• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 30.1°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.6°C / 29.0°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 28.7°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 28.1°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.1°C / 24.4°C
  0 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.6°C
  2 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 25.1°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  1 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  0 BF
  36%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 21.5°C / 28.3°C
  1 BF
  36%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  5 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.3°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 25.5°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.2°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  0 BF
  50%

Μακροσκελή λίστα φθορών που άφησαν πίσω τους οι συμμετέχοντες στο κάμπινγκ αλληλέγγυων για τους πρόσφυγες, στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης, εξέδωσε το ΑΠΘ

ΕUROKINISSI

Φεύγοντας, έριξαν... κι ένα σφουγγάρισμα

 • A-
 • A+

Οι No Βorders φεύγοντας... σφουγγάρισαν, αλλά αυτό δεν φτάνει! Μια μακροσκελή λίστα φθορών που άφησαν πίσω τους οι συμμετέχοντες στο κάμπινγκ αλληλέγγυων για τους πρόσφυγες, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, εξέδωσαν χθες η Νομική και η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

«Εφυγαν οι αντιεξουσιαστές. Επομένως προς τι αυτός ο τεράστιος θόρυβος από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που παρέσυρε και άλλους παράγοντες;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, που εξήρε την «ψύχραιμη στάση της αστυνομίας».

Φαίνεται όμως πως η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν τα βλέπει έτσι ακριβώς τα πράγματα.

«Αυτό που ζήσαμε στο Αριστοτέλειο αυτές τις δέκα μέρες είναι ότι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, μέσα στο κέντρο της πόλης, τελούσε σε μια ομηρία και είχε μεταβληθεί σε ένα γκέτο, το οποίο είχε τους δικούς του νόμους και κανόνες, τους δικούς του μηχανισμούς επιτροπής με συνεχείς απειλές του τύπου «ανοίξτε και θα τα σπάσουμε»» δήλωσε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Δέλλιος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι «κατασκηνωτές» εκπόνησαν μεθοδικά συγκεκριμένο σχέδιο με τις κινήσεις τους, για κάθε μία από τις οποίες διέθεταν κατάλληλο εξοπλισμό (σκύλες, ψαλίδια, κόφτες, λοστούς και λοιπά εργαλεία διάρρηξης), είχαν στρατιωτικού τύπου οργάνωση και πειθαρχία (πρόβες παρελάσεων, εκπαίδευση σε ομάδες) και εντυπωσιακούς οικονομικούς πόρους (εξέδρες, σκαλωσιές, ντουσιέρες, χημικές τουαλέτες, καθημερινή τροφοδοσία με φορτηγά, ελληνικά και ξένα, καθημερινές μεταφορές με μεγάλο αριθμό λεωφορείων).

Γίνεται λόγος μάλιστα για «απροσμέτρητη» ηθική βλάβη και την καίρια προσβολή της υπόστασης του ΑΠΘ από το «No Border Camp».

Η λίστα φθορών που παρουσιάζεται έχει ως εξής:

1. Παραβίαση της διπλής βόρειας κεντρικής θύρας εισόδου.

2. Παραβίαση της εισόδου του θυρωρείου του 1ου ορόφου, από όπου είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως τα κλειδιά των χώρων του κτιρίου.

3. Παραβίαση των κλειδαριών (λουκέτων) των δύο (2) θυρών του διαδρόμου των αιθουσών διδασκαλίας του 3ου ορόφου.

4. Παραβίαση και καταστροφή των οχτώ (8) θυρών των τεσσάρων (4) αιθουσών διδασκαλίας (1, 2, 3 και 4) του 1ου ορόφου.

Στον διάδρομο των αιθουσών διδασκαλίας του 1ου ορόφου βρέθηκε μεγάλο κομμάτι πέτρας, δεμένης με σκοινί. Πολλά μεγάλα κομμάτια σπασμένης πέτρας συνέλεξε το συνεργείο καθαριότητας και από τον χώρο μεταξύ Νομικής και Φιλοσοφικής καθώς και από τον χώρο γύρω από τα κτίρια της Σχολής Θετικών Επιστημών.

5. Παραβίαση και καταστροφή της πόρτας του μη λειτουργούντος συγκροτήματος WC του 2ου ορόφου. Παρεμβολή στο σύστημα υδροδότησης των WC του 1ου ορόφου, προκειμένου να διοχετεύεται νερό στον χώρο των μαγειρείων των κατασκηνωτών μπροστά από τη Νομική Σχολή.

6. Παραβίαση και ολοσχερής καταστροφή της πόρτας ασφαλείας της αίθουσας τελετών και γενικών συνελεύσεων των Σχολών (αρ. 319) του 3ου ορόφου, από όπου ξεκρεμάστηκαν οι προσωπογραφίες εκλιπόντων καθηγητών των σχολών. Επίσης αποσυνδέθηκαν αρκετές μικροφωνικές εγκαταστάσεις καθώς και το προβολικό μηχάνημα της οροφής.

7. Παραβίαση της πόρτας του γραφείου του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών δίπλα στην αίθουσα Πολυμέσων του 4ου ορόφου, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί να διαπιστωθεί αν λείπουν πράγματα και εξοπλισμός.

8. Παραβίαση και ολοσχερής καταστροφή της καινούργιας πόρτας ασφαλείας του 4ου ορόφου προς την ταράτσα του κτιρίου. Από την ταράτσα κλάπηκαν περίπου 30 ρολά ασφαλτόπανου της εργολάβου εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο στεγανοποίησης της ταράτσας.

9. Αναγραφή συνθημάτων σε πάρα πολλά σημεία, όπως στα φουαγέ του 1ου και 3ου ορόφου, στα WC του 1ου ορόφου, στα εσωτερικά κλιμακοστάσια του κτιρίου, στις ξύλινες επενδύσεις και στους υαλοπίνακες, στον διάδρομο των αιθουσών διδασκαλίας του 1ου ορόφου, στις εσωτερικές επενδύσεις των ανελκυστήρων του κεντρικού κλιμακοστασίου, σε χώρους του 4ου ορόφου, μεταξύ των οποίων και μέσα στο παραβιασμένο γραφείο του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, στις πόρτες και στους τοίχους της ταράτσας, σε ορισμένους εξωτερικούς τοίχους περιμετρικά της σχολής καθώς και στη μετόπη του κτιρίου στο ύψος της ταράτσας σε αρκετά σημεία.

10. Αναγραφή εκτεταμένων graffiti, ορισμένων με ασφαλτόπισσα (που καθιστά ιδιαιτέρως δυσχερή και δαπανηρή τη διαγραφή τους) σε διάφορα μέρη (εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους, υαλοπίνακες) και σε ολόκληρη τη μεγάλη επιφάνεια του δυτικού εξωτερικού τοίχου των αμφιθεάτρων της σχολής (επίσης με ασφαλτόπισσα) καθώς και στο μαρμάρινο πάτωμα μπροστά από την εξωτερική είσοδο των αμφιθεάτρων.

Παρά ταύτα κατά την αποχώρησή τους, όπως αναφέρει η Νομική Σχολή, οι καταληψίες επιδόθηκαν σε προσπάθεια «εξωραϊσμού» των ενεργειών τους, με σφουγγάρισμα και επιχείρηση απομάκρυνσης των σκουπιδιών.

«Ψυχραιμία»

«Νομίζω ότι η αστυνομία κράτησε ψύχραιμη στάση, τη σωστή ισόρροπη στάση και γι’ αυτό μπράβο της και αυτή τη στιγμή η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ήσυχη» δήλωσε, στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.

«Εφυγαν οι αντιεξουσιαστές. Επομένως προς τι αυτός ο τεράστιος θόρυβος από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που παρέσυρε και άλλους παράγοντες της Θεσσαλονίκης;» αναρωτήθηκε ο υπουργός υποστηρίζοντας: «Νομίζω ότι τα πράγματα λύθηκαν με ήπιο τρόπο, αλλά με κόκκινες γραμμές. Οι κόκκινες γραμμές φάνηκαν και στην Ξάνθη και στις Καστανιές του Εβρου και στη Θεσσαλονίκη, όπου χρειάστηκε. Εξάλλου και οι βουλευτές της Ν.Δ. της Θεσσαλονίκης που ήρθαν στο γραφείο μου, εδώ πίσω από τις κλειστές πόρτες, δεν μου ζήτησαν βία, δεν μου ζήτησαν επέμβαση, ήθελαν επέμβαση χωρίς βία» είπε, για να καταλήξει:

«Η αστυνομία καταφεύγει πολλές φορές στην καταστολή, αλλά πρέπει να είναι έσχατο μέσο, προέχει η διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης. Υπήρξαν ελάχιστες ζημιές, υπήρξαν επιπτώσεις, κατ’ αρχάς γι’ αυτόν τον χώρο έπρεπε να πάρουν άδεια», όμως «το μεγάλο ζητούμενο ήταν και είναι η κοινωνική ειρήνη».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνομοκρατία χωρίς αιδώ στο ΑΠΘ
Πιο τακτικά και από τους πιο συνεπείς φοιτητές βρίσκονται πλέον στο Αριστοτέλειο οι ΜΑΤατζήδες και οι ασφαλίτες ● Σε ρόλο... συντονιστή της αστυνομικής επιχείρησης ο πρύτανης Ν. Παπαϊωάννου.
Αστυνομοκρατία χωρίς αιδώ στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΕΛ.ΑΣ. φακελώνει φοιτητές με πρόσχημα «κορονοπάρτι»
Στο πλαίσιο της αναζήτησης υπευθύνων για τα νυχτερινά γλέντια, ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου απαίτησε τα στοιχεία των εκλεγμένων προέδρων των φοιτητικών συλλόγων.
Η ΕΛ.ΑΣ. φακελώνει φοιτητές με πρόσχημα «κορονοπάρτι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσπάσεις «ημετέρων» αποδυναμώνουν τα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης
Τα οργανογράμματα δεν τηρούνται ούτε «στο χαρτί» και η λειτουργία των τμημάτων της πόλης γίνεται ούτε λίγο ούτε πολύ με το 50% της προβλεπόμενης δύναμης
Αποσπάσεις «ημετέρων» αποδυναμώνουν τα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνιακές... κρότου-λάμψης
Στη διάσωση διαδηλωτή από βόμβα μολότοφ στάθηκε η ανακοίνωση από το γραφείου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ παραβλέποντας την εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Επικοινωνιακές... κρότου-λάμψης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία όμως στην ΕΛ.ΑΣ. δεν υπάρχει μία
Νόμο και τάξη θέλει να επιβάλει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ομως στη Θεσσαλονίκη οι πολυδιαφημισμένες ομάδες «Ζ», «Δίας» και «ΟΠΚΕ», καταγγέλλουν ότι δεν έχουν... αλεξίσφαιρο για να κλάψουν!
Σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία όμως στην ΕΛ.ΑΣ. δεν υπάρχει μία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας