«Αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ευρώπη», προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη για την... τύχη της συμφωνίας.
«Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ένα Plan B», ήταν η αντίδραση του Γιάννη Μουζάλα που θεωρεί επιτακτική την ανάγκη εκπόνησης εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση ακύρωσης της ήδη αμφιλεγόμενης συμφωνίας.
«Η Αθήνα παρακολουθεί εξαιρετικά ανήσυχη το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας», πρόσθεσε -σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild»- ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και κάλεσε σε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εφαμοργή των αποφάσεων για αποδοχή προσφύγων από άλλες χώρες της Ε.Ε.
«Οι πρόσφυγες πρέπει να ανακατανεμηθούν εξίσου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι σε μεμονωμένες», είπε.
Κομισιόν: Επαρκής η βοήθεια προς την Ελλάδα
Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν επαρκώς την Ελλάδα στη μάχη κατά της προσφυγικής κρίσης, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε δημοσίευμα της «Bild» που υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες αθέτησαν τις υποσχέσεις τους.
Η παρεχόμενη μέσα από 632 υπαλλήλους βοήθεια ανταποκρίνεται στις ανάγκες που καταγράφονται επί τόπου, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, πρόσθεσε, μπορεί να αποσταλεί περισσότερο προσωπικό.
Βρυξέλλες «δείχνει» το Βερολίνο
Ούτε η Γερμανία όμως φαίνεται να ανταποκρίνεται επαρκώς όσον αφορά την αποστολή ειδικών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που επικαλείται το dpa, στην Ελλάδα βρίσκονται μόλις 23 από τους 100 αστυνομικούς που είχαν συμφωνηθεί και 14 από τους 100 ειδικούς σε θέματα ασύλου από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF).
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου τόνισε ότι αυτό δεν οφείλεται στις γερμανικές αλλά στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες και παρέπεμψε στις Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η κατάσταση έχει αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι στιγμής ελάχιστοι πρόσφυγες.
Από τις 18 Μαρτίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. 849 πρόσφυγες, ενώ -βάσει της διαδικασίας 1 προς 1- επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία 468 άνθρωποι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας