• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 20.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  4 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.3°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  52%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.3°C / 19.4°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 18.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  59%

Έκοβαν «αποδείξεις», αλλά οι εισπράξεις τους πήγαιναν κατευθείαν σε τράπεζες της Μάλτας, του Λουξεμβούργου και της Βουλγαρίας

Φοροφυγάδες και εκτός capital controls. Αμ POS!

 • A-
 • A+

Δούρειος ίππος φοροδιαφυγής, αλλά και παράκαμψης των capital controls για επιτήδειους επιχειρηματίες αποδεικνύονται τα πολυδιαφημιζόμενα για την αποτελεσματικότητά τους αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών, γνωστά ως POS.

Ορατός είναι ο κίνδυνος η χθεσινή αποκάλυψη κυκλώματος, το οποίο εξάρθρωσαν από κοινού η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος, να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Η διαβλητότητα του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο αδιαμφισβήτητα δύναται να φέρει θετικά αποτελέσματα, οι δυσκολίες αυτόματων ελέγχων, σε συνδυασμό με την έλλειψη θεσμικής θωράκισης προκαλούν πρόσθετο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια περίοδο που αναμένεται το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα.

Εως χθες, ο πλέον γνωστός τρόπος με τον οποίο καταγράφονταν φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω POS ήταν τα συγκεκριμένα μηχανήματα να μη συνδέονται με κάποια ταμειακή μηχανή, ανεξάρτητα αν κοβόταν μια τυπική απόδειξη.

«Δυστυχώς υπάρχει κενό νόμου και το POS μπορεί να δουλέψει χωρίς την ταμειακή μηχανή. Δεν γίνεται το ίδιο όπως γίνεται στις αντλίες στα βενζινάδικα. Γι’ αυτό σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι αποδείξεις είναι χωρίς παραστατικά όπως ορίζει ο νόμος», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Το «κόλπο», που αποκαλύφθηκε πρόσφατα μέσω του συγκεκριμένου κυκλώματος, στηριζόταν στο γεγονός ότι τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) διακινούνταν από εταιρεία του εξωτερικού και οι συναλλαγές εκκαθαρίζονταν στη Μάλτα, παρακάμπτοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δηλαδή, ακόμα και αν ο καταναλωτής που πλήρωνε με την κάρτα του λάμβανε απόδειξη, οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορούσαν να αποφύγουν την καταβολή ΦΠΑ, ενώ τον εισέπρατταν, και ταυτόχρονα να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό εν μέσω εφαρμογής μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Με το που γινόταν η πληρωμή, τα χρήματα μεταφέρονταν απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να μη φαίνεται το ίχνος της κίνησης και κατά συνέπεια αυτό δημιουργούσε αδυναμία ελέγχου από τις ελεγκτικές αρχές.

Η κομπίνα

Τα ασύρματα-φορητά αυτά POS δέχονται πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες Visa και Visa Electron, Mastercard, Maestro, VPay και JCB τεχνολογίας μαγνητοταινίας, chip’n’pin και ανέπαφων συναλλαγών.

Συνοδεύονται από μια χρεωστική επαγγελματική κάρτα τύπου Mastercard, η οποία συνδέεται με έναν λογαριασμό σε ευρώ.

Ο λογαριασμός όψεως ανοίγεται στο όνομα της επιχείρησης, διαθέτει μοναδικό IBAN και βρίσκεται σε τράπεζα με έδρα εκτός Ελλάδος.

Με το που γίνεται η πληρωμή του πελάτη μέσω του POS, τα χρήματα μεταφέρονται στον λογαριασμό της επιχείρησης στο εξωτερικό.

Ο επιχειρηματίας μπορεί να εκταμιεύσει αμέσως τα χρήματά του, χρησιμοποιώντας την επαγγελματική Mastercard σε οποιοδήποτε ΑΤΜ στην Ελλάδα ή αλλού.

Μπορεί επίσης να μεταφέρει τα χρήματα από τον λογαριασμό του σε οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό παγκοσμίως, όπως και να αποδέχεται εμβάσματα στον λογαριασμό του από τρίτους ή να ανοίξει λογαριασμό με IBAN και σε άλλα νομίσματα.

Οι συλλήψεις

Στο κύκλωμα που αποκαλύφθηκε μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν οι επιχειρηματίες μαζί με τα μηχανήματα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού έως 100.000 ευρώ τον μήνα.

Οπως ανακοίνωσαν χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας,

Μ. Πλουμής, συνελήφθησαν 24 άτομα, σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες έχουν ήδη διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Συνολικά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 164 μηχανήματα POS, τα οποία διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία.

Μάλιστα, η έδρα του ήταν στο Λουξεμβούργο και η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γινόταν στη Μάλτα.

Η εταιρεία που διακινούσε, μέσω Βουλγαρίας, τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών φέρει την επωνυμία My POS και έχει μεγάλη παρουσία στον ελληνικό χώρο.

Το μότο της ήταν «My POS βοηθά την επιχείρησή μου να αναπτυχθεί».

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, σε επιχείρηση των αρχών μεταξύ 1ης και 3ης Αυγούστου στο Καματερό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88 τερματικά μηχανήματα, καθώς και πελατολόγιο από το οποίο προέκυπτε πώληση 1.195 μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες καθώς και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Σε δεύτερη επιχείρηση στις Αχαρνές κατασχέθηκαν 3 τερματικά μηχανήματα, ενώ στην Κόρινθο διαπιστώθηκε ότι είχαν πωληθεί 60 μηχανήματα σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων.

Στο δεύτερο στάδιο της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Αυγούστου, σε τουριστικές περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο, το αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν: η σύλληψη 24 ατόμων στο πλαίσιο του αυτοφώρου, η βεβαίωση 41 μη αυτόφωρων παραβάσεων και η κατάσχεση 73 τερματικών μηχανημάτων.

1.200 POS στο στόχαστρο

Μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν οι επιχειρηματίες από το κύκλωμα μαζί με τα μηχανήματα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού έως 100.000 ευρώ τον μήνα

Πλέον, το πελατολόγιο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία ελέγχει κάθε μία περίπτωση για να εντοπίσει αν συντρέχουν λόγοι φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον Γ. Πιτσιλή, «έχουμε στοχοθεσία, έχουμε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, που έχουν αγοράσει τα μηχανήματα αυτά, και θα ενεργοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες αμοιβαίας συνδρομής και με τη Βουλγαρία και με τη Μάλτα».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «τώρα είμαστε στη φάση που έχουμε εντοπίσει περίπου 1.200 μηχανάκια POS, θα μπούμε στον έλεγχο των επιχειρήσεων που τα απέκτησαν. Θα δούμε αν υπάρχει φοροδιαφυγή και τι εκτάσεως είναι καθώς και αν χρειάζεται και κάποια νομοθετική παρέμβαση.

»Εάν θα πρέπει να γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο, σε τεχνικό ή σε νομικό επίπεδο, νομίζω θα φανεί στην πορεία, θα φανεί και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς, που σχετίζονται με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, και θα δούμε και εμείς το ελεγκτικό κομμάτι που μας ενδιαφέρει».

Η ειρωνεία είναι πως παρότι η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στόχευε ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο σύστημα αποδεικνύεται εν μέρει διάτρητο, ειδικά στις περιπτώσεις που οι συναλλαγές αφορούν τουρίστες, που μεταφέρουν χρήματα από τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού σε... άλλα και πάλι στην αλλοδαπή.

«Σίγουρα είναι τεράστιο πρόβλημα, αλλά όταν υπάρχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία που ενδεχομένως δίνει το δικαίωμα σε αυτές τις εταιρείες (σ.σ. που παρέχουν τα POS) να έχουν μηχανήματα συνδεδεμένα με ξένες τράπεζες, αυτό μας δυσκολεύει πολύ στις δικές μας διασταυρώσεις και είναι μια αρρώστια χωρίς γιατρειά ακόμα. Είναι άλλο πράγμα να διασταυρώνεις σε πέντε ελληνικές τράπεζες και άλλο να πρέπει να τρέχεις σε όλη την Ευρώπη», εξηγεί ο Τρ. Αλεξιάδης στην «Εφ.Συν.».

Ο ίδιος προσθέτει πως «θα πρέπει μια επιχείρηση για να μπορεί να λειτουργήσει να έχει δηλώσει ηλεκτρονικά ποια POS έχει, να υπάρχει δήλωση τόσο για την ταμειακή μηχανή όσο και για τα POS και να γνωρίζουμε με ποιες τράπεζες του εξωτερικού είναι συνδεδεμένα, ποια είναι νόμιμα, ποια παράνομα. Αυτά όλα μπορούν να λυθούν με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε σύντομα για το πλαστικό χρήμα».

Η επαλήθευση

Ακριβώς πριν από έναν χρόνο η «Εφ.Συν.» είχε πρώτη επισημάνει τον συγκεκριμένο κίνδυνο, με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ (7/8/2015, «Πωλείται «παραθυράκι» στα capital controls μέσω Λουξεμβούργου»).

Το θέμα αφορούσε εταιρεία που υποσχόταν σε επιχειρηματίες του τουρισμού την παράκαμψη του ελέγχου κεφαλαίων αν προμηθεύονταν τα τερματικά της.

Μάλιστα, όπως είχε καταγγείλει στην εφημερίδα ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αττική, αντιπρόσωπος της εταιρείας τον επισκέφθηκε, του πρότεινε να αγοράσει το «έξυπνο» POS (240 ευρώ+ΦΠΑ) με το οποίο θα μετέφερε τα χρήματα που θα πλήρωναν με κάρτες οι πελάτες απευθείας στο Λουξεμβούργο.

«Θα έβγαζα έξω τις εισπράξεις μιας μέρας με μια προμήθεια 1,99% για την εταιρεία. Θα μου έβγαζαν και κάρτα για να κάνω αναλήψεις μέχρι 2.000 ευρώ την ημέρα. Φοβήθηκα όμως», μας είχε δηλώσει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης.

Και αν ο φόβος λειτούργησε θετικά γι’ αυτόν τον επιχειρηματία, έναν χρόνο μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» ο φόβος δεν αρκεί από ό,τι φαίνεται, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει ενδεχομένως εκατομμύρια ευρώ ακριβώς από αυτό το έξυπνο και... «ανέπαφο» κόλπο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τελειώνει» η χάρτινη απόδειξη
Αυξάνεται από 10% σε 20% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με την αξία των αποδείξεων. Αυτό προβλέπει διάταξη του «μίνι» φορολογικού, το οποίο αποσυνδέθηκε από το...
«Τελειώνει» η χάρτινη απόδειξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
POS η ανάγκη μετατρέπεται σε ξαφνικό έρωτα
Η «Εφ.Συν.» διερεύνησε την αναγκαστική συγκατοίκηση με το πλαστικό χρήμα κάνοντας μια βόλτα στα μαγαζιά του κέντρου και των συνοικιών. Οι πέριξ του Συντάγματος καταστηματάρχες δεν το φοβούνται. Ομως οι...
POS η ανάγκη μετατρέπεται σε ξαφνικό έρωτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πωλείται «παραθυράκι» στα capital controls μέσω Λουξεμβούργου
Τα capital controls ήρθαν για να μείνουν και μπορεί για τους περισσότερους από εμάς, που τα... capitals μας είναι από περιορισμένα έως ανύπαρκτα, το control να μη σημαίνει τίποτα, όμως κάποιοι που εξακολουθούν...
Πωλείται «παραθυράκι» στα capital controls μέσω Λουξεμβούργου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευχή ή κατάρα το Airbnb;
Η ευκαιρία που δίνεται σε εκατοντάδες πολίτες να αυξήσουν τα εισοδήματά τους με την ενοικίαση των διαμερισμάτων τους για μικρή διάρκεια μέσω του διαδικτύου έχει και τις παράπλευρες συνέπειες. Πολλές γειτονιές...
Ευχή ή κατάρα το Airbnb;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ
​Αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους θα φέρει η καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, στον βαθμό που οι απαιτούμενες διατάξεις νόμου...
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δαγκώνουν» οι καρτο-προμήθειες
Η δημιουργία συστήματος «ΔΙΑΣ» για τις κάρτες είναι ένα από τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να προκαλέσει μείωση των υπέρογκων τραπεζικών προμηθειών έως και 3% που επιβαρύνουν τις...
«Δαγκώνουν» οι καρτο-προμήθειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας