που υπερκοστολογούσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση, ενώ στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση υπερασπίστηκε τον πρώην...
Τέλος στο γαλάζιο σκάνδαλο από το υπουργείο Υγείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας