• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.5°C / 13.6°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 17.9°C
  5 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 13.0°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.2°C / 7.3°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 15.7°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  0 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.1°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 8.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 12.8°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  1 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.4°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.8°C / 17.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 13.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  62%

«Δασοκτόνος καταιγίδα» τροπολογιών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος κάνει σκόντο ακόμα και στους τίτλους ιδιοκτησίας των οικοπεδοφάγων

ΕUROKINISSI

Δωράκι σε καταπατητές

 • A-
 • A+

Εκπτώσεις» και στους τίτλους ιδιοκτησίας θεσπίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αναγνωρίσει δικαιώματα σε όσους έχουν καταπατήσει δασικές εκτάσεις! Προβλέπεται η εκχώρησή τους με έγγραφα που έχουν εκδοθεί ώς το 2004, όταν με το ισχύον καθεστώς πρέπει να χρονολογούνται από το 1974. Ο μόνος περιορισμός που τίθεται, προς το παρόν, είναι να χρησιμοποιούνται οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις μόνο για καλλιέργειες.

Είναι άλλη μια δασοκτόνος ρύθμιση από την «καταιγίδα» τροπολογιών που προστέθηκαν χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο συζητείται σήμερα και αύριο στη Βουλή. Λίγες ώρες αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, με την οποία αμφισβητείται η διάταξη του αρχικού νομοσχεδίου που παραδίδει σε ιδιώτες και με χαμηλό τίμημα καμένες δασικές εκτάσεις με το πρόσχημα ότι δεν είναι εφικτό να αναδασωθούν. «Ερχεται σε αντίθεση με τα συνταγματικώς προβλεπόμενα ως προς την προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων», επισημαίνει η μελέτη και αναφέρει ότι η διάταξη αυτή αφορά καταπατήσεις που έχουν γίνει έως το 2007.

Συγχωροχάρτι

Οι επισημάνσεις δεν φαίνεται να πτοούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο χθες κατέθεσε νέες τροπολογίες με χαριστικές διατάξεις που ικανοποιούν αιτήματα βουλευτών και τοπικών παραγόντων. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η καταστρατήγηση των ελάχιστων προστατευτικών διατάξεων για τα δάση, αλλά και το συγχωροχάρτι για οικοδομικές παρανομίες. Μεταξύ άλλων:

■ Θεσπίζονται αυξημένοι όροι δόμησης για κτίρια τύπου Mall και κέντρα διασκέδασης, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση των ειδικών εγκρίσεων. Μετατρέπονται σε ισόγεια οι υπόγειοι χώροι, με το πρόσχημα του φυσικού φωτισμού και αερισμού των εσωτερικών χώρων. Για τον ίδιο λόγο «ξεθάβονται» τα υπόσκαφα σε ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους!

■ Επιτρέπονται ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση εμπορικών κτιρίων που λειτουργούσαν νόμιμα ώς το 2014, αλλά με βάση την αλλαγή των χρήσεων γης πρέπει να απομακρυνθούν σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Στο όνομα «της ανταγωνιστικότητας της τοπικής κοινωνίας», δίνεται το δικαίωμα επέκτασης σε επαγγελματικά εργαστήρια και οινοποιεία, κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης της περιοχής.

■ Δίνεται παράταση, από 5 σε 10 χρόνια, στην παραμονή του ΠΑΟ στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και κυρίως το δικαίωμα να προχωρήσει η ΠΑΕ σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

Ερωτήματα προκαλεί η διάταξη που δίνει το δικαίωμα «λειτουργικής συνένωσης» του τελευταίου ορόφου με το δώμα, χωρίς τη συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών. Παρατείνεται επίσης ώς το 2016 η ισχύς των οικοδομικών αδειών που είχαν χορηγηθεί πριν από το 2012.

Με άλλη διάταξη δημιουργείται νέο όργανο, το Συμβούλιο επιθεώρησης περιβάλλοντος, δόμησης, ενέργειας και μεταλλείων, που θα συγκροτείται από στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται «η παροχή γνωμοδότησης» σε ζητήματα που ανακύπτουν κατά τη διενέργεια επιθεωρήσεων έργων και δραστηριοτήτων από τους «αρμόδιους εκ του νόμου φορείς». Πρόκειται για «καπέλωμα» ελεγκτικών φορέων που θα θελήσουν να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους.

■ Με επιθετικό τρόπο απαντά ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου στις δικαιολογημένες αντιδράσεις που προκάλεσε η τροπολογία για «πάγωμα» των προστίμων και των κατεδαφίσεων σε δάση ώς την εκπόνηση δασικών χαρτών, η οποία προβλέπεται να ενταχθεί στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Κάνει λόγο για «υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα», υποστηρίζοντας ότι δεκάδες οικισμοί της εκλογικής του περιφέρειας έχουν δημιουργηθεί από δεκαετίες στην Αττική σε ζώνες που θεωρούνται δασικές από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με αλλαγές οι δασικοί χάρτες
Το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες θα ενταχθεί στο νέο νομοθέτημα με τα «προαπαιτούμενα» που προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Εχουν διορθωθεί βασικές διατάξεις του, που...
Με αλλαγές οι δασικοί χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό προστασία επ’ αόριστον τα αυθαίρετα σε δάση
Συγχωροχάρτι» και σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση και φαίνεται ότι υιοθετείται από το υπουργείο περιβάλλοντος! Με τον ισχύοντα νόμο αποκλείονται από την τακτοποίηση παράνομα...
Υπό προστασία επ’ αόριστον τα αυθαίρετα σε δάση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η... Ανάσταση των αναπλάσεων
Με την υπογραφή 10 υπουργών, αλλά και με τον ιδιαίτερο συντονισμό των Αλ. Φλαμπουράρη και Χρ. Σπίρτζη, έφτασε... μεγαλοβδομαδιάτικα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα αναπλάσεων στην Αθήνα, το οποίο έχει...
Η... Ανάσταση των αναπλάσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργούν οι εργαζόμενοι στο δίκτυο NATURA
Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών διαμαρτυρόμενοι γιατί το νομοσχέδιο, που έχει θέσει σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν...
Απεργούν οι εργαζόμενοι στο δίκτυο NATURA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τροπολογία απλουστεύει τη νομοθεσία για τα δάση
«Ρεκτιφιέ» σε όλη τη μεταπολιτευτική νομοθεσία για τα δάση κάνει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και εντάχθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο της Aυτοδιοίκησης. Βασικός κανόνας είναι η...
Τροπολογία απλουστεύει τη νομοθεσία για τα δάση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειώσεις, εκπτώσεις, δεκάδες δόσεις
Κίνητρα σε όσους δηλώσουν τις παραβάσεις των κτιρίων τους έως το τέλος του χρόνου, περικοπές στα παράβολα και ακόμα φτηνότερες χρεώσεις σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, στις οποίες για πρώτη φορά περιλαμβάνονται...
Μειώσεις, εκπτώσεις, δεκάδες δόσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας