• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  4 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 12.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  3 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.7°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 13.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  42%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  4 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.3°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  87%

Εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ, κατά τη χθεσινή πορεία στη Θεσσαλονίκη, σταμάτησαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ κι έκαναν τους ενοίκους τους να πουν... το νερό νεράκι

«Δεν πωλείται», αλλά ενίοτε κόβεται

 • A-
 • A+

Oι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έκοψαν το νερό στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης! Σε μια συμβολική κίνηση αντίδρασης για την ένταξη της εταιρείας ύδρευσης στο υπερταμείο, μέλη του κινήματος sostetonero και συνδικαλιστές έδειξαν χθες με τον τρόπο τους τι θα συμβεί σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε νωρίς το πρωί με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ. Οι εργαζόμενοι, με συνθήματα και πανό που έγραφαν «Δεν πωλείται - Νερό, πηγή ζωής», ενημέρωναν τους περαστικούς ότι είναι αντίθετοι στην ένταξη της επιχείρησης στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας.

Μάλιστα ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Αρχοντόπουλος επισήμανε πως η φράση του κ. Τσακαλώτου «όσο είμαι υπουργός Οικονομικών το νερό δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί» μπορεί να σημαίνει κάλλιστα ότι το νερό θα περάσει σε ιδιώτες όταν δεν θα είναι πια υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Βερολίνου, όπου η εταιρεία ύδρευσης δόθηκε σε ιδιώτες και, όταν ήρθαν αυξήσεις στις τιμές και υποβάθμιση της ποιότητας, το Δημόσιο αναγκάστηκε να αποζημιώσει τον ιδιώτη με εκατομμύρια ευρώ για να αποχωρήσει.

Στην πορεία που ακολούθησε μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι διαμαρτυρόμενοι στάθηκαν μπροστά στα άδεια γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, όπου έκοψαν την παροχή νερού για λίγη ώρα.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

«Το κάναμε αυτό για να δώσουμε μια εικόνα από το μέλλον σε περίπτωση που ιδιωτικοποιηθεί το νερό», τόνισαν οι εργαζόμενοι. Η πορεία κατέληξε αργότερα στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα για την υφυπουργό Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Οπως υποστηρίζουν, η κυβερνητική απόφαση για ένταξη της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο είναι σε ευθεία αντίθεση με τη βούληση των Θεσσαλονικέων, που τον Μάιο του 2014, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είχαν ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης μέσα από διαδικασία δημοψηφίσματος. «Διαφωνούμε με τον όρο “αξιοποίηση”, γιατί πρόκειται για ιδιωτικοποίηση από το… παράθυρο, με την κυβέρνηση να ευαγγελίζεται ότι θα διατηρήσει το 51%, κάτι που δεν θα ισχύσει», καταγγέλλουν.

«Οχι» και από το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Την κάθετη αντίθεσή του στην υπαγωγή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. «Το νερό ως δημόσιο αγαθό -φυσικός και περιβαλλοντικός πόρος- υπερβαίνει την οποιαδήποτε έννοια ιδιοκτησίας ατόμων και κράτους. Κατά συνέπεια, δεν αποτελεί μορφή “ιδιωτικής ιδιοκτησίας” του κράτους και ούτε αυτό δικαιούται να αποφασίζει αυθαίρετα πώς θα το διαχειριστεί και σε ποιους και με τι όρους θα το διαθέτει, ανάλογα με τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά τον λόγο του υπουργού Οικονομικών στην προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επισημαίνει: «Καθίσταται προφανές ότι κατατάσσει ένα δημόσιο αγαθό, όπως το νερό, στα προϊόντα και υπηρεσίες που η διαχείρισή τους εμπίπτει στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, δημιουργώντας υπεραξίες που θα διατεθούν για το δημόσιο χρέος, με αποτέλεσμα τη μείωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης, την κατασπατάληση των υδατικών πόρων και τη μη ολοκληρωμένη, ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση του νερού».

Τ.Σ.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμίλητο... νερό περί ταμπακέρας
Ηξεις αφήξεις» για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Μπορεί ο νέος πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Κρεστενίτης, που είναι και μέλος του κινήματος «sosτε το νερό», να ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις μου...
Αμίλητο... νερό περί ταμπακέρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βάζουν την ΕΥΔΑΠ στο αυλάκι της ιδιωτικοποίησης
Το «παιχνίδι» με το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα ● Η ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας επανέρχεται από την πίσω πόρτα μέσω της ιδιωτικοποίησης του ΕΥΣ, καταγγέλουν τα σωματεία των εργαζομένων.
Βάζουν την ΕΥΔΑΠ στο αυλάκι της ιδιωτικοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ
Η κρίση που σοβούσε εδώ και λίγο καιρό στις σχέσεις της διοίκησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και του σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία αποκαλύφθηκε δημόσια χθες όταν οι...
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επισκευάζεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ
Επειτα από 42 χρόνια... επιτέλους έργα επισκευής, ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, στον προβληματικό αγωγό μεταφοράς νερού της Αραβησσού που τον περασμένο Μάρτιο «δίψασε» τη Θεσσαλονίκη. «Με την επισκευή του...
Επισκευάζεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέοι φόβοι για πώληση της ΕΥΑΘ
Σταγόνα, σταγόνα... το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ; Κάτι τέτοιο διαβλέπουν και δεν κρύβουν την ανησυχία τους οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Υδρευσης αλλά και τα κινήματα της Θεσσαλονίκης, μετά την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για...
Νέοι φόβοι για πώληση της ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ για την (υπερ)τιμολόγηση του νερού
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, πολίτες της Θεσσαλονίκης και κάτοικοι νησιωτικών δήμων της χώρας, κατά της απόφασής της για τη νέα τιμολόγηση του νερού. «Το νερό δεν...
Στο ΣτΕ για την (υπερ)τιμολόγηση του νερού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας