Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενημερότητα, ποταμόπλοια και η «Μακεδονία» του Μπουτάρη

Το μόνο σίγουρο με τον Γιάννη Μπουτάρη είναι ότι δεν πλήττεις ποτέ...

EUROKINISSI

Ενημερότητα, ποταμόπλοια και η «Μακεδονία» του Μπουτάρη

  • A-
  • A+

Οικονομική ανάσα πήρε ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενόσω μετεωρίζεται για το θέμα του δανείου που επιδιώκει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Την ίδια στιγμή, συνέντευξη του Γιάννη Μπουτάρη σε τηλεοπτικό δίκτυο της ΠΓΔΜ έδωσε το έναυσμα για νέα πυρά εναντίον του από το συντηρητικό τόξο της Θεσσαλονίκης.

Η ασφαλιστική ενημερότητα που ζητούσε ο δήμος από το ΙΚΑ δόθηκε κι έτσι μπορεί πλέον να διεκδικήσει περί τα έξι εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς, τον ξενώνα φιλοξενίας προσφύγων και τον έτερο για τις κακοποιημένες γυναίκες.

Γι’ αυτό και... στάζουν μέλι για τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, που έστειλε ειδική πράξη στον διοικητή του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανό για να δοθεί κατ’ εξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης ασφαλιστική ενημερότητα, αποκλειστικά για την υπογραφή συμβάσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Με δηλώσεις της στην «Εφ.Συν.» η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα ευχαριστεί τον υπουργό για τη λύση που δόθηκε σημειώνοντας ότι «λύσεις ελπίζουμε να δοθούν και στις υπόλοιπες εκκρεμότητες».

Μέχρι να συμβεί αυτό: α) ο δήμος κατέθεσε ένσταση για το πόρισμα του ΙΚΑ σχετικά με οφειλές ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν την περίοδο 1999-2008 στο πρώην ΤΥΔΚΥ (Τομέας Ασφάλισης Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων), β) αναζητείται λύση για τον καταλογισμό 2,7 εκατ. ευρώ σχετικά με εισφορές πρώην συμβασιούχων που μονιμοποιήθηκαν, για τους οποίους οι εισφορές πληρώνονταν στο ΤΕΒΕ.

«Ζητάμε ενημερότητα από το ΙΚΑ και όσο δεν μας τη δίνουν δημιουργούνται προβλήματα παρά λύνονται», τονίζει η κ. Ρανέλλα αναφέροντας σαν παράδειγμα ότι «έχουμε λαμβάνειν από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών 500 χιλιάδες και δεν μπορούμε να τα πάρουμε».

Πάνω από όλα, το μεγάλο στοίχημα για τον δήμο είναι η υπόθεση του δανείου των 37 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θέμα για το οποίο αναμένεται σκληρή σύγκρουση καθώς δεν υπάρχουν αντιδράσεις μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και στο εσωτερικό της παράταξης Μπουτάρη.

«Αντιδρούν όσοι φοβούνται την ισχυροποίηση του δημάρχου με την υπογραφή του δανείου που θα γίνει με πολύ συμφέροντες όρους», λένε κύκλοι του δημάρχου.

«Χρεωμένος δήμος που δανείζεται λεφτά για να υλοποιήσει απλώς το τεχνικό του πρόγραμμα δεν είναι καμιά σωτηρία» είναι το σκεπτικό όσων αντιδρούν. Κρίσιμη λεπτομέρεια: για να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο το δάνειο απαιτείται πλειοψηφία 2/3 και ήδη άρχισε το... πολιτικό μασάζ για να βγει η αριθμητική.

Συμβολική κίνηση

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουτάρης βρέθηκε στα Σκόπια και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Συζήτησαν μεταξύ άλλων το φιλόδοξο σχέδιο για σύνδεση με ποταμόπλοια του Αξιού με τον Δούναβη μέσω Μοράβα, αν και τα 10 δισ. που απαιτούνται είναι απαγορευτικό ποσό.

Πάντως δεν αποκλείεται τον Οκτώβριο να γίνει μια συμβολική κίνηση, η κάθοδος ενός σκάφους από τα Σκόπια μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Η ιδέα είχε ανακοινωθεί από τον Γ. Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, είχαν γίνει και νύξεις κατά τις συζητήσεις του με κυβερνητικά στελέχη για την παραχώρηση της πρώτης προβλήτας του λιμανιού στον δήμο.

Οσο ήταν στα Σκόπια ο δήμαρχος έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Sitel, στην οποία χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία» για το γειτονικό κράτος.

Το βίντεο που αναρτήθηκε είναι εμφανώς μονταρισμένο. Σε ερώτηση μάλιστα σχετικά με την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας ο κ. Μπουτάρης απαντά ότι «δεν με ενδιαφέρει αν η γλώσσα ονομάζεται μακεδονική. Είναι σλαβική γλώσσα και δεν με ενδιαφέρει. Δεν έχουμε μακεδονική γλώσσα. Εχουμε ελληνική γλώσσα και έτσι δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Αυτό που με ενοχλεί, και νομίζω ότι ενοχλεί και τους πάντες, είναι η αλλαγή της Ιστορίας».

Οι αντιδράσεις ήταν για άλλη μια φορά άμεσες. «Υπάρχουν και όρια», δήλωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει» και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

Να ανασκευάσει ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις «απαράδεκτες και εθνικά επιζήμιες».

Για «άλλο ένα λεκτικό ατόπημα» μίλησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου ζητώντας μάλιστα και «την αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου, ο οποίος υποστηρίζει πως είναι η “δικλίδα ασφαλείας” αυτής της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα».

Και η αντίδραση ήρθε με ανακοίνωση της Νεολαίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η οποία αφού χαρακτηρίζει τον δήμαρχο «τυμπανιστή της βρόμικης προπαγάνδας ανιστόρητων κύκλων και σκοτεινών συμφερόντων», τον καταγγέλλει ότι «τάσσεται με αυτόν τον τρόπο, και πάλι, στο πλευρό των γνωστών φασιστοειδών, που δεν σταματούν να προσβάλλουν την ιστορική μνήμη, τους αγώνες και τις θυσίες ενός ολόκληρου έθνους».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οποιος συμφωνεί με τη Συμφωνία... στοχοποιείται!
Η ακροδεξιάς κοπής εμφυλιοπολεμική ρητορική έχει αναβιώσει στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και η στοχοποίηση προσώπων, που άρχισε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, συνεχίζεται τώρα εναντίον της...
Οποιος συμφωνεί με τη Συμφωνία... στοχοποιείται!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα ΕΥΑΘ-Περιφέρειας για το νερό
Ανταλλαγή αιχμηρών ανακοινώσεων για ένα έργο που έχει καθυστερήσει 14 χρόνια, την επέκταση δηλαδή της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, που εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...
Κόντρα ΕΥΑΘ-Περιφέρειας για το νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπουτάρης Vs Τζιτζικώστας για τα έργα του ΕΣΠΑ
Μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, οι σχέσεις των οποίων έχουν συνοδευτεί το τελευταίο διάστημα με δημόσιες...
Μπουτάρης Vs Τζιτζικώστας για τα έργα του ΕΣΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η απελπισία πολιορκεί τους φράχτες της Ευρώπης
Τα δακρυγόνα έπεσαν βροχή χθες στην Ειδομένη, χιλιάδες πρόσφυγες δάκρυσαν, αλλά η Ευρώπη παραμένει ασυγκίνητη. Αντιθέτως «ράγισε» το μέτωπο δήμων, που άρχισαν να ευαισθητοποιούνται και να ακολουθούν τελείως...
Η απελπισία πολιορκεί τους φράχτες της Ευρώπης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαφημιστική καμπάνια 640.000 € για τους... μουσαμάδες του Μετρό Θεσσαλονίκης
Μπορεί η Ν.Δ. προεκλογικά να φώναζε για «έργα μουσαμάδες» στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά μετεκλογικά το αρμόδιο υπουργείο και η διοίκηση της Αττικό Μετρό (Α.Μ.) αποφάσισαν ότι οι... είναι έργο.
Διαφημιστική καμπάνια 640.000 € για τους... μουσαμάδες του Μετρό Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας