• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 18.5°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 13.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.2°C / 17.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.8°C / 13.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.6°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.8°C
  7 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.7°C
  0 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 17.2°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.3°C / 17.1°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  70%

Πώς θα είναι το Φάληρο στο απώτερο μέλλον...

Φαληρικός όρμος, η ανάπλαση ξεκινά

 • A-
 • A+

Με καθυστέρηση 12 χρόνων, είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα για την ανάδειξη του Φαληρικού όρμου, που θα αποκαταστήσουν την πανάρχαια σύνδεση της πρωτεύουσας με το παράκτιο μέτωπο. Το χιλιοτραγουδισμένο Φαληράκι ήταν το πρώτο λιμάνι της αρχαίας Αθήνας και ώς τη δεκαετία του 1970 η πιο κοντινή παραλία για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου...

Η έκταση των περίπου 800 στρεμμάτων, που οριοθετείται από τις εκβολές του Κηφισού, τη λεωφόρο Ποσειδώνος και το Δέλτα, λειτουργεί ως ανάχωμα για την πρόσβαση προς τη θάλασσα, ενώ εμποδίζει τη δίοδο των νερών της βροχής και «πνίγει» τις γειτονιές της Καλλιθέας και του Μοσχάτου.

Το μεγαλύτερο μέρος της προέκυψε από μπαζώματα που έγιναν τις δεκαετίες του 1950 και 1960 με υλικά από κατεδαφίσεις νεοκλασικών αρχοντικών τα οποία αφανίστηκαν από τις μπουλντόζες στον βωμό της αντιπαροχής.

Το γεγονός αυτό αποδείχθηκε, όμως, ασπίδα σωτηρίας, αφού δεν μπορούσε να οικοπεδοποιηθεί και γι’ αυτό δεν μπήκε στο «πιάτο» του ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθεί.

Ο αποκλεισμός των Τζιτζιφιών από τη θάλασσα ολοκληρώθηκε το 1969, όταν κατασκευάστηκε η νέα λεωφόρος Ποσειδώνος που συνδέει τα νότια προάστια με τον Πειραιά.

Λόγω του μπαζώματος το οδόστρωμα κατασκευάστηκε σε ανάχωμα, που σε ορισμένα σημεία είναι υπερυψωμένο έως και πέντε μέτρα σε σχέση με την παλιά παραλιακή.

Μια παλιά ιστορία...

Με το πρώτο Ρυθμιστικό της Αθήνας (1985), έχει χαρακτηριστεί υπερτοπικός πόλος αναψυχής, αλλά μόλις το 2003 εκδόθηκε το διάταγμα εφαρμογής και μάλιστα λόγω των ολυμπιακών έργων που κατασκευάστηκαν στο Δέλτα και σήμερα είναι... κουφάρια.

Προέβλεπε επίσης παράκτιο άλσος 290 στρεμμάτων, αντιπλημμυρικά έργα και ανακατασκευή της παραλιακής λεωφόρου, που ξεχάστηκαν.

Από αναβολή σε αναβολή, στα τέλη του 2012 τα σχέδια άλλαξαν και οι τότε συναρμόδιοι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και Νότης Μηταράκης ανακοίνωσαν ότι το Φάληρο επιλέχθηκε για να αποσυμφορήσει το λιμάνι του Πειραιά από τα κρουαζιερόπλοια.

Θα ήταν τα νέα, θαλάσσια αυτή τη φορά, τείχη για την περιοχή, ενώ ήταν αναγκαίο να γίνει και εκβάθυνση του φαληρικού όρμου!

Οι νέες επιλογές λέγεται πως ακυρώθηκαν ύστερα από διαμαρτυρία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που είχε ήδη ξεκινήσει τα έργα στον παλιό ιππόδρομο και θεωρούσε πως δεν θα ήταν το ιδανικό περιβάλλον για τον νέο πολιτιστικό πόλο.

Με αυτές τις παλινωδίες χάθηκε το ΕΣΠΑ 2008-2014 που είχε αρκετά κονδύλια για έργα και η τότε κυβέρνηση επιχείρησε να τα εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ.

Απεντάχθηκε όμως στα τέλη του 2014 γιατί δεν εξασφάλισε τα 330 εκατ. ευρώ που καλύπτουν τον προϋπολογισμό τους.

Μετά τον σάλο που είχε δημιουργηθεί, ο τότε υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης είχε υποσχεθεί να προχωρήσει χωριστά το αντιπλημμυρικό και το οδικό έργο, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 480 στρέμματα, από τον Κηφισό ώς την Εσπλανάδα στο Δέλτα, παραχωρούνται στην Περιφέρεια Αττικής για 40 χρόνια, ενώ στη συνέχεια τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος παρέδωσαν πλήρεις μελέτες.

Πρόσβαση στη θάλασσα

«Εχουμε εξασφαλίσει τους πόρους και είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε τα δύο έργα ώς το τέλος του χρόνου», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Καπάταης, αντιπεριφερειάρχης του Νότιου Τομέα, και πρόσθεσε:

«Είναι απαραίτητα για να θωρακίσουμε τη γύρω περιοχή, όπου για δεκαετίες ζουν με τον φόβο της πλημμύρας 160.000 πολίτες, αλλά και να δώσουμε σε όλο το Λεκανοπέδιο πρόσβαση στη θάλασσα».

Οι πρώτες παρεμβάσεις στον Φαληρικό όρμο περιλαμβάνουν:

Μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου κατά 80-100 μέτρα προς τον Νότο. Σε μήκος 1.800 μέτρων θα επανέλθει στην επιφάνεια του εδάφους και σε ορισμένα σημεία θα «βυθιστεί» για να επιτρέψει στους βασικούς δρόμους της Καλλιθέας και του Μοσχάτου να συνεχίσουν ώς τη θάλασσα.

Κατασκευή «ξηρού» καναλιού παράλληλα προς τη νέα λεωφόρο και πλάτους 35 μέτρων, που θα υποδέχεται τα νερά της βροχής από τις γύρω γειτονιές. Θα συνδυάζεται με εκβάθυνση των εκβολών του Κηφισού, που είναι αναγκαία για να ανανεώνονται τα νερά.

Τα δύο έργα υπολογίζεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2017 και να παραδοθούν σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Σε αυτό το διάστημα η κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και του τραμ θα γίνεται από την παλιά λεωφόρο, καθώς και τον δρόμο που έχει ήδη κατασκευαστεί δίπλα στα λεγόμενα «γραμμικά» ολυμπιακά κτίρια, που έχουν παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται η μελέτη για τη διαμόρφωση του χώρου που έχει εκπονηθεί από το 2014 για λογαριασμό του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» από τον αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, ο οποίος έχει σχεδιάσει τα νέα κτίρια της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Προβλέπει παράκτιο άλσος, που θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους. Προσθέτει όμως νέα δόμηση 5.500 τετραγωνικών και τεχνητούς λόφους, που έχουν εγκριθεί από το ΣτΕ αλλά θα επανεξεταστούν.

Άλλωστε η διαμόρφωση του παράκτιου χώρου δεν έχει εξασφαλίσει πόρους και δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν προχωρήσουν τα οδικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραλία Φρεαττύδας: εθελοντικός καθαρισμός με το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Εθελοντικός καθαρισμός στην παραλία της Φρεαττύδας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά, στο πλαίσιο της δράσης «Καθαρίστε τη Μεσόγειο».
Παραλία Φρεαττύδας: εθελοντικός καθαρισμός με το «Χαμόγελο του Παιδιού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους κατοίκους της Παλλήνης το μισό Κτήμα
Πάνω από 157 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων θα αποκτήσουν οι πολίτες στην Παλλήνη, με την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στη δημοτική αρχή και το επενδυτικό σχήμα που έχει στην ιδιοκτησία του το Κτήμα Καμπά....
Στους κατοίκους της Παλλήνης το μισό Κτήμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημοφιλείς παραλίες ακατάλληλες για κολύμπι στην Αττική
Ακατάλληλες για κολύμπι είναι, σύμφωνα με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), 71 από τις 323 παραλίες που ελέγχθηκαν γύρω απ' την Αττική. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δημοφιλείς και πολυσύχναστες...
Δημοφιλείς παραλίες ακατάλληλες για κολύμπι στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχή, μετά από σαράντα χρόνια στην... αναμονή
Στα τέλη Αυγούστου με την ολοκλήρωση της νομοθετικής ρύθμισης θα ξεκινήσουν οι πρώτες παρεμβάσεις για να «μεταμορφωθούν» 4.000 στρέμματα του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή σε μια όαση πρασίνου και δροσιάς για το...
Αρχή, μετά από σαράντα χρόνια στην... αναμονή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι επενδυτές στο Ελληνικό αποδείχτηκαν ζαβολιάρηδες
Τρεις... ζαβολιές σε καθοριστικούς τομείς των σχεδιασμών για την αξιοποίηση του ακινήτου στο Ελληνικό περιλαμβάνουν οι σχεδιασμοί της Lamda Development. Παρότι η εταιρεία υποστηρίζει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις...
Οι επενδυτές στο Ελληνικό αποδείχτηκαν ζαβολιάρηδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να απαλλαγούμε από τις οικολογικές τορπίλες»
Μετά την ανέλκυση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ο Γιώργος Γαβρίλης μίλησε για τις περιβαλλοντικές βόμβες που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στον Πειραιά, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος υποσχέθηκε σχέδιο αποκατάστασης του...
«Να απαλλαγούμε από τις οικολογικές τορπίλες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας