• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 10.1°C
  0 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.4°C / 6.3°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.5°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.3°C / 5.7°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.2°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 10.1°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 4.5°C
  2 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.4°C / 5.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 13.2°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.3°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.7°C / 2.7°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 6.4°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  80%

Οι ομιλητές κατά την συνέντευξη Τύπου στο Σύνταγμα

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Παραβιάζονται οι όροι δόμησης

 • A-
 • A+

Επτά ουρανοξύστες με 60 ορόφους, αντί για δύο υψηλά κτίρια-τοπόσημα, αλλά και 16ώροφες οικοδομές γύρω από το μελλοντικό μητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων προτείνουν οι επενδυτές για το Ελληνικό, παραβιάζοντας τους όρους δόμησης που έχουν θεσπιστεί για το συγκεκριμένο ακίνητο με τον νόμο 4062/2012, ακόμη και αυτούς που έχουν τεθεί κατά παρέκκλιση!

Την αποκάλυψη έκανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γεώργιος Αναματερός, ένας από τους δύο εκτιμητές του δημόσιου ακινήτου στο Ελληνικό που είχε ορίσει τον Νοέμβριο του 2014 ο οικονομικός εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης, με αφορμή καταγγελίες για το χαμηλό τίμημα των 915 εκατ. ευρώ το οποίο είχε προσφέρει ο μοναδικός όμιλος που είχε πάρει μέρος στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

«Με εντολή εισαγγελέα πήραμε από το ΤΑΙΠΕΔ τα στοιχεία που ήταν αναγκαία για τους υπολογισμούς μας», αποκάλυψε ο Γ. Αναματερός, που έχει στα χέρια του, πέρα από τη σύμβαση που κατατέθηκε για επικύρωση από τη Βουλή, το master plan που έχει εκπονηθεί από το γραφείο Ν. Φόστερ για λογαριασμό της Lamda Development και παραμένει ώς σήμερα επτασφράγιστο μυστικό.

Το σχέδιο ανάπτυξης Ελληνικού, που είχε υποβληθεί πριν από την υπογραφή της αρχικής σύμβασης του 2014, είχε ελεγχθεί από ελληνικό γραφείο για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο όμως προσπέρασε τις προωθούμενες υπερβάσεις στους όρους δόμησης.

Τα πορίσματα

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αναφέρθηκε επίσης στον υπολογισμό του τιμήματος από εταιρεία που είχε ορίσει η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και, με την πείρα του εκτιμητή ακινήτων, τόνισε ότι έγινε με τη μέθοδο των προεξοφλημένων ταμειακών ροών σε βάθος εκατονταετίας και έτσι προέκυψε ο υψηλός συντελεστής της τάξης του 15%.

Μειώνοντάς τον στο 10%, υπολόγισε ότι η αξία του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων είναι 2,5 φορές υψηλότερη από αυτήν που προβλέπει η συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ.

Να σημειωθεί ότι και ο δεύτερος εκτιμητής που είχε ορίσει ο οικονομικός εισαγγελέας, με διαφορετικό τρόπο υπολογισμού, τετραπλασιάζει την αξία του Ελληνικού σε σχέση με το τίμημα.

Τα δύο ανεξάρτητα πορίσματα είχαν παραδοθεί στην εισαγγελική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2015.

Μαζί με την παλιότερη έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αλλά και την πραγματογνωμοσύνη του ΤΑΙΠΕΔ, παραδόθηκαν από την εισαγγελική αρχή σε δύο εκτιμητές που κατέληξαν στις δικές τους εισηγήσεις σε σχέση με τις μεθόδους υπολογισμού του τιμήματος. Η έρευνα της υπόθεσης συνεχίζεται.

Βασική ομιλήτρια στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στην πλατεία Συντάγματος, κοντά στην έξοδο του σταθμού του μετρό, ήταν η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Ελένη Πορτάλιου, μέλος της Επιτροπής για το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού.

«Νέες απολύσεις»

«Είμαστε από την αρχή αντίθετοι στην παραχώρηση», τόνισε και εξήγησε ότι οι γύρω περιοχές, με τα ξενοίκιαστα καταστήματα, γραφεία και κατοικίες, δεν αντέχουν ούτε πιο ήπιες χρήσεις από τις προβλεπόμενες.

Αμφισβήτησε τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που υπολογίζει η μελέτη του ΙΟΒΕ, κάνοντας λόγο για κακοπληρωμένους εργαζόμενους και νέες απολύσεις από τα λουκέτα που θα ακολουθήσουν.

Χαρακτήρισε παράνομη την κύρωση της σύμβασης και τόνισε ότι οι επενδυτές έχουν διασφαλίσει υψηλές αποζημιώσεις αν ακυρωθούν τα έργα, καθώς και παροχές σε περίπτωση που θα προχωρήσουν.

Η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσαν τους πρώην συντρόφους τους στη Βουλή να μην ψηφίσουν τη σύμβαση.

«Το Ελληνικό χαρίζεται», είπαν και επισήμαναν ότι εκκρεμεί η συζήτηση στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το τίμημα, ενώ δεν υπολογίζεται η ζημία του Δημοσίου από τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών που σήμερα στεγάζονται σε κτίρια του Ελληνικού, αλλά και από την απαλλαγή της Lamda Development από την καταβολή φόρων για την απόκτηση του ακινήτου.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι μόνον η μεταφορά του αμαξοστασίου των λεωφορείων σε νέο χώρο, που θα αγοραστεί από ιδιώτες γιατί δεν υπάρχει κατάλληλη δημόσια έκταση στην περιοχή, θα κοστίσει 150 εκατ. ευρώ!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Mallμανία πάει σύννεφο...
Τα εμπορικά μεγαθήρια δεν καταλαβαίνουν κρίση και «αφανίζουν» τα μαγαζάκια σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τον χάρτη με τα ήδη λειτουργούντα αλλά και με τα νέα που απειλούν κι άλλες...
Η Mallμανία πάει σύννεφο...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι του λείπει του λαού; Ψώνια και τη νύχτα!
Επανέρχονται οι εμπορικές φιέστες, γνωστές και ως Λευκές Νύχτες, που πάνε χέρι χέρι με την ανεξέλεγκτη επιμήκυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων. Στον βωμό λοιπόν της «τόνωσης της τοπικής αγοράς» με...
Τι του λείπει του λαού; Ψώνια και τη νύχτα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να φύγετε, να πάτε αλλού... αλλά πού;
Δεκάδες υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων που στεγάζονται σε 69 κτίρια αναζητούν στέγη. Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ θα κοστίσει η εξασφάλιση νέων χώρων μαζί με τη μετακόμιση των υποδομών που τώρα φιλοξενούνται...
Να φύγετε, να πάτε αλλού... αλλά πού;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικο σε Τσίπρα και Τσακαλώτο για το Ελληνικό
Παράνομο και επιβλαβές» για το Δημόσιο χαρακτηρίζουν το «Μνημόνιο Κατανόησης» για το Ελληνικό, που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με τον επενδυτικό όμιλο, σαράντα προσωπικότητες της πολιτικής,...
Εξώδικο σε Τσίπρα και Τσακαλώτο για το Ελληνικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα χέρια των κινημάτων η «Ελληνικόν Α.Ε.»
Τα κινήματα των δήμων για την αξιοποίηση του Ελληνικού και την κατάργηση του διαγωνισμού για την πώλησή τους σε επενδυτικό όμιλο με εκπρόσωπο τη Lamda Development του ομίλου Λάτση δίνουν το «παρών» στη νέα...
Στα χέρια των κινημάτων η «Ελληνικόν Α.Ε.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κανόνι» βάρεσε ο διαγωνισμός της ΕΛΒΟ!
«Λιτά και απέριττα μας είπαν ότι κηρύχθηκε άγονος γιατί οι ενδιαφερόμενοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις» ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ Θόδωρος Αλιόγκας. Σύμφωνα με πληροφορίες,...
«Κανόνι» βάρεσε ο διαγωνισμός της ΕΛΒΟ!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας