Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εξαγγελίες Δρίτσα για τον στόλο

Αύξηση των σκαφών του Λιμενικού, παρά τη δημοσιονομική στενότητα, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας από το Ηράκλειο, όπως και ενίσχυση των επισκευαστικών βάσεων

Εξαγγελίες Δρίτσα για τον στόλο

  • A-
  • A+

Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, για την αύξηση των σκαφών του Λιμενικού Σώματος εξήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου βρίσκεται για τις τιμητικές εκδηλώσεις της Μητρόπολης για το Λιμενικό Σώμα.

Οπως είπε, παρά τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα στενότητας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος για την αύξηση του στόλου και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουν λύσεις πολύ καλύτερες από ό,τι έχουν τώρα.

Υπήρξαν ευκαιρίες και στο παρελθόν, τόνισε, αλλά κακοί σχεδιασμοί οδήγησαν, από τα 6 σκάφη που είχαν παραγγελθεί, να παραληφθούν μόνο τα 2, γιατί ο διαγωνισμός έγινε με τέτοιον τρόπο που η εταιρεία που ανέλαβε να κατασκευάσει αυτά τα σκάφη απεδείχθη αναξιόπιστη.

Ωστόσο δεν έδωσε ημερομηνίες υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου, ανέφερε όμως ότι την επόμενη 5ετία θα έχει αποδώσει.

Μίλησε και για το θέμα της συντήρησης των σκαφών λέγοντας πως ο σχεδιασμός του υπουργείου, που στόχο έχει να υπάρχει ένας οργανωμένος τρόπος συντήρησης σκαφών, είναι να φέρει στο σώμα λιμενοφύλακες με ειδικότητα τεχνίτη, ώστε για πρώτη φορά να οργανωθούν υπηρεσιακές επισκευαστικές βάσεις του Λιμενικού Σώματος.

Αυτό δεν θα γίνει σε όλη την Ελλάδα, αρχικά θα ενισχυθούν αυτές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που υπολειτουργούν, ενώ όπου μπορούν θα αναπτυχθούν καινούργιες.

«Εχουμε ήδη μια σύμβαση ύψους 1.700.000 ευρώ που αφορά ανταλλακτικά και ήδη τρέχει, αφού υπογράψαμε ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία την ανάθεσή τους. Ολα αυτά είναι σχεδιασμοί που τους έχουμε βάλει μπρος και ήδη τρέχουν. Πιστεύω ότι σε αυτό το επίπεδο η εικόνα θα είναι διαφορετική», πρόσθεσε.

Περί ταχύπλοων

Ο υπουργός Ναυτιλίας επισήμανε ότι η θαλασσινή ανάπτυξη της Κρήτης, η ασφάλεια, ο έλεγχος, η εξυπηρέτηση των πολιτών, η ενίσχυση της δυναμικότητας του λιμανιού του Ηρακλείου και όλων των λιμενικών εγκαταστάσεων της Κρήτης είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων που κάνει από τη Δευτέρα, που βρέθηκε στο νησί μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη και τον γ.γ. του υπουργείου Γιάννη Θεοτοκά, στις συναντήσεις με τους λιμενάρχες όλης της Κρήτης, όσο και στις συναντήσεις με τις Ενώσεις των λιμενικών, άλλων εργαζομένων στο λιμάνι, αλλά και με τον περιφερειάρχη.

Παράλληλα ο υπουργός προανήγγειλε την αναθεώρηση του ισχύοντος κανονισμού που διέπει τα ταχύπλοα σκάφη, όπως και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης των διπλωμάτων για τους κυβερνήτες αυτών.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει κενό στο θεσμικό πλαίσιο, κάτι που φάνηκε, όπως είπε, από τον τρόπο που ανανεώνονται οι άδειες διπλωμάτων σε υπερήλικες ανθρώπους.

Ο υπουργός σε ερώτηση που του τέθηκε για το ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα και εάν υπάρχουν σχέδια ώστε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στις θαλάσσιες μεταφορές, τόνισε ότι σχέδιο υπήρχε και υπάρχει, η διαδικασία αναθεώρησης έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε μήνες από τον Απρίλιο, τώρα όμως θα επιταχυνθεί και ήδη έχουν δοθεί όλες οι οδηγίες, ώστε και το υπουργείο και το Λιμενικό Σώμα πολύ σύντομα να προχωρήσουν στην αναθεώρηση του ισχύοντος κανονισμού.

Η πρόληψη

Ο Θ. Δρίτσας επισήμανε ωστόσο ότι πάγια θέση του είναι πως δεν έχει και τόσο νόημα να έρχεται ένα κράτος, μια κυβέρνηση έπειτα από μια τραγωδία και να παίρνει μέτρα.

Σημαντικό είναι να έχει οργανώσει όλο αυτό το σύστημα αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων, ώστε να μην προκαλούνται τέτοιες τραγωδίες.

Να σημειώσουμε ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα που συνέβη το τραγικό δυστύχημα στην Αίγινα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα και τραυματίστηκαν άλλα πέντε, ο Θ. Δρίτσας μιλώντας στην «Εφ.Συν.» είχε δηλώσει ότι ξανανοίγει τον φάκελο με τους κανονισμούς θαλάσσιας ασφαλείας, ειδικά για στενά περάσματα με κίνηση, για τα οποία δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη από τον νόμο μέχρι σήμερα.

«Αυτή η παράλογη ναυτική τραγωδία γεννά ζητήματα ενίσχυσης των κανονισμών ασφαλείας και αυτό πρέπει να πράξουμε», είχε πει ο Θ. Δρίτσας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα ναυτική τραγωδία στην Αίγινα
Πριν κλείσει χρόνος από τη μεγάλη ναυτική τραγωδία που είχε συμβεί πέρυσι τον Αύγουστο στην Αίγινα, ένα νέο δυστύχημα συνέβη χθες στο νησί, προκαλώντας τον πόνο και την ανησυχία.Το μικρό δεξαμενόπλοιο...
Νέα ναυτική τραγωδία στην Αίγινα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απαντήσεις Δρίτσα για το δυστύχημα στην Αίγινα
Για τακτική πολιτικής αξιοποίησης-σπέκουλας άθλιων δημοσιευμάτων που ακολούθησαν βουλευτές της Ν.Δ., καταθέτοντας τρεις συνεχόμενες ερωτήσεις στη Βουλή, έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας,...
Απαντήσεις Δρίτσα για το δυστύχημα στην Αίγινα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκπέμπουν SOS, αλλά καταθέτουν και προτάσεις
Ακινητοποιημένα βρίσκονται το 50% των επιχειρησιακών μέσων (πλωτά και εναέρια) που διαθέτει το Λιμενικό με αποτέλεσμα ο επιχειρησιακός βραχίονας του Σώματος να είναι ακρωτηριασμένος. Αυτό κοινοποιεί με...
Εκπέμπουν SOS, αλλά καταθέτουν και προτάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναπάντητα ερωτήματα που στοιχίζουν ζωές
Το δυστύχημα που έγινε τη Δευτέρα στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Highspeed 5» στη Δραπετσώνα, με θύμα 40χρονο ναυτεργάτη, φέρνει και πάλι στο φως αμείλικτα ερωτήματα για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας των...
Αναπάντητα ερωτήματα που στοιχίζουν ζωές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέντρο επισκευής πλοίων το Καρνάγιο της Ρόδου
Η περιοχή Καρνάγιο της Ρόδου που έμενε για χρόνια ανεκμετάλλευτη παραχωρείται στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου με σκοπό τη χρήση του ως Κέντρο Επισκευής Πλοίων.
Κέντρο επισκευής πλοίων το Καρνάγιο της Ρόδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε 93 λιμενικές αρχές της χώρας θα τοποθετηθούν συσκευές ΑIS
Με κύριο σκοπό τη διευκόλυνση του έργου του Λιμενικού Σώματος, το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια συσκευών Αυτόματου Συστήματος Προσδιορισμού Ταυτότητας Πλοίων (ΑΙS), οι...
Σε 93 λιμενικές αρχές της χώρας θα τοποθετηθούν συσκευές ΑIS

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας