• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.9°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.6°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 16.2°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.8°C / 15.0°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 9.0°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 15.6°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.8°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 15.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 19.8°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 17.1°C
  2 BF
  97%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.9°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  86%

Αύγουστος του 2007: όταν η Ηλεία γινόταν στάχτη απ’ άκρη σ’ άκρη. Το ταμείο Μολυβιάτη ξεκίνησε ως μια ελπιδοφόρα ιδέα για την αποκατάσταση των τεράστιων ανοιχτών πληγών στον νομό, όμως μετατράπηκε σε... μόνιμο χορηγό των εργολάβων

EUROKINISSI

Εκατομμύρια ευρώ σε λάμπες και δρόμους

 • A-
 • A+

Ποιος θυμάται το περιβόητο ταμείο Μολυβιάτη; Τα χρήματα (215 εκατ. ευρώ) που είχαν συγκεντρωθεί από ιδιώτες έπειτα από τον μαύρο Αύγουστο του 2007 στην Ηλεία, τα οποία θα διετίθεντο για την ανακούφιση των πληγεισών περιοχών;

Ποιος θυμάται τα εκατομμύρια που... χάθηκαν στην πορεία, τις απαντήσεις που δεν δόθηκαν απ’ τα αρμόδια υπουργεία, τα πορίσματα που κανείς δεν έλαβε υπόψη του, τις καταγγελίες για χρηματοδότηση άλλων έργων που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο χρηματοδότησης του ταμείου;

Ολα τα ανωτέρω τα είχε παρουσιάσει αναλυτικά η «Εφ.Συν.» σε διαδοχικά δημοσιεύματα μέσα από υπουργικά έγγραφα, ερωτήσεις βουλευτών, πορίσματα, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός.

Οταν μάλιστα το ταμείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το 2011 (καθ’ υπόδειξιν, όπως ειπώθηκε, της τρόικας), χάθηκε εντελώς η μπάλα.

Σημαντικό μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν για έναν συγκεκριμένο σκοπό, «νόμιμα» πλέον, χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για έργα που ουδεμία σχέση έχουν με πυρκαγιές και πυρόπληκτους.

Κάπως έτσι, πριν από λίγες μέρες, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε άλλα 39 έργα (36 στην Ηλεία, 2 στην Αιτωλοακαρνανία και 1 στην Αχαΐα), συνολικού ύψους 15.829.657,02 ευρώ, τα οποία θα πληρωθούν με χρήματα από το ταμείο Μολυβιάτη, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Για άλλη μια φορά -όπως και το 2014- εγκρίθηκαν έργα που:

α. βρίσκονται και σε περιοχές που ουδεμία σχέση έχουν με τα καμένα του 2007,

β. αφορούν κατά κύριο λόγο έργα οδοποιίας και... φωτισμού.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι σ’ αυτά δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο, παρά το γεγονός ότι ο νομός δοκιμάζεται συνέχεια από έντονα φυσικά φαινόμενα.

Από την πρώτη αποτίμηση της καταστροφής του 2007 και μετά, τόσο η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής όσο και διάφοροι επιστημονικοί φορείς επισήμαναν την τεράστια κλιματική αλλαγή στον νομό και ζητούσαν επίμονα αντιπλημμυρικά έργα.

Κανείς από τους αρμόδιους δεν φαίνεται να συμμερίστηκε την άποψή τους.

Οταν όμως ο νομός πλημμυρίζει κάθε χρόνο απ’ τις βροχοπτώσεις και καταστρέφονται οι καλλιέργειες, όλοι ζητούν αποζημιώσεις.

Τα έργα που εγκρίθηκαν

Τα έργα προτάθηκαν από τους δήμους και η περιφέρεια κλήθηκε να ελέγξει τη νομιμότητά τους και ακολούθως να τα εγκρίνει.

Από τον Δήμο Ζαχάρως πέρασαν οι 12 από τις 13 προτάσεις, οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο αποκατάσταση φθορών στο οδόστρωμα του επαρχιακού δικτύου, ενώ 544.727 ευρώ θα διατεθούν για κατασκευή έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας στα χωριά Αρτέμιδα, Μηλέα, Μίνθη, Σμέρνα, Καλίδονα, Λέπρεο, Χρυσοχώρι.

Εγκρίθηκε επίσης μια σειρά έργων σε περιοχές στα βόρεια του νομού, ενώ είναι γνωστό πως το 2007 κάηκε το νότιο τμήμα, π.χ. υπάρχει κονδύλι και για την κωμόπολη των Σαβαλίων, απ’ την οποία η φωτιά ουδέποτε πέρασε, αλλά και η έγκριση 300.000 ευρώ για την «αποκατάσταση οδικού δικτύου πυρόπληκτων περιοχών» του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Επίσης εγκρίθηκε κονδύλι 336.850 ευρώ με αντικείμενο «βελτίωση και αποκατάσταση τμημάτων οδικού δικτύου Τ.Κ. Γερακίου και Δ.Κ. Αμαλιάδας».

Από τις προτάσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ξενίζει η έγκριση κονδυλίου 550.000 ευρώ για «επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού».

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη της αρμοδιότητας διαχείρισης των πόρων του πρώην ταμείου Μολυβιάτη, υλοποιεί τη διαδικασία ένταξης και χρηματοδότησης έργων εξασφαλίζοντας την εκπλήρωση των κριτηρίων της χρηστής και αποτελεσματικής διάθεσης των κονδυλίων που προέρχονται από εισφορές ιδιωτών» σημείωσε ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Απ’ την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος δήλωσε πως θα προτιμούσε να δει αντιπλημμυρικά έργα και γενικότερα έργα πολιτικής προστασίας στις προτάσεις των δήμων, ωστόσο «τα προταθέντα και εγκριθέντα έργα θα επιλύσουν σημαντικά και ζωτικά ζητήματα της Ηλείας, θα θερμάνουν την τοπική οικονομική ζωή, θα προσφέρουν, έστω προσωρινά, θέσεις εργασίας».

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς αν όλοι αυτοί που δώριζαν τα χρήματά τους το 2007 για ανακούφιση των πληγέντων γνώριζαν πού θα καταλήξει ο οβολός τους, τι θα έκαναν.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν και ανακοινώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (πρόσκεινται στη Ν.Δ.), που βάλλουν κατά του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα:

«Μήπως επίσης (σ.σ. ο περιφερειάρχης) ξέχασε να μας πει ότι σχεδόν κανένα από τα έργα αυτά δεν έχει σχέση με την αποκατάσταση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών; Μήπως ξεχνάει το γεγονός ότι ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο δεν υπάρχει σε όλα αυτά τα έργα που ανακοίνωσε;».

Βέβαια, όλοι φαίνεται να λησμονούν το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια διατέθηκαν ποσά απ’ το ταμείο σε άλλες περιοχές της χώρας, ακόμα και για επιχορήγηση... αθλητικών εγκαταστάσεων ή αρχαιολογικών χώρων στη Ρόδο!

Λησμονούν τα χρηματικά εντάλματα χιλιάδων ευρώ που δόθηκαν σε πληγέντες από πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια, δύο χρόνια μετά τις φωτιές του 2007.

Ισως τίποτε απ’ όλα αυτά να μην είχε συμβεί αν η Δικαιοσύνη αποφάσιζε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της διαχείρισης των πόρων του ταμείου και να ελέγξει τα δεκάδες δημοσιεύματα, καταγγελίες και ανακοινώσεις για παρατυπίες σχετικά με αυτό.

Η πραγματικότητα λέει ότι σήμερα, 9 χρόνια μετά την καταστροφή, το φάντασμα του ταμείου Μολυβιάτη τριγυρίζει όχι πάνω απ’ τα καμένα της Αρτέμιδας και της Μακίστου, αλλά πάνω από κάθε τυχαίο δρόμο και δρομάκι που έψαχνε το κονδύλι του για να θερμανθεί η τοπική οικονομική ζωή και να προσφερθούν έστω προσωρινά θέσεις εργασίας!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λέκκας: Είχαμε προειδοποιήσει για πλημμύρες, νέα πραγματικότητα τα έντονα φαινόμενα
Χαρακτήρισε τα έντονα καιρικά φαινόμενα «μια νέα κανονικότητα που θα συναντάμε στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα».
Λέκκας: Είχαμε προειδοποιήσει για πλημμύρες, νέα πραγματικότητα τα έντονα φαινόμενα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «Μπάλλος» εξέθεσε την κυβέρνηση
Για δεύτερη μέρα δοκιμάστηκε, χθες, μεγάλο τμήμα της χώρας από την κακοκαιρία του «Μπάλλου» που αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σοβαρά προβλήματα στην Αττική, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική...
Ο «Μπάλλος» εξέθεσε την κυβέρνηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαίνονται δύο μέτωπα στην Ηλεία
Για τρίτη μέρα καιγόταν χθες η Ηλεία, με τον πολύπαθο νομό να πλήττεται από δύο βασικά μέτωπα. Ενα κοντά στην πόλη του Πύργου, ανάμεσα στα χωριά Κολίρι, Αγιος Γεώργιος, τα οποία και εκκενώθηκαν με τις καμπάνες...
Μαίνονται δύο μέτωπα στην Ηλεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέρες του 2007 ξαναζεί η Ηλεία
Σπίτια, αγροκτήματα και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες ● Εκκενώθηκαν πάνω από 20 χωριά ● Πολλά τα νέα μέτωπα ● Καταγγελίες για ανεπάρκεια των δυνάμεων που διατέθηκαν ● Συνελήφθη...
Μέρες του 2007 ξαναζεί η Ηλεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετά τη φωτιά φοβούνται πλημμύρες και ανεμογεννήτριες
Αμεσα αντιπλημμυρικά και μελέτες αποκατάστασης πριν να είναι αργά ζητούν οι κάτοικοι ● Ανάγκη για προστασία των καμένων εκτάσεων και καμία αλλαγή χρήσης γης για 30 χρόνια ● Τα προβλήματα στην πυροπροστασία και...
Μετά τη φωτιά φοβούνται πλημμύρες και ανεμογεννήτριες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
15 προτάσεις για να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες της Αττικής
Δέσμη 15 προτάσεων για την αποφυγή νέων φυσικών καταστροφών όπως οι φονικές πλημμύρες πέρυσι τον Νοέμβριο στη Μάνδρα και η φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι, αλλά και κατά της κλιματικής αλλαγής,...
15 προτάσεις για να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες της Αττικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας