Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Οι πρόσφυγες δεν είναι“υγειονομική βόμβα”»
Eurokinissi - ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Οι πρόσφυγες δεν είναι“υγειονομική βόμβα”»

  • A-
  • A+

«Επιδημιολογικά και υγειονομικά η χώρα είναι ασφαλής» όσον αφορά την ελονοσία, ενώ τίθεται σε εφαρμογή σημαντικό σχέδιο ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίας για την αύξηση του εθνικού αποθέματος, επισήμανε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μετά το πέρας ευρείας σύσκεψης των συναρμόδιων φορέων.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας για την προληπτική ενδυνάμωση της ετοιμότητας στις αυξημένες απαιτήσεις σε αίμα που παρατηρούνται κατά τις θερινές περιόδους, λόγω της μειωμένης προσέλευσης αιμοδοτών σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη κρουσμάτων ελονοσίας, συμμετείχαν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Οπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, για την αιμοδοσία υπάρχει άκρως συνεπές πρόγραμμα.

«Η πρόληψη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημόσιας Υγείας», σημείωσε.

Αποσαφήνισε, δε, ότι «κανένα μέτρο πρόληψης δεν δικαιολογεί ακραίες εκφράσεις όπως ο όρος «καραντίνα»».

Στην ίδια κατεύθυνση η αρμόδια πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Χάρις Ματσούκα, επισήμανε ότι η αιμοδοσία είναι απολύτως ασφαλής και έχουμε επάρκεια σε αίμα.

Ακόμα και μέσα στον Αύγουστο -εξήγησε- που είναι πολύ δύσκολος για την αιμοδοσία, δεν είχαμε καμία έλλειψη.

Για το θέμα της ελονοσίας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεκαθάρισε ότι «τα σποραδικά κρούσματα, τα οποία δεν δημιουργούν κανέναν κίνδυνο, είναι ελεγχόμενα».

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, επανέλαβε ότι από το 2009 και μετά έχουμε κάθε χρόνο κρούσματα και υπήρχαν χρονιές με 20 ή και 40 περιστατικά.

«Γι’ αυτό έχω μεγάλη απορία γι’ αυτή τη συζήτηση που γίνεται με τέσσερα περιστατικά», είπε ενώ σημείωσε ότι αναμένεται να αυξηθούν.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, εξήγησε ότι το σχετικό σχέδιο «ΜΕΡΟΠΗ» για την ελονοσία «επικαιροποιήθηκε πέρυσι και λειτουργεί με εξαιρετική επάρκεια παρά την έλλειψη προσωπικού και χρημάτων που «κληρονομήσαμε»», προβλήματα που δεσμεύτηκε ότι θα διορθωθούν.

Σχετικά με τους ψεκασμούς ανέφερε ότι «έγιναν με μεγαλύτερη επάρκεια φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές», παραδέχτηκε ωστόσο ότι «δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει να είμαστε», ελλείψει συντονισμού με τις καθ’ ύλην αρμόδιες για τους ψεκασμούς περιφέρειες, καθώς και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις μεταξύ των οποίων, όπως ανέφερε ενδεικτικά, είναι οι ενστάσεις των εταιρειών που πάνε πίσω τη διαδικασία.

«Είμαστε ασφαλείς»

Για τη σύνδεση του προσφυγικού με την ελονοσία που επιχείρησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε πως «είπαμε από την αρχή ότι δεν θα επιτρέψουμε το προσφυγικό ζήτημα να μετατραπεί σε ζήτημα δημόσιας υγείας και το έχουμε καταφέρει. Υπήρξαν προβλήματα, υπήρξαν δυσκολίες, διαχειριστήκαμε ένα τεράστιο, πρωτοφανές για τα μεταπολεμικά χρονικά, ρεύμα μετακίνησης πληθυσμών, Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα ήταν οι συνθήκες διαβίωσης, στέγασης και σίτισης. Θεωρώ λοιπόν ότι ούτε «υγειονομική βόμβα» υπάρχει στη χώρα ούτε "υγειονομικό ναρκοπέδιο". Είμαστε μια χώρα υγειονομικά ασφαλής».

Σημείωσε, δε, απαντώντας στους επικριτές του, ότι «η δημόσια υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, δεν μπορεί να μπαίνει στο πεδίο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να μένει απ’ έξω από τις φωνές του ακραίου λαϊκισμού και της ανεύθυνης αντιπολίτευσης».

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αισιοδοξία για έκτακτες ανάγκες, διάψευση για «υγειονομική βόμβα»
Ευρεία σύσκεψη για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, με τη...
Αισιοδοξία για έκτακτες ανάγκες, διάψευση για «υγειονομική βόμβα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη επιφυλακή για παροχή ιατρικής φροντίδας
Μηχανισμό που θα συντονίζει και θα βρίσκεται σε επιφυλακή σε 24ωρη βάση για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει από τις αμείωτες προσφυγικές ροές, σε συνεργασία πάντα με τις ΜΚΟ και την...
24ωρη επιφυλακή για παροχή ιατρικής φροντίδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανθός: «Χρειάζεται φροντίδα των ευάλωτων, όχι αυστηροποίηση του ασύλου»
Η συγκυρία της πανδημίας ανέδειξε ότι, για πρώτη φορά, εκτός από την ανθρωπιστική κρίση, που έχει εγκατασταθεί στους καταυλισμούς, αρχίζει να είναι ορατός ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης δημόσιας Υγείας.
Ξανθός: «Χρειάζεται φροντίδα των ευάλωτων, όχι αυστηροποίηση του ασύλου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δειλό το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του καπνίσματος
Ενα βήμα μπρος, δύο πίσω κάνει η κυβέρνηση στην κατ’ επανάληψη δέσμευση του πρωθυπουργού για «άμεση και πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», που αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο άμεση.
Δειλό το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του καπνίσματος
ΥΓΕΙΑ
Νέες ευκαιρίες για τα ελληνικά φάρμακα
​Για «κοινό τόπο και αρμονία της κυβέρνησης και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», η δραστηριότητα της οποίας «είναι πολύ σημαντική, καθώς εντάσσεται στις προσπάθειες ώστε η χώρα να επουλώσει τις πληγές της...
Νέες ευκαιρίες για τα ελληνικά φάρμακα
ΥΓΕΙΑ
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
Οι αριθμοί που παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας είναι δυστυχώς αμείλικτοι. Το 2018 τα νέα κρούσματα έφτασαν παγκοσμίως τα 18 εκατ., ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν...
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας