Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γαλαζοπράσινη... οσμή σε σκάνδαλο

Γαλαζοπράσινη... οσμή σε σκάνδαλο

  • A-
  • A+

Πρώην ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο υπουργείο Υγείας επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, γιατρός στο επάγγελμα, εργαζόμενος επί χρόνια σε υψηλόμισθες θέσεις στη χρεοκοπημένη πλέον ιδιωτική κλινική του Παγκρατίου με την επωνυμία «Νέο Αθήναιον» είναι, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το πολιτικό πρόσωπο που συνδέεται άμεσα με τη σκανδαλώδη υπόθεση κατάρρευσης της κλινικής που χρωστά πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 150 εργαζομένους της.

Πρόκειται για γνωστό πολιτικό που μετακινήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Υγείας το 2014, ενώ παράλληλα διατήρησε τη θέση του ως επιστημονικός υπεύθυνος της κλινικής. Ο ίδιος από το 2009 έως το 2013 είχε διατελέσει διευθυντής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της ίδιας κλινικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχει βεβαίωση καλής λειτουργίας της επιχείρησης από το 2013 με τριετή διάρκεια, η οποία λήγει στις 28.9.2016 χωρίς να υπάρχει καμία δηλωμένη αλλαγή στη στελέχωση της επιχείρησης, στην οποία ο έμπειρος πολιτικός διατήρησε όπως αποδεικνύεται -παρά το προφανές ασυμβίβαστο- τη θέση του.

Εξάλλου, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, συχνές ήταν την τελευταία τριετία οι επισκέψεις τόσο του συγκεκριμένου «πράσινου» πολιτικού όσο και άλλου γνωστού «γαλάζιου» πολιτικού προσώπου, γιατρού επίσης στο επάγγελμα, με προϋπηρεσία επίσης σε σημαντικές θέσεις στο υπουργείο Υγείας.

«Η Ευρωθεραπεία Αθήναιον, κλινική στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, έχει μηνυθεί από το ΣΔΟΕ και έχει πληρώσει το 2013 ποσό 1,3 εκατ. ευρώ για εικονικά τιμολόγια, χρωστά 3 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους, έχει 27 κατασχέσεις από διάφορους προμηθευτές, έχει προσπαθήσει εξαπατώντας τη Δικαιοσύνη 11 φορές να προσφύγει σε διαδικασίες υπαγωγής στη ρύθμιση», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ανδρέας Νεφελούδης στο πλαίσιο της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου του υπουργού Εργασίας στη ΔΕΘ.

Η «Εφ.Συν.» με πλήθος δημοσιευμάτων έχει αναδείξει το σύνολο των προβλημάτων της ιδιωτικής επιχείρησης, η οποία, όπως αποδεικνύεται από τα νεότερα στοιχεία, φαίνεται ότι είχε μανιάτικη πολιτική πλάτη που την κρατούσε στη ζωή επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, παρά το πλήθος των δικαστικών εμπλοκών της.

Ιδιοκτήτες της επιχείρησης, η οποία τυπικά έχει κλείσει από τα μέσα Ιουλίου 2016 έχοντας τεράστιες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους, πιστωτές και προμηθευτές, είναι ο αγγειοχειρουργός Μιχάλης Χριστοφορίδης και ο αναισθησιολόγος Ιωάννης Τοπαλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λογιστήριο της επιχείρησης έχει μεταφερθεί σε διπλανό κτίριο επί της οδού Αλκιμάχου, όπου φέρεται να πραγματοποιούνται κανονικά οικονομικές συναλλαγές με διάφορους πελάτες.

Η έξωση του «Νέο Αθήναιον» πραγματοποιήθηκε από το Βελέντζειο Ιδρυμα Πρόνοιας και Μορφώσεως Πάρου, την Παρασκευή 15/7, έπειτα από οφειλές της επιχείρησης σε μισθώματα προς αυτό ύψους 1,25 εκατ. ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Μ. Χριστοφορίδης κατά τα έτη 2011, 2012, 2013, όταν η εταιρεία όφειλε ήδη τεράστια ποσά σε προμηθευτές, εργαζόμενους, ασφαλιστικούς φορείς και Εφορία, προέβη σε μεγάλες αναλήψεις σε μετρητά ύψους 2 εκατ. ευρώ χωρίς παραστατικά.

Ο ίδιος έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη κατηγορούμενος για κακουργήματα. Επιπλέον στις 27.5.2013 βεβαιώνονται πρόστιμα από τις φορολογικές αρχές 1,4 εκατ. ευρώ για τα έτη 2008 και 2009.

Από το 2012 έως σήμερα η «Νέο Αθήναιον» έχει ασκήσει τέσσερις αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Παρότι η επιχείρηση εμπλεκόταν επί χρόνια σε διάφορα θέματα κακής διαχείρισης και οικονομικών σκανδάλων, για τα οποία έχουν διαταχθεί ΕΔΕ, κι ενώ ήδη συντάσσονταν μηνυτήριες αναφορές, η κλινική εξακολουθούσε να δουλεύει σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Σε απολογητικό της υπόμνημα προς το υπουργείο Εργασίας η εταιρεία «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» επικαλέστηκε σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών από το 2009, μείωση του μικτού κέρδους κατά 50% από το 2011 καθώς και αύξηση του χρόνου είσπραξης των απαιτήσεων της εταιρείας.

Χρέη στους εργαζόμενους

Ερμαιο της εργοδοσίας παραμένουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι, καθώς τα χρήματα που εισπράττει η κλινική από τον ΕΟΠΥΥ πάνε επιλεκτικά σε ορισμένους εργοδοτικούς εργαζόμενους, με τους υπόλοιπους να έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, παρά τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας το τελευταίο διάστημα.

Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση αποτελεί η αίτηση εκούσιας δικαιοδοσίας που κατέθεσε στις 6 Ιουλίου 2016 η εταιρεία εισαγωγής ιατρικών και χειρουργικών υλικών με την επωνυμία «Ελέφας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» εναντίον της «Ευρωθεραπείας Αθήναιον», η οποία προμηθευόταν από την πρώτη διάφορα προϊόντα.

Από τις συναλλαγές αυτές προέκυψε αρχική οφειλή προς την προμηθεύτρια εταιρεία ύψους 601.721 ευρώ, ποσό που επιδικάστηκε στην πρώτη εταιρεία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά δεν καταβλήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα οι οφειλές να προσεγγίζουν πλέον το 1 εκατ. ευρώ.

Με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη η εταιρεία «Ελέφας» ζητά να προβεί σε αναγκαστική κατάσχεση της «Νέο Αθήναιον» και της άδειας λειτουργίας της, ενώ στην αίτηση που κοινοποιεί στο υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται, παρότι η ίδια βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης, να προσλάβει την πλειονότητα των απολυμένων εργαζομένων.

Συν τοις άλλοις, η εταιρεία «Ευρωθεραπεία Αθήναιον Α.Ε.», στην οποία ανήκει το «Νέο Αθήναιον», εμπλέκεται σε σκάνδαλο στο ΕΤΑΑ που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (Τ. Σαραντής, «Αφαίμαξη και από ιδιώτες στον πολυτραυματία... ΕΤΑΑ», 30/11/2015).

Η εταιρεία είχε λάβει από το ΕΤΑΑ χρηματικό ποσό άνω των 250.000 ευρώ για νοσήλια, χωρίς την απαιτούμενη από τον νόμο επισύναψη της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και δίχως να γίνει συμψηφισμός με τις ογκώδεις οφειλές που είχε προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάνω απ’ όλα η υγεία της... τσέπης των ημετέρων
Οποια γάζα κι αν σήκωνες στο «Ερρίκος Ντυνάν», από κάτω βρίσκονταν προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., καθώς και χορεία συγγενών τους, οι οποίοι πληρώνονταν χιλιάδες ευρώ, χωρίς να προσέρχονται καν...
Πάνω απ’ όλα η υγεία της... τσέπης των ημετέρων
ΥΓΕΙΑ
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης
Με τις εξαιρέσεις των Μάκη Βορίδη και Αδώνιδος Γεωργιάδη, σιγή επικράτησε χθες από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπως και από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, σχετικά με τις επώνυμες καταγγελίες που διατύπωσε στη...
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«ΚτΥπ Α.Ε.»: πανεπιστημιακές εργολαβίες για τα... δικά τους παιδιά
Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει: μία κρατική εταιρεία με άρωμα Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ («Κτιριακές Υποδομές»), προσεισμικό έλεγχο περίπου 1.800 σχολείων, έναν πρύτανη του Δημοκρίτειου εκτελούντα χρέη... εργολάβου και μία απευθείας...
«ΚτΥπ Α.Ε.»: πανεπιστημιακές εργολαβίες για τα... δικά τους παιδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φεύγοντας, αποψίλωσε το ΕΣΥ ο Βορίδης
Στην εκπνοή της θητείας του στο υπουργείο Υγείας ο Μάκης Βορίδης με υπουργική απόφαση αποψιλώνει τα δημόσια νοσοκομεία από γιατρούς, δείχνοντας την έξοδο στους πολύτιμους για το υποστελεχωμένο ΕΣΥ...
Φεύγοντας, αποψίλωσε το ΕΣΥ ο Βορίδης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο της νοσοκόμας στη Νίκαια
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο της νοσοκόμας Γκαΐανέ Κασαρτζιάν, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα πρωτοβάθμια σωματεία.
Ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο της νοσοκόμας στη Νίκαια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουργείο Εργασίας: Προκλητική η στάση Τρομπούκη
Με ανακοίνωσή του ο πολιτευτής της Ν.Δ. μιλάει για σκευωρία εις βάρος του, ενώ το αρμόδιο υπουργείο επιβεβαιώνει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την επίθεση εις βάρος του επιθεωρητή.
Υπουργείο Εργασίας: Προκλητική η στάση Τρομπούκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας