• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.8°C / 5.8°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.4°C / 3.0°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.5°C / 5.7°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -8.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.0°C / 2.3°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -1.6°C
  1 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 4.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 7.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.1°C / -0.1°C
  2 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 8.5°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  4 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -1.5°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.6°C / 1.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 5.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.6°C / 6.0°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.9°C / 2.1°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.3°C / 3.1°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  1 BF
  68%

Το 2006, η ΕΥΔΑΠ δημοπράτησε τα έργα για το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων και το βασικό δίκτυο αποχέτευσης των 187 χλμ., που εγκαινιάστηκαν το 2010 αλλά στην ουσία δεν έχουν λειτουργήσει ώς σήμερα.

Πηγή: ΑΚΤΩΡ

Ακριβά και... βρόμικα λάθη

 • A-
 • A+

Μπροστά σε διπλό και ιδιαίτερα βαρύ πρόστιμο θα βρεθεί η ΕΥΔΑΠ για την «πονεμένη» ιστορία του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων στο Θριάσιο, που ξεκίνησε πριν από μία 20ετία και ακόμη υπολειτουργεί.

Λόγω της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, οι κάτοικοι της Ελευσίνας, του Ασπρόπυργου και της Μάνδρας δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος σύνδεσης με το δίκτυο και οι εγκαταστάσεις αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης... λυμάτων!

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το θέμα θα συζητηθεί και πάλι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με εισήγηση για κατ' αποκοπή πρόστιμο 15 εκατ. ευρώ, καθώς και ημερήσιο της τάξης των 35.000 ευρώ!

Η σημερινή διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει κάνει δύο προσπάθειες για να βοηθήσει τους δήμους και τους κατοίκους της περιοχής.

Με πρόσφατη απόφασή της, θα διαθέσει από τον προϋπολογισμό της 2,2 εκατ. ευρώ για να κατασκευάσει το δευτερεύον δίκτυο αποχέτευσης, που όφειλαν να υλοποιήσουν οι δημοτικές αρχές, ενώ παράλληλα θα καλύψει περιοχές που είχαν μείνει «τυφλές» και θα κάνει πιο εύκολη τη σύνδεση των νοικοκυριών.

Τον Φεβρουάριο είχε αποφασίσει να διαθέσει 2.500 ευρώ για κάθε σύνδεση, που θα αποπληρωθεί άτοκα σε 72 μήνες (έξι χρόνια), ενώ όσοι ενταχθούν στο μέτρο θα δικαιούνται και απαλλαγή από τα τέλη αποχέτευσης για τα δύο πρώτα χρόνια.

Ηταν η ουσιαστική βελτίωση της απόφασης του Σεπτεμβρίου του 2014, που προέβλεπε ενίσχυση ύψους 1.500 ευρώ και αποπληρωμή σε πέντε χρόνια, αλλά δεν απέδωσε.

«Προχωράμε σε συγκεκριμένα μέτρα για να μειώσουμε το βασικό πρόστιμο και να μηδενίσουμε το ημερήσιο», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, που δεν παραλείπει να τονίσει ότι το πρόβλημα είναι παλιό και ξεκινά από το γεγονός ότι είχε υπερδιαστασιολογηθεί το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων.

Οι προδιαγραφές είχαν στηριχθεί σε μεγαλύτερο πληθυσμό, που δεν υπήρχε, ενώ αφορούσαν πολλαπλάσιες ποσότητες λυμάτων, οι οποίες αποδείχθηκαν πολύ λιγότερες λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Ανεδαφικός σχεδιασμός

Τα προβλήματα με την αποχέτευση στη Δυτική Αττική έχουν ξεκινήσει πριν από μια 20ετία και η χώρα μας έχει ήδη μία καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το 2006, η ΕΥΔΑΠ δημοπράτησε τα έργα για το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων και το βασικό δίκτυο αποχέτευσης των 187 χλμ., που εγκαινιάστηκαν το 2010 αλλά στην ουσία δεν έχουν λειτουργήσει ώς σήμερα, με αποτέλεσμα να πληρώνει γερές αποζημιώσεις στον εργολάβο, της τάξης των 85.000 ευρώ τον μήνα!

Αιτία; Είχε υπολογιστεί ότι θα συγκεντρώνονται 20.000 κυβικά λυμάτων την ημέρα, όταν σήμερα μετά βίας ξεπερνούν τα 2.000.

Πέρα από τους ανεδαφικούς σχεδιασμούς, είχαν προβλεφθεί 15.000 συνδέσεις, ενώ σήμερα μόλις πλησιάζουν τις 6.000 και στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν την Ελευσίνα, όπου η δημοτική αρχή έχει πάρει από χρόνια μέτρα για να διευκολύνει τους κατοίκους.

Η εικόνα θα ήταν καλύτερη αν δεν είχαν μείνει εκτός του κεντρικού δικτύου αποχέτευσης πυκνοδομημένες γειτονιές της πόλης, όπως η Παραλία, ο Παράδεισος και η ζώνη γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο.

Νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στην Αν. Αττική

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει στην Ανατολική Αττική, για την οποία έχει ήδη εκδοθεί καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει το επόμενο στάδιο για την επιβολή προστίμων.

«Λύσεις» ανακοινώνονται από το 2004, αλλά έργα δεν έχουν ξεκινήσει στις περισσότερες περιοχές, με ευθύνη και των τοπικών αρχών.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση 121 στρεμμάτων στην τοποθεσία Πλατύ Χωράφι, όπου θα κατασκευαστεί το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων και ετοιμάζεται για τη δημοπράτηση των εγκαταστάσεων.

Θα καλύψει τους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος.

Επειτα από επίμονες συζητήσεις με τους δήμους της Ανατολικής Αττικής, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε επίσης τα εξής:

◾  Θα καταλήγουν στην Ψυττάλεια τα λύματα από τις περιοχές Γέρακα, Ανθούσας και Παλλήνης, εκτός από τις οικιστικές ενότητες Κάντζας-Λεονταρίου και Κάτω Μπαλάνα.

Οι δύο τελευταίες περιοχές της Παλλήνης, το Φούρεσι και τα Γλυκά Νερά θα εξυπηρετηθούν από το κέντρο επεξεργασίας που ήδη λειτουργεί στον Δήμο Παιανίας-Κορωπίου.

◾  Θα δημιουργηθεί νέο κέντρο λυμάτων στο Βιομηχανικό Πάρκο Καλυβίων, που θα εξυπηρετεί τις παράλιες περιοχές του Δήμου Σαρωνικού, την Αγία Μαρίνα Κορωπίου, καθώς και τους οικισμούς Καλυβίων και Κουβαρά.

Η μελέτη προβλέπει τριτοβάθμια επεξεργασία, από την οποία θα παράγεται κομπόστ και νερό κατάλληλο για άρδευση. Το Μαρκόπουλο μαζί με το Πόρτο Ράφτη θα συνδεθούν με το υφιστάμενο κέντρο στη Μερέντα.

Η Κερατέα και οι υπόλοιποι οικισμοί της Λαυρεωτικής θα εξυπηρετηθούν από τις μονάδες που ήδη λειτουργούν στην περιοχή.

◾  Θα μελετηθεί η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στα βορειοανατολικά της περιοχής Δικαστικά, που θα καλύψουν τον Δήμο Μαραθώνα-Νέας Μάκρης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πληρώνουμε όλοι πανάκριβα τους βόθρους της Αν. Αττικής!
Εφάπαξ πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ και άλλα 3,6 εκατ. ευρώ κάθε εξάμηνο πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι, διότι οι περισσότεροι οικισμοί της Ανατολικής Αττικής βρίσκονται ακόμη στην «εποχή των βόθρων»! Το...
Πληρώνουμε όλοι πανάκριβα τους βόθρους της Αν. Αττικής!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Μυρίζει» νέο ευρω-πρόστιμο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη χώρα μας για δεύτερη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Θριάσιο. Η μονάδα, που με τις συνήθεις καθυστερήσεις...
«Μυρίζει» νέο ευρω-πρόστιμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΥΔΑΠ Οι εργαζόμενοι ζητούν την αποχώρηση των ιδιωτών αναδόχων
Τη συντήρηση και λειτουργία τριών Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της επιχείρησης ζητεί η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός για την Ψυττάλεια έχει βαλτώσει.
ΕΥΔΑΠ Οι εργαζόμενοι ζητούν την αποχώρηση των ιδιωτών αναδόχων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ θα έχει η Αίγινα
​Στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ θα ενταχθεί ώς τα τέλη του 2019 η Αίγινα, με την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας νερό στους περίπου 15.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι...
Νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ θα έχει η Αίγινα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «γαλάζιος» εμφύλιος καθυστερεί το συνέδριο των εργαζομένων
Ως τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, που φέτος θα είναι εκλογοαπολογιστικό. Βασική αιτία της καθυστέρησης στην ημερομηνία σύγκλησης...
Ο «γαλάζιος» εμφύλιος καθυστερεί το συνέδριο των εργαζομένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΥΔΑΠ: πράσινη πρωτιά και γαλάζιος εμφύλιος
Ενας εμφύλιος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη συνδικαλιστική παράταξη της Ν.Δ. στην ΕΥΔΑΠ και τα έως τώρα αποτελέσματα στις εκλογές των πρωτοβάθμιων σωματείων δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για την επίσημη...
ΕΥΔΑΠ: πράσινη πρωτιά και γαλάζιος εμφύλιος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας