• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  4 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 29.0°C
  2 BF
  32%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 30.4°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 27.0°C
  1 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.3°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  46%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 28.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  3 BF
  15%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  30%

Περίπου 500 εκατ. δολάρια θα κοστίσει η αναβάθμιση πέντε αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού που παραμένουν καθηλωμένα από το 2009, όπως ανακοίνωσε ο αναπ. υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας

http://www.helecninavy.gr

Αναβαθμίζονται πέντε καθηλωμένα αεροσκάφη

 • A-
 • A+

Με μια τελετή στην οποία παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας και που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα ξεκίνησε χθες η υλοποίηση του προγράμματος «εκσυγχρονισμού μέσης ζωής και αναβάθμισης επιχειρησιακών συστημάτων» των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3Β του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για την αναβάθμιση συνολικά πέντε τέτοιων αεροσκαφών, τα οποία ήταν καθηλωμένα από το 2009, και θα κοστίσει 500 εκατ. δολάρια από τα οποία το 30% -περίπου 150 εκατ. δολάρια- θα απορροφηθούν από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ο εργολάβος του έργου είναι η αμερικανική Lockheed Martin και την ευθύνη αλλά και την επίβλεψη του εκσυγχρονισμού θα έχει το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ εγχώριοι υπεργολάβοι είναι η ΕΑΒ και ISI Hellas.

Τη σύμβαση είχε υπογράψει το 2014 η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛΛ. και το πρώτο αεροσκάφος μπροστά από το οποίο έγινε η τελετή θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο του 2017.

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας τόνισε ότι με την υλοποίηση του προγράμματος το Πολεμικό Ναυτικό αυξάνει τη μαχητική του ικανότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί μέγιστο στρατηγικό χώρο για την Ελλάδα, και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσα από την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ανάδειξη και η ισχυροποίηση της Ελλάδας, με «λόγο» στα «διεθνή δρώμενα».

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη συνεργασία με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και τις ΗΠΑ. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη οι αμυντικές βιομηχανίες της χώρας να είναι συνεργατικές και όχι ανταγωνιστικές ή συναγωνιστικές και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση οδηγητής είναι η ΕΑΒ, η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Μιλώντας στην τελετή, ο αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και εκπρόσωπος της Lockheed Martin στην Ελλάδα Ντένις Πλέσσας, είπε ότι η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται μέσω διακρατικής συμφωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση, ανέπτυξε τις δυνατότητες του αεροσκάφους για ναυτική επιτήρηση, αναγνώριση, έρευνα–διάσωση και ανθυποβρυχιακό πόλεμο, ενώ υπογράμμισε ότι η επιλογή της αναβάθμισης είναι η φτηνότερη επιλογή, ιδίως εάν συγκριθεί με άλλα ανταγωνιστικά αεροσκάφη που προτάθηκαν.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης περιέγραψε πως το πρόγραμμα ανατέθηκε στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό με κύριο ανάδοχο από αμερικανικής πλευράς τη Lockheed Martin.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΒ Ζαχ. Γκίκας, περιγράφοντας το γενικό περίγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών, έθεσε και το ζήτημα της αριθμητικής επάρκειας τεχνικού προσωπικού, ώστε να υλοποιηθούν προσλήψεις και να στελεχωθεί η βιομηχανία όπως χρειάζεται.

Τέλος ο Α/ΓΕΝ Γ. Γιακουμάκης, στη δική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε ακροθιγώς και στο «συμμαχικό έργο» που θα αναλάβουν τα εν λόγω αεροσκάφη, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι θα αξιοποιηθούν και σε αποστολές του ΝΑΤΟ, καθώς θα επιτηρούν την εναέρια περιοχή και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα έργο που την περίοδο αυτή έχουν αναλάβει οι Τούρκοι με τα νέα αεροσκάφη, τα CN-235.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραλαβές ελικοπτέρων και αναβαθμισμένου αεροσκάφους
Διήμερο παραλαβών το τελευταίο αφού σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε το «ενδιάμεσης λύσης» (interim solution) Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Ρ-3 ΗΝ...
Παραλαβές ελικοπτέρων και αναβαθμισμένου αεροσκάφους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιλί ζωής ή λουκέτο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Αίτημα να οριστεί ως ειδικός διαχειριστής στα πολύπαθα ναυπηγεία Σκαραμαγκά η Εταιρεία Ορκωτών Λογιστών-Ελεγκτών Deloitte έχει καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διασώσει...
Φιλί ζωής ή λουκέτο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με απευθείας διαπραγμάτευση η πώληση
Πυρ και κίνηση για την ΕΛΒΟ... Την απόφαση να παραμείνει «μίνιμουμ» το 20% της στρατιωτικής βιομηχανίας της Σίνδου στο Ελληνικό Δημόσιο και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση πώλησης του υπόλοιπου ποσοστού σε...
Με απευθείας διαπραγμάτευση η πώληση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειώνεται η θητεία για τους άνω των 35 ετών
Με δύο αποφάσεις που υπογράφηκαν χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα ρυθμίζονται η αρμοδιότητα των μεταθέσεων όλων των οπλιτών αλλά και η δυνατότητα εξαγοράς της θητείας για όσους...
Μειώνεται η θητεία για τους άνω των 35 ετών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περίεργες συμπτώσεις σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Ερωτήματα, εάν όχι ανησυχία, σχετικά με τα σχέδια που πιθανώς να επεξεργάζονται οι πολιτικές ηγεσίες των ισχυρών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη...
Περίεργες συμπτώσεις σε άσκηση του ΝΑΤΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσυνδέονται τα «βύσματα»
Σημαντικές αλλαγές στο στράτευμα, όπως η καθιέρωση συστήματος μοριοδότησης στις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις των φαντάρων, η αποποινικοποίηση των ανυπότακτων και των αντιρρησιών συνείδησης και η ίδρυση...
Αποσυνδέονται τα «βύσματα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας