Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ταξιδεύουμε μαζί στο ίδιο καράβι...»

Ο ΟΛΠ, όπως επισημαίνει ο Fu Chengqiu, «θα γίνει μια εταιρεία-πρότυπο τήρησης του νόμου».

EUROKINISSI

«Ταξιδεύουμε μαζί στο ίδιο καράβι...»

  • A-
  • A+

Τον χαρακτηριστικό τίτλο «ταξιδεύουμε μαζί στο ίδιο καράβι» και τον υπότιτλο «εμμένουμε στην αρμονική συνύπαρξη και στη φιλοσοφία Win-Win για να χτίσουμε μαζί το μέλλον» έχει η ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζόμενους του ΟΛΠ που απέστειλε αμέσως μετά την επίσημη μεταβίβαση του πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού του Οργανισμού στην Cosco ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Fu Chengqiu. 

Ο μέχρι τώρα επικεφαλής στη ΣΕΠ Α.Ε., που διαχειρίζεται τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι, στην εκτενή επιστολή του εξηγεί τις προθέσεις της εταιρείας σε σχέση με την ανάπτυξη του Οργανισμού, αναφέρεται στα εργασιακά και μ' έναν διακριτικό τρόπο, με έντονο συγκινησιακό-ανθρώπινο στοιχείο κάποιες φορές, διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι είναι «στρατηγικοί επενδυτές» και όχι «κερδοσκόποι», ενώ τους καθησυχάζει λέγοντάς τους ότι «όσο εργαζόμαστε μαζί με εσάς είμαστε βέβαιοι ότι θα ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια». 

Ωστόσο, ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη «διαφθορά» και στη «λογική του μαύρου κουτιού», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η νέα διοικητική ομάδα θα σταθεί ενάντια στη διαφθορά και τη λογική του μαύρου κουτιού, θα πραγματοποιεί διαγωνισμό για κάθε νέο έργο, όλα θα γίνονται πάνω από το τραπέζι και στο φως, εφαρμόζοντας εξονυχιστικές, προσεκτικές και επιστημονικές μεθόδους διαχείρισης, με τελικό στόχο να κερδηθεί η μεγάλη μάχη με τον χρόνο και να επιτευχθεί κερδοφορία».

Ο ΟΛΠ, όπως επισημαίνει, «θα γίνει μια εταιρεία-πρότυπο τήρησης του νόμου». 

Ενωτικός 

Ο Fu Chengqiu εμφανίζεται ενωτικός, χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές φορές στην επιστολή του αναφέρει τη λέξη «ενωμένοι», ενώ ορατή είναι η προσπάθεια που κάνει μέσω της ανοιχτής αυτής επιστολής για διατήρηση των ισορροπιών και εργασιακή ειρήνη.

Ακόμα και «ιδιοκτήτες» του λιμανιού αποκαλεί τους εργαζόμενους, λέγοντας χαρακτηριστικά στο τέλος της επιστολής του:

«Εσείς είστε και θα παραμείνετε οι ιδιοκτήτες αυτού του πανέμορφου λιμανιού. Η China Cosco δεν θα πάρει μαζί της ούτε ένα λιθαράκι. Θα σεβαστούμε κάθε σπιθαμή γης, όπως σεβόμαστε και προσέχουμε τα μάτια μας». 

Αρχικά, στην επιστολή του αναφέρει ότι κατανοεί πως μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες στους εργαζόμενους, όπως και ότι υπήρχαν πολλές φωνές αντίθεσης με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ενώ τονίζει ότι γνωρίζουν καλά πως για τους περισσότερους από τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ οι ζωές τους εδώ και πολλές γενιές είναι άρρηκτες συνδεδεμένες με τον Πειραιά, οπότε μπροστά σε αυτή την αλλαγή είναι εύλογο να αναρωτιέστε «ποιες θα είναι οι αλλαγές στον ΟΛΠ και πώς θα επηρεάσουν εσάς και τις οικογένειές σας». 

Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως σημειώνει, «είμαστε εδώ για να σας καθησυχάσουμε και για να γνωρίσετε καλύτερα και σε βάθος τη νοοτροπία της China Cosco Shipping».

Στη συνέχεια, τους ενημερώνει για τον ισχυρό ρόλο της China Cosco Shipping στην παγκόσμια ναυτιλία και στις μεταφορές αλλά και για την παρουσία της ΣΕΠ Α.Ε. στον Πειραιά, χαρακτηρίζοντάς την «ανθρωποκεντρική», η οποία, όπως λέει, θα συνεχίσει να κάνει «χρήση του νόμου ως οδηγού και σημείου αναφοράς και να αντιμετωπίζει με σεβασμό οποιονδήποτε υπάλληλο του ΟΛΠ επιθυμεί να εργαστεί μαζί μας με πάθος και αγάπη για την εργασία του». 

«Δεν θα κάνουμε άδικες απολύσεις» 

Χρησιμοποιώντας ένα αρχαίο κινέζικο ρητό που λέει «τα μικρά ποτάμια θα γεμίσουν με νερό μόνο όταν υπάρχει νερό στο μεγάλο ποτάμι, ενώ θα αδειάσουν όταν το μεγάλο ποτάμι στερέψει», προτρέπει τους εργαζόμενους: Ας εργαστούμε μαζί, ως μια ομάδα του ΟΛΠ, ας είμαστε διορατικοί, ας αλλάξουμε τρόπο σκέψης, ας εφαρμόσουμε την ύψιστη επαγγελματική αρχή και αξία«Σκέψου όπως σκέφτονται και οι πελάτες σου, ανησύχησε για την ανησυχία των πελατών σου και εξυπηρέτησέ τους με πρώτης τάξεως υπηρεσίες».

Σε σχέση με τα εργασιακά ανέφερε

1. Υπό το φως της παρούσας κατάστασης, οι Κινέζοι διευθυντές που θα διοριστούν από την China Cosco Shipping θα είναι ελάχιστοι, για να μην υπάρχει απώλεια θέσεων εργασίας για τους Ελληνες. 

2. Θα εφαρμόζουμε αυστηρά την ελληνική εργατική νομοθεσία. 

3. Δεν θα προχωρήσουμε σε άδικες απολύσεις 

«Χρειαζόμαστε την ενεργή συνεργασία σας, την ένθερμη τήρηση από μέρους σας των κανόνων και κανονισμών της εταιρείας, καθώς και την αφοσίωσή σας στο αντικείμενο εργασίας σας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η China Cosco Shipping εγγυάται την ασφάλεια, την υγεία και τον σεβασμό όλων σας και θα εξασφαλίσει πως θα λαμβάνετε την πληρωμή σας, ως άξιο απαύγασμα της προσωπικής εργασίας που προσφέρετε, στην ώρα της». 

Ανάπτυξη 

Σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές κινήσεις της εταιρείας, ο Fu Chengqiu στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι θα ανανεώσουν τον εξοπλισμό, θα αναμορφώσουν την προβλήτα των Ro-Ro, θα αναβαθμίσουν τη διαχειριστική και αποθηκευτική δυνατότητα του τερματικού σταθμού οχημάτων, ενώ θα ενισχύσουν τις κατασκευές κέντρων logistics και αποθηκών, «ώστε να επαναφέρουμε την παλιά και παγκοσμίως γνωστή αίγλη της ναυπηγικής βιομηχανίας του λιμανιού του Πειραιά».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσαγωγή 4 πολιτών έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης
Η πρόθεσή τους να ανοίξουν ένα πανό διαμαρτυρίας για το έργο που πρόκειται να υλοποιήσει η Cosco στην Πειραϊκή, έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης, τους οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Προσαγωγή 4 πολιτών έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσαγωγή πολιτών έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης
Στην προσαγωγή 4 ατόμων, δημοτών Πειραιά και μελών της κίνησης «Ενεργοί Πολίτες Α Κοινότητας Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή» προχώρησε το πρωί της Τρίτης η αστυνομία, επειδή ετοιμάζονταν να ανοίξουν πανό...
Προσαγωγή πολιτών έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανέστειλαν την απεργία οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco
Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν μετά το τέλος της γενικής τους συνέλευσης, οι εργαζόμενοι-μέλη της ΕΝΕΔΕΠ στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με...
Ανέστειλαν την απεργία οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία από τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς η γενική συνέλευση των εργαζομένων απέρριψε τις προτάσεις της εργοδοσίας...
Απεργία από τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανεστάλη η απεργία των εργαζομένων στην Cosco
Δεσμεύσεις για τα βασικά αιτήματά τους κατάφεραν και εξασφάλισαν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ (Cosco) στο λιμάνι του Πειραιά, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του...
Ανεστάλη η απεργία των εργαζομένων στην Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco
Για τρίτη μέρα συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ (Cosco) στο λιμάνι του Πειραιά ● Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη νέα προσφυγή που κατέθεσαν οι εταιρείες,...
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας