Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ιός του ρατσισμού ξαναχτυπά

Τρόμος με... επιδημιολογικά χαρακτηριστικά από μερίδα των ΜΜΕ που αρέσκονται να παράγουν επαπειλούμενες και μηδέποτε εμφανιζόμενες πανδημίες, με αφορμή έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ

EUROKINISSI

Ο ιός του ρατσισμού ξαναχτυπά

  • A-
  • A+

Η ελονοσία θεραπεύεται, ο ρατσισμός όχι πάντα. Αυτό απέδειξε για άλλη μια φορά η τελευταία έξαρση του ιού του ρατσισμού, με αφορμή έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ελονοσία (που δημοσίευσε στις 13 Αυγούστου η Real News).

Ετσι, από «υπαρκτό ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου» (όπως το χαρακτήρισαν οι επιστήμονες), διάφορα ΜΜΕ είδαν «σοκ, σε καραντίνα 12 δήμοι» και «συναγερμό από ΚΕΕΛΠΝΟ». 

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΜΜΕ πουλάνε τρόμο με... επιδημιολογικά χαρακτηριστικά: από τη νόσο των τρελών αγελάδων μέχρι τον ιό ζίκα, από τη γρίπη των πουλερικών μέχρι τη γρίπη των χοίρων, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας μηχανισμός που παράγει ασταμάτητα (επαπειλούμενες και μηδέποτε εμφανιζόμενες) πανδημίες. 

Σε κάθε περίπτωση ένας ιός εμφανίζεται ως υγειονομική βόμβα έτοιμη να εξολοθρεύσει την ανθρωπότητα, που καλείται να προσέχει τον εχθρό-φορέα του ιού, ενώ η πολιτική ηγεσία πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της αόρατης απειλής (που συνήθως είναι και φτωχός και ξένος).

Η ελονοσία είναι το καινούργιο σκιάχτρο κι αυτή τη φορά, εκτός από διάφορα ΜΜΕ, το χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας. 

Τον... υγειονομικό συναγερμό σήμανε η «Καθημερινή» υπό τον εντυπωσιακό τίτλο «Σε “καραντίνα” 12 δήμοι, λόγω ελονοσίας» (20.8.).

Τελικά, το ρεπορτάζ αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ και μια οδηγία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που όντως απαγορεύει την αιμοδοσία σε κατοίκους και εργαζόμενους 12 περιοχών (και όχι ολόκληρων δήμων, πολλώ δε μάλλον δεν θέτει επ' ουδενί κανέναν σε καραντίνα). 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαπιστώνει πως «υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της ελονοσίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου συνδυάζεται η παρουσία των κατάλληλων διαβιβαστών (ανωφελών κουνουπιών) με την παρουσία ασθενών που προέρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες».

Σποραδικά κρούσματα

Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί: μιλάνε για σποραδικά εγχώρια κρούσματα, τονίζουν πως έχουν εμφανιστεί και στο παρελθόν και πως ώς έναν βαθμό είναι αναμενόμενη η εμφάνισή τους. 

Από τα μηδενικά εγχώρια κρούσματα του 2014 και τα 6 του 2015, φέτος -μέχρι τις 11 Αυγούστου- καταγράφηκαν 4 εγχώρια και 61 εισαγόμενα.

Ετσι, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) εξέδωσε οδηγία για τα θέματα ασφάλειας του αίματος από την ελονοσία και απέκλεισε για 6 μήνες από αιμοδοσίες άτομα που ζουν και εργάζονται στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως τις καθόρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Τη σκυτάλη στη σκυταλοδρομία του τρόμου πήρε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης -μιλώντας στον Σκάι για να σχολιάσει την «αποκάλυψη» της «Καθημερινής»- υιοθετεί τη ρητορική της καραντίνας, μιλάει για «μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία», καταλογίζει «ολιγωρία στον στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών» και, φυσικά, «δείχνει» ως ενόχους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες (αφού, εκτός της πολιτικής ηγεσίας που ολιγώρησε, φταίνε και εκείνοι που αυξάνουν τους κινδύνους «παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχε προειδοποιήσει για τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και είχε ζητήσει να ληφθούν έκτακτα μέτρα»).

Ο κ. Πατούλης κατέληξε: «Ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Ι. Μπασκόζος, είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και τον καλούμε να παραιτηθεί». 

Στη Λάρισα

«Να σε χτυπάει με λύσσα ο Πατούλης είναι κακό;» αναρωτήθηκε μέσω της σελίδας του ο Γιάννης Μπασκόζος, που γράφει: «Ο κ. Πατούλης θεωρεί τα μέτρα πρόληψης αιτία παραίτησης!! Λυπάμαι αλλά το κίνημα “παραιτηθείτε” έχει ήδη ηττηθεί» και παραθέτει δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΠΕ), Κώστα Αγοραστού, στην εφημερίδα «Επένδυση» (20.8.), που δεν στηρίζει τις αιτιάσεις Πατούλη περί ανυπαρξίας της σχετικής πολιτικής για τα κουνούπια: 

«Στη Θεσσαλία κάνουμε αεροψεκασμούς για τα κουνούπια εδώ και πέντε χρόνια. Και φέτος κάναμε και κάνουμε, ιδιαιτέρως κατά τη χρονική περίοδο η οποία είναι κρίσιμη. Από όσο γνωρίζω μάλιστα, όλες οι διοικητικές περιφέρειες έκαναν και κάνουν αεροψεκασμούς. Εάν κάποιος μας πει ότι έπρεπε να κάνουμε περισσότερους αεροψεκασμούς, τότε ας μας δώσει και τα ανάλογα κονδύλια. Δεν γίνονται πολιτικές με λόγια του αέρα». 

«Ελεύθερη ελονοσίας» η Ελλάδα από το 1974 σύμφωνα με τον ΠΟΥ 

◾  Εως το 1960 η Ελλάδα ανήκε στις ενδημικές για την ελονοσία χώρες. Στο διάστημα 1946-1960, εφαρμόστηκε εντατικό εθνικό πρόγραμμα εκρίζωσης της ελονοσίας κι έτσι το 1974, η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «ελεύθερη ελονοσίας». 

◾  Από το 1975 μέχρι το 2005, δηλώνονταν 30-50 περιστατικά ελονοσίας ετησίως τα οποία ήταν κυρίως εισαγόμενα από ενδημικές χώρες. Περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης αναφέρθηκαν σποραδικά τα έτη 1991, 1999, 2000, 2009 και 2010. Από τότε και μέχρι το 2011 καταγράφονταν στην Ελλάδα περίπου 30-50 κρούσματα ετησίως, τα οποία όμως αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει σε χώρες όπου ενδημεί η νόσος. 

◾  Η κατάσταση άλλαξε το 2011 όταν καταγράφηκαν 42 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης (34 στον Δήμο Ευρώτα του νομού Λακωνίας και τα υπόλοιπα σε Ανατολική Αττική, Εύβοια, Βοιωτία και Λάρισα). Τα εγχώρια κρούσματα μειώθηκαν σε 20 το 2012 και σε μόλις 3 το 2013, το 2014 δεν καταγράφηκε εγχώρια μετάδοση της νόσου σε καμία περιοχή της χώρας και το 2015 καταγράφηκαν ξανά 6 εγχώρια κρούσματα ελονοσίας σε νέες και παλαιές περιοχές μετάδοσης. 

◾  Το 2016, έως τις 11 Αυγούστου, καταγράφηκαν συνολικά 65 κρούσματα, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηριστεί εισαγόμενα και τα 4 έχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. 

◾ Τα εγχώρια κρούσματα καταγράφηκαν σε νέες περιοχές αυξημένου κινδύνου μετάδοσης (Αχαΐα, Ηλεία, Θεσσαλονίκη). 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλό σου ταξίδι Γιώργο
Σε ηλικία 62 χρόνων έφυγε το ξημέρωμα του Σαββάτου και κηδεύεται σήμερα στις 3.30 μ.μ. στο Περιστέρι ο πολεμικός ανταποκριτής σε πολλά ΜΜΕ Γιώργος Γεωργιάδης. Είχε καταγράψει ιστορικά γεγονότα, όπως μεταξύ...
Καλό σου ταξίδι Γιώργο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπ’ αριθμόν ένα στόχος φασιστών
Ο Κώστας Νταντάμης και ο Τομά Ζακομπί μιλούν στην «Εφ.Συν.» για τον άγριο ξυλοδαρμό τους από φασίστες στη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής στο Σύνταγμα. «Δεν ξέρω αν είχαν εντολή να χτυπήσουν εμένα ειδικά,...
Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπ’ αριθμόν ένα στόχος φασιστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος θυμάται τον δολοφόνο ρατσιστή Καζάκο;
Μια θλιβερή επέτειος 19 χρόνια μετά, μέσα από τις παλιές σελίδες του «Ιού της Ελευθεροτυπίας». Ενα στυγερό ρατσιστικό έγκλημα, που περιείχε εικόνες από το... μέλλον. • Δύο συνεχόμενα βράδια του 1999 τριγύριζε...
Ποιος θυμάται τον δολοφόνο ρατσιστή Καζάκο;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια»
«Oλη η Ελλάδα τρέχει για ένα πιάτο φαΐ». Με αυτό το –τουλάχιστον– αμφιλεγόμενης αισθητικής σλόγκαν, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί 52 δήμους να οργανώσουν τοπικούς αγώνες δρόμου σε συνεργασία με τον Σκάι. Δεν είναι...
«Τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία
Στην Ευρώπη της λιτότητας η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία. Τα Μέσα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι δημοσιογράφοι απολύονται σωρηδόν, η χρηματοδότηση για έρευνα μειώνεται, η εξουσία των...
Η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μπέος, η ασυλία και οι «προγραφές» δημοσιογράφων
Συνεχίζεται το καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας για τον αιρετό αλλά τελούντα σε αργία δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, καθώς τις τελευταίες μέρες κλιμακώνεται η βιομηχανία μηνύσεων και συλλήψεων δημοσιογράφων ενώ ο ίδιος...
Ο Μπέος, η ασυλία και οι «προγραφές» δημοσιογράφων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας