• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.5°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.1°C / 24.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  71%

«Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, αλλά και όλων των ΔΕΚΟ, είχαμε άλλες απαιτήσεις από το πολιτικό κατεστημένο της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ Γιώργος Σινιώρης

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νερό, ιδιωτικοποιήσεις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

«Να μη δώσουμε το ύδωρ, θα ζητήσουν και τη γη...»

 • A-
 • A+

Σε έναν διόλου τυχαίο χώρο, στο κινηματογράφο Δεξαμενή στο Κολωνάκι, όπου βρισκόταν η Αδριάνειος Δεξαμενή της Αθήνας που ύδρευε τους Αθηναίους για πολλές δεκαετίες, επέλεξαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την Κυριακή (25/9) οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και ενόψει της σημερινής ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που εντάσσει την ΕΥΔΑΠ και άλλες ΔΕΚΟ στο υπερταμείο.

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ Γιώργος Σινιώρης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του καθώς, όπως ανέφερε, «οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, αλλά και όλων των ΔΕΚΟ, είχαμε άλλες απαιτήσεις από το πολιτικό κατεστημένο της χώρας. Θεωρούσαμε ότι θα υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές, κάποια αναχώματα, αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο ακόμη και τα πιο νευραλγικής σημασίας αγαθά που έχει μια χώρα να δίνονται σε κάποιους λες και είναι οι κατακτητές μας».

«Εγώ θυμάμαι ότι όταν παραδινόσουν σε κάποιον κατακτητή έδινες γην και ύδωρ. Ενα από αυτά που πάμε να δώσουμε τώρα είναι και το ύδωρ.

»Νομίζω ότι εδώ πρέπει να μπει πλέον μια κόκκινη γραμμή από όλους μας κι ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι μαζί με την κοινωνία γι’ αυτό τον σκοπό», ανέφερε, εξηγώντας στη συνέχεια πως ο καταναλωτής θα πρέπει να περιμένει, αναπόφευκτα, αύξηση της τιμής του νερού μετά την ιδιωτικοποίηση:

«Οι εταιρείες που εντάσσονται στο υπερταμείο θα μπορούν να πωληθούν σε ιδιώτες ή εξ ολοκλήρου ή ένα σημαντικό ποσοστό τους το οποίο συνήθως συνοδεύεται με το μάνατζμεντ της εταιρείας.

»Πλέον, ο σκοπός της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο θα είναι η αποπληρωμή του χρέους, κάτι που συνεπάγεται αναγκαία αύξηση κερδών για τον σκοπό αυτό, η οποία αναπόφευκτα θα επιδιωχθεί με αύξηση της τιμής του νερού. Το νερό, λοιπόν, μετατρέπεται σε είδος προς κερδοσκοπία, ένα εμπορεύσιμο είδος, όπως π.χ. ένα αναψυκτικό ή μια μπίρα!».

Αποδόμηση

Το κυβερνητικό επιχείρημα περί δημοσίου ελέγχου στην εταιρεία ύδρευσης αποδόμησε, ακολούθως, ο κ. Σινιώρης:

«Σήμερα το 61% της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο Δημόσιο μέσω του υπουργείου Οικονομικών που κατέχει το 34% και 27% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι πουλώντας το 11% από το ποσοστό που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη, το Δημόσιο θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο αφού θα κατέχει το υπόλοιπο 51%. Αυτό δεν ισχύει.

»Πρόσφατα ο πρωθυπουργός δήλωσε στη ΔΕΘ ότι ακόμη και με μειοψηφικό πακέτο μπορεί να δώσει το μάνατζμεντ, δηλαδή ο ιδιώτης -πέρα από το 11%- θα έχει λόγο και στη διοίκηση της εταιρείας. Πρόκειται λοιπόν για μια έμμεση ιδιωτικοποίηση, για μία ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

»Εκθέσεις της ίδιας της Παγκόσμιας Τράπεζας προτρέπουν πλέον τις πολυεθνικές να σταματήσουν τις πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις και να στραφούν στα ΣΔΙΤ, ως πιο επικερδείς και χαμηλότερου ρίσκου επενδύσεις. [...] Αυτό για το 51% δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα επικοινωνιακό κόλπο, για να νομίζουν οι πολίτες ότι θα εξακολουθεί η εταιρεία να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο.

»Τα παραδείγματα διεθνώς έχουν δείξει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δημιουργούν μικρότερες θυγατρικές, οι οποίες στη συνέχεια πουλάνε εξειδικευμένες υπηρεσίες στην εταιρεία ύδρευσης, οδηγώντας σε μια πλήρη εξάρτησή της από αυτές.

»Η ΕΥΔΑΠ σήμερα ως δημόσια εταιρεία ασκεί κοινωνική πολιτική, είτε με μειωμένο τιμολόγιο σε ευπαθείς ομάδες είτε ακόμη και με την παροχή δωρεάν νερού σε οικονομικά ασθενείς οικογένειες. Ο ιδιώτης θα έρθει στην ΕΥΔΑΠ για να κερδίσει, κανείς δεν εγγυάται τη συνέχιση κανενός κοινωνικού προγράμματος».

Κόλπα

Επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία, από χώρες που ιδιωτικοποίησαν το νερό και οι πολίτες τους το πλήρωσαν ακριβά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε:

«Ενα κόλπο για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι δεν επηρεάζεται η τιμή του νερού είναι το fix price. Για μια μικρή περίοδο, π.χ. πέντε χρόνια, η τιμή παραμένει σταθερή σύμφωνα με τη σύμβαση, στη συνέχεια όμως ο ιδιώτης ανεβάζει την τιμή σύμφωνα με τα συμφέροντά του. Στο Παρίσι δε οι αυξήσεις έφτασαν το 260%.

»Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μπορεί να ελέγξει τον ιδιώτη μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων. Η ΡΑΥ δεν έχει συσταθεί ακόμη, την υποκαθιστά η Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

»Σε ερώτησή μας το 2014 πώς θα εποπτεύει τον ιδιώτη που θα μπει στην ΕΥΑΘ, η απάντηση ήταν με εξωτερικούς συνεργάτες, δηλαδή θα βάλουν έναν τοπικό ιδιώτη συνεργάτη να εποπτεύει τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του νερού!».

«Σήμερα η ΕΥΔΑΠ έχει ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 250 εκατ. ευρώ», ενημέρωσε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, Βαγγέλης Μουτάφης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «σχεδιάζουν στο αμέσως επόμενο διάστημα να κάνουν επιστροφή κεφαλαίου, δηλαδή να πάρουν τα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΥΔΑΠ, περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, για να τα επιστρέψουν στους ιδιώτες μετόχους με τόκο. Και εδώ πρέπει να μας πουν ποιος θα ορίζει τις διοικήσεις. Το πιθανότερο είναι, αν αυτό περάσει, να βρούμε στο Δ.Σ. έντεκα Τζήμερους», σχολίασε ο ίδιος.

«Ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί και την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου σε πολλά επίπεδα και στον δρόμο από τα κινήματα και τα συνδικάτα και σε δικαστικό και σε επικοινωνιακό, γιατί, ας μην το ξεχνάμε, όλοι όσοι αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτή τη φρίκη θα λοιδορηθούμε», τόνισε ο Δημήτρης Νικολάου από την πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού SaveGreekWater.

Συμπαράσταση

Την υποστήριξή τους στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού εξέφρασαν με ομιλίες τους και με βολές κατά της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο εκπρόσωπος της ΛΑ.Ε. Δημήτρης Στρατούλης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ο πρόεδρος των εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Μανώλης Δανδουλάκης, το μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Μανώλης Αγγελάκης και με μήνυμά της η Δέσποινα Κουτσούμπα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ιδιωτικοποιήστε και τη μάνα που σας γέννησε»
Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν χθες την ώρα που ψηφιζόταν άλλο ένα πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα η ΑΔΕΔΥ, η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μαζί με το ΠΑΜΕ, όπως και κόμματα και συλλογικότητες της...
«Ιδιωτικοποιήστε και τη μάνα που σας γέννησε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βάζουν την ΕΥΔΑΠ στο αυλάκι της ιδιωτικοποίησης
Το «παιχνίδι» με το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα ● Η ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας επανέρχεται από την πίσω πόρτα μέσω της ιδιωτικοποίησης του ΕΥΣ, καταγγέλουν τα σωματεία των εργαζομένων.
Βάζουν την ΕΥΔΑΠ στο αυλάκι της ιδιωτικοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν θα περάσει»
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ καλούν σε συνέχιση της διαμαρτυρίας στην εκ νέου απόφαση της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να συγκαλέσει νέα...
«Η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν θα περάσει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν πωλείται», αλλά ενίοτε κόβεται
​Oι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έκοψαν το νερό στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης! Σε μια συμβολική κίνηση αντίδρασης για την ένταξη της εταιρείας ύδρευσης στο υπερταμείο, μέλη του κινήματος sostetonero και συνδικαλιστές...
«Δεν πωλείται», αλλά ενίοτε κόβεται
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ και πορεία προς τη Βουλή ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της μέσω του νέου υπερταμείου πραγματοποίησαν χθες το πρωί εργαζόμενοί της μαζί με αλληλέγγυους από κινήματα για το...
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμίλητο... νερό περί ταμπακέρας
Ηξεις αφήξεις» για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Μπορεί ο νέος πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Κρεστενίτης, που είναι και μέλος του κινήματος «sosτε το νερό», να ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις μου...
Αμίλητο... νερό περί ταμπακέρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας