• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.1°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  5 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.9°C
  3 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  6 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  4 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.1°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  6 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.5°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 19.3°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.3°C
  2 BF
  38%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  49%

Σε θετική κατεύθυνση το σχέδιο για το θαλάσσιο μέτωπο λέει ο Κ. Πελετίδης

«Φέρνουν αποτέλεσμα οι διεκδικήσεις του πατραϊκού λαού»

 • A-
 • A+

Σε θετική κατεύθυνση βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραχώρηση ενός τμήματος του θαλάσσιου μετώπου στο δήμο Πατρέων, εκτίμησε ο δήμαρχος της πόλης Κων.Πελετίδης, λέγοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της διεκδίκησης του πατραϊκού λαού, καθώς και της ανυποχώρητης στάσης της δημοτικής αρχής. «Το θαλάσσιο μέτωπο είναι η ανάσα του Πατραϊκού λαού και αυτό θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους, κόντρα στα όποια συμφέροντα» τόνισε.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, με αφορμή την συνάντηση που είχε την προηγούμενη μέρα με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα. Αναφερόμενος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του υπουργού Ναυτιλίας, ο δήμαρχος σημείωσε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας μετέφερε στην αντιπροσωπεία του δήμου που παραβρέθηκε στο υπουργείο, τη δέσμευση της κυβέρνησης για οριστική παραχώρηση ενός μέρους του θαλάσσιου μετώπου στο δήμο Πατρέων. Τους ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει την πρότασή της για το θαλάσσιο μέτωπο και κάλεσε τη δημοτική αντιπροσωπεία ώστε να εξειδικεύσουν το σχέδιο και να εξετάσουν μαζί όλες τις λεπτομέρειες.

Το σχέδιο

Στη συνέχεια, όπως είπε ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Ο.Λ.ΠΑ. Νίκος Κοντοές παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει όσα είχαν αποφασιστεί προ ημερών στην κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρεία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Σύμφωνα με αυτό αποχαρακτηρίζεται από χερσαία λιμενική ζώνη και παραχωρείται στο δήμο, το τμήμα από το νέο λιμάνι μέχρι και το Μώλο της Αγίου Νικολάου, με εξαίρεση το κολυμβητήριο του ΝΟΠ και την Ιχθυόσκαλα. Προβλέπει επίσης, την παραχώρηση από την οδό Θεσσαλονίκης μέχρι και τον ποταμό Μείλιχο, περιλαμβανομένης της μαρίνας και των καταστημάτων της Ηρώων Πολυτεχνείου. Μετά την Αγίου Νικολάου, προτείνεται η δημιουργία μιας ζώνης για ποδηλατόδρομο ή πεζόδρομο, μέχρι το ύψος της οδού Νόρμαν, ενώ η περίφραξη θα μετατοπιστεί βόρεια, κατά, περίπου, 100 μέτρα.

Επίσης, προτείνεται να διατηρηθεί μια λωρίδα πλάτους 6 μέτρων χερσαίας λιμενικής ζώνης κατά μήκος του κρηπιδώματος από την Αγίου Νικολάου μέχρι το ύψος του τελωνείου και στην προέκταση της Γούναρη. Η λιμενολεκάνη από Γούναρη μέχρι Αγίου Νικολάου, θα είναι ελεύθερη από σκάφη, πλην περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα προσδιοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Επιφυλάξεις

Όπως εξήγησε ο Κ.Πελετίδης η δημοτική αρχή εξέφρασε τη διαφωνία της σε ορισμένα από τα προτεινόμενα και ζήτησε πλήρη αποσαφήνιση αυτών, ενώ ζήτησε, επίσης, το εμπορικό λιμάνι να μεταφερθεί στην 5η νηοδόχο του νέου λιμανιού, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώνεται. Ακόμη, κατέστησε σαφές, ότι το μέτωπο διεκδίκησης για το τμήμα από Αγίου Νικολάου, έως την οδό Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτό με βάση και τις αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και επ’ αυτού οφείλει η κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της απέναντι στον πατραϊκό λαό.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πατρέων, ζήτησε να σταλούν στο δήμο τα επίσημα έγγραφα με την αποτύπωση αυτού του σχεδίου, ώστε να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα των προβλεπομένων διαδικασιών και να επισπευσθούν χρονικά. Ακόμα, ο δήμαρχος τόνισε πως από πλευράς δήμου θα αξιοποιηθεί η πρόταση – δέσμευση της κυβέρνησης ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ τα έργα ανάπλασης.

Σχετικά με αυτό ο υπουργός υποσχέθηκε πως στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, πιθανόν και την ερχόμενη Δευτέρα, θα έχουν αποσταλεί στο δήμο όλα τα έγγραφα της προτεινόμενης σύμβασης παραχώρησης.

Στόχος της δημοτικής αρχής όπως διευκρίνισε ο Κ.Πελετίδης είναι να απελευθερωθεί πλήρως η παραλιακή ζώνη για να προχωρήσει στην ανάπλασή της γι αυτό είναι ανοιχτή η διεκδίκηση για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα αναγκαία έργα. Να δημιουργηθούν εκεί χώροι αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για 99 χρόνια στα χέρια του Δήμου Πατρέων το παραλιακό μέτωπο της πόλης
Ενα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων και των φορέων της Πάτρας ικανοποιήθηκε, καθώς ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία αποδίδονται για 99 χρόνια στον Δήμο Πατρέων η χρήση, η διαχείριση και η...
Για 99 χρόνια στα χέρια του Δήμου Πατρέων το παραλιακό μέτωπο της πόλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κληρώνει» για το θαλάσσιο μέτωπο
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της οριστικής παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας στον δήμο της πόλης, καθώς αυτή την εβδομάδα θα αποφασίσει η δημοτική αρχή αν το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχέδιο της...
«Κληρώνει» για το θαλάσσιο μέτωπο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το γιοφύρι της... Πάτρας
Νέα παράταση παίρνει για ακόμα μια φορά το μείζον ζήτημα για τους πολίτες της Πάτρας σχετικά με την οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης στον δήμο καθώς το θέμα παραπέμπεται για μετά τις...
Το γιοφύρι της... Πάτρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο ρήγματα στο «CRUISE EUROPA» από την πρόσκρουση στο λιμάνι της Πάτρας
Δυο ρήγματα, μήκους περίπου 20 εκατοστών πάνω από την ίσαλο γραμμή και στρεβλώσεις προκλήθηκαν στο επιβατηγό-οχηματαγωγό, σημαίας Ιταλίας, το οποίο προσέκρουσε το βράδυ του Σαββάτου στον κυματοθραύστη, λόγω...
Δύο ρήγματα στο «CRUISE EUROPA» από την πρόσκρουση στο λιμάνι της Πάτρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
Δημοτικοί άρχοντες του ευρύτερου Πειραιά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που κρύβει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Cosco για τα υφιστάμενα και υπό κατασκευήν έργα στο λιμάνι και...
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στην Πάτρα
Στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών προχώρησαν οι λιμενικές αρχές της Πάτρας. Συνέλαβαν 8 αλλοδαπούς, εκ των οποίων οι 7 είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, οργανώνοντας τη μεταφορά αλλοδαπών σε...
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στην Πάτρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας