• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 23.9°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.2°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.8°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.2°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.9°C
  4 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  37%

Πάνω από 40 χρόνια η Αίγινα υδροδοτείται με βυτία νερού που έρχονται από αλλού

EUROKINISSI/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

«Πράσινο» από το ΣτΕ για τον υποθαλάσσιο αγωγό Αίγινας

 • A-
 • A+

Ενα σημαντικό εμπόδιο για την υλοποίηση του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας ξεπεράστηκε χθες με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απέρριψε και τις τρεις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί από συνδιαγωνιζόμενες εταιρείες.

Η απόφαση έγινε γνωστή από τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρο, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, δηλώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή επιτρέπει να γίνει αξιολόγηση των τεχνικών προτάσεων των διαγωνιζόμενων εταιρειών, να βγει βαθμολογία και να αναδειχθεί η ανάδοχος εταιρεία του έργου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η κάλυψη των αναγκών των περίπου 13.550 κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών και τουριστών του νησιού της Αίγινας γίνεται μέσω ειδικών υδροφόρων πλοίων, τα οποία μεταφέρουν 2,4-2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, με κόστος μεταφοράς περίπου τεσσάρων εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Μέρος του συγκεκριμένου κόστους καλύπτει ο Δήμος Αίγινας, ο οποίος, σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Νήσων, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κάποτε αδυνατεί να εξοφλήσει το κόστος μεταφοράς του νερού στους ιδιοκτήτες των υδροφόρων πλοίων, με αποτέλεσμα το νησί συχνά να βρίσκεται αντιμέτωπο με τον φόβο της έλλειψης νερού.

14 χιλιόμετρα

Το χρόνιο αυτό πρόβλημα -ταλαιπωρεί κατοίκους και παραθεριστές πάνω από 40 χρόνια- έρχεται να επιλύσει το έργο της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ, το οποίο έχει προϋπολογισμό 30.135.000 ευρώ με αναθεώρηση και ΦΠΑ, προκηρύχθηκε στις 25.11.2015, θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες και η διαγωνιστική διαδικασία προχωράει με γρήγορους ρυθμούς από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Ο αγωγός θα ξεκινάει από τη Σαλαμίνα και θα φτάνει στην Αίγινα, θα έχει μήκος 14 χιλιόμετρα, θα βρίσκεται σε βάθος 100 μέτρων και θα είναι το μοναδικό τέτοιο έργο στην Ελλάδα.

Οπως διευκρινίζει η αντιπεριφέρεια Νήσων, λόγω της σπουδαιότητας και του μεγέθους του συγκεκριμένου έργου για το νησί της Αίγινας, εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό ασκήθηκαν τρεις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να απορριφθούν συνδιαγωνιζόμενες εταιρείες από τον διαγωνισμό, κάτι που θα καθυστερούσε σημαντικά τη διαγωνιστική διαδικασία.

EUROKINISSI/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

«Η απόφαση του ΣτΕ απεμπλέκει από δικαστικές διαμάχες προς το παρόν ένα σημαντικό έργο δημοσίου συμφέροντος για τους πολίτες της Αίγινας», επισήμανε ο Π. Χατζηπέρος και πρόσθεσε πως «το έργο της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ είναι έργο ουσίας, το οποίο θα βάλει τέλος στο μεγάλο και κοστοβόρο πρόβλημα υδροδότησης του νησιού, όπως απαιτούν οι χιλιάδες κάτοικοί του εδώ και δεκαετίες. Αυτό το έργο η Περιφέρεια Αττικής επιθυμεί διακαώς να υλοποιήσει προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος το οποίο καλείται να υπηρετεί».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ θα έχει η Αίγινα
​Στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ θα ενταχθεί ώς τα τέλη του 2019 η Αίγινα, με την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας νερό στους περίπου 15.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι...
Νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ θα έχει η Αίγινα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ απεμπλέκει τη διαδικασία για την υδροδότηση της Αίγινας
Η διαγωνιστική διαδικασία για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας συνεχίζεται κανονικά, μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ. Ο αγωγός σύνδεσης του νησιού με την ΕΥΔΑΠ θα βάλει τέλος στο κοστοβόρο...
Το ΣτΕ απεμπλέκει τη διαδικασία για την υδροδότηση της Αίγινας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ενα όνειρο γίνεται πραγματικότητα»
Ενα σημαντικό έργο υποδομής για το νησί της Αίγινας, ο υποθαλάσσιος αγωγός που θα συνδέει την Αίγινα με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, μοναδικό στο είδος του στον ελληνικό χώρο και τεχνικά πολύ δύσκολο,...
«Ενα όνειρο γίνεται πραγματικότητα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μετράμε μέρες για να έχει τρεχούμενο νερό η Αίγινα»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η καθέλκυση του τέταρτου τμήματος του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς νερού στην Αίγινα, παρουσία της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.
«Μετράμε μέρες για να έχει τρεχούμενο νερό η Αίγινα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να καταργηθεί το πεδίο βολής στο Πετροκάραβο»
Την κατάργηση του πεδίου βολής στο «Πετροκάραβο» του Σαρωνικού, απέναντι από τα Μέθανα, γνωστό για τη φυσική του ομορφιά, ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, με επιστολή του, από τον...
«Να καταργηθεί το πεδίο βολής στο Πετροκάραβο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας