• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 16.2°C
  0 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.8°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 13.7°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.7°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 13.6°C
  3 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 15.8°C
  5 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 9.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 17.4°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  4°C 3.9°C / 6.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 6.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 16.4°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.7°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 14.4°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  95%

Μαθήματα δημοκρατίας αντί 650.000 ευρώ

 • A-
 • A+

ΛΑΜΙΑ

Κοντά στις 650.000 € θα κοστίσει η εμπέδωση της δημοκρατίας στους λιγοστούς κατοίκους στα Βελωτά Ευρυτανίας και στους 500 επισκέπτες που ευελπιστεί να προσελκύει ετησίως το «Κέντρο Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας», που ο Δήμος Καρπενησίου και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θέλουν να κατασκευάσουν με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ στο πατρικό σπίτι του Παύλου Μπακογιάννη.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη μετατροπή σε επισκέψιμο χώρο της πέτρινης παλιάς κατοικίας της οικογένειας του Παύλου Μπακογιάννη στο ορεινό χωριό Βελωτά Ευρυτανίας, που ο σημερινός περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και γιος του εκτελεσθέντος από τη 17Ν πολιτικού, Κώστας Μπακογιάννης, και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του δώρισαν στον Δήμο Καρπενησίου πριν από δύο χρόνια και τώρα εντάσσεται για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και στον άξονα προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων».

Σύμφωνα με την πράξη ένταξης, «το “Κέντρο Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας” θα στεγαστεί στην πατρική οικία του βουλευτή και σύγχρονου δημοκράτη, Παύλου Μπακογιάννη, το οποίο και θα ανακαινισθεί, εμβαδού 67,44 τ.μ. ο κάθε όροφος».

Μας ενημερώνει επίσης ότι «ο χώρος του κέντρου θα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα με θεματικές ενότητες τη Δημοκρατία, την Εθνική Ενότητα και τον Παύλο Μπακογιάννη», καθώς και ότι «στο ισόγειο θα παρουσιάζεται με ιστορική χρονολογική σειρά η Δημοκρατία, ξεκινώντας από τη γέννηση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος στην Αρχαία Ελλάδα έως και τη χρόνια που βρισκόταν και αγωνιζόταν για τη Δημοκρατία στα έδρανα της Βουλής ο Παύλος Μπακογιάννης. Παράλληλα θα γίνεται αναφορά σε ιστορικές προσωπικότητες που υποστήριξαν το Δημοκρατικό πολίτευμα».

Επίσης στο ισόγειο θα εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα, θα προστεθεί υποστηρικτικό κτίσμα εμβαδού 49,52 τ.μ., ενώ «στον υπαίθριο αύλειο χώρο και συγκεκριμένα στον χώρο των κερκίδων θα γίνονται συζητήσεις για τη Δημοκρατία, τη ζωή και δραστηριότητα του Παύλου Μπακογιάννη».

Εύλογες απορίες

Ωστόσο μέσα από την ένταξη του συγκεκριμένου έργου προκύπτουν ορισμένα εύλογα ερωτήματα.

Κυρίαρχο ερώτημα είναι κατά πόσο το συγκεκριμένο και σχετικά υψηλό χρηματικό ποσό και σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, όπου η κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ιδιαίτερα προσεκτικά, θα «πιάσει τόπο» και θα συμβάλει έστω κατ’ ελάχιστον στο να αξιοποιηθούν οι αποδοτικοί πόροι της ορεινής Ευρυτανίας και της υπόλοιπης Στερεάς Ελλάδας και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των κατοίκων που δοκιμάζονται καθημερινά από δεκάδες προβλήματα και την έλλειψη βασικών υποδομών και παροχών.

Ενα δεύτερο ερώτημα είναι βέβαια με βάση ποια επιστημονικά, ιστορικά, πολιτικά και δημοκρατικά κριτήρια αναδεικνύεται κάποιος σε «προσωπικότητα της Δημοκρατίας» και δικαιολογείται μάλιστα δημόσια δαπάνη 650.000 ευρώ για τη μνημόνευσή του;

Πόσο δημοκρατική και ηθική είναι η συμμετοχή μέλους της οικογένειας του αδικοχαμένου πολιτικού σε όλην αυτή τη διαδικασία;

Ο προσωπικός πόνος, ο θυμός και η οργή για μια ανθρώπινη απώλεια είναι πλήρως δικαιολογημένα και αντιληπτά. Περισσότερο όμως γι’ αυτούς που τη βιώνουν. Ωστόσο δεν συνιστούν αντικειμενικά επιστημονικά, πολιτικά και ιστορικά κριτήρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από την αποκέντρωση στην τοποκεντρική ανάπτυξη
Εκθεση του ΟΟΣΑ για την Περιφερειακή Πολιτική, που προβάλλεται ως πιλότος για το επόμενο ΕΣΠΑ ● Προτείνει έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα, διαδημοτικές συνεργασίες και «τοπικοποίηση» του τουρισμού.
Από την αποκέντρωση στην τοποκεντρική ανάπτυξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιπαράθεση έξι επιμελητηρίων με τον περιφερειάρχη
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η κόντρα των έξι επιμελητηρίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον περιφερειάρχη της περιοχής Χρήστο Μέτιο σχετικά με τον τρόπο διοίκησης του ενδιάμεσου...
Αντιπαράθεση έξι επιμελητηρίων με τον περιφερειάρχη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οικογενειακό «ρουσφέτι» Πατούλη μέσω ΕΝΠΕ
Ιδρυμα στο οποίο προεδρεύει η σύζυγος του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη ζήτησε και εξασφάλισε τη στήριξη της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος και του προέδρου της Απ. Τζιτζικώστα.
Οικογενειακό «ρουσφέτι» Πατούλη μέσω ΕΝΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον «αέρα» 2 εκατ. ευρώ για το Αστρος
Κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την υδροδότηση στον οικισμό Παραλίου Αστρους Κυνουρίας, εξαιτίας περίεργων μεθοδεύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το έργο.
Στον «αέρα» 2 εκατ. ευρώ για το Αστρος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν αποζημιώσεις για τη χαμένη σοδειά
Για τελειωτικό «χτύπημα» από τον δάκο στην ήδη μειωμένη φετινή παραγωγή ελιάς κάνουν λόγο οι ελαιοπαραγωγοί της Φθιώτιδας, καταγγέλλοντας την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη μη έγκαιρη υλοποίηση του...
Ζητούν αποζημιώσεις για τη χαμένη σοδειά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θέλει η νύφη κι ο γαμπρός, αλλά όχι και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Ικανότητα να βρίσκει τον τρόπο να ξεπερνά τον εαυτό του φαίνεται ότι διαθέτει ο κρατικός διοικητικός μηχανισμός. Τώρα, τα «εύσημα» διεκδικεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας, που ακύρωσε...
Θέλει η νύφη κι ο γαμπρός, αλλά όχι και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας