• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 26.7°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 24.4°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.0°C
  1 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.4°C / 26.6°C
  1 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  0 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 26.9°C
  1 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 21.1°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  83%

Μια πιθανή, όπως φαίνεται, αποτυχία λήψης νέας απόφασης θα σήμαινε ότι ο δήμος θα έμενε κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς τεχνική υποστήριξη

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ενα βήμα πριν από το «μαύρο» το λογισμικό του δήμου

 • A-
 • A+

Ενώπιον της πρωτοφανούς κατάστασης να πέσει «μαύρο» στα πληροφοριακά και υπολογιστικά συστήματά του βρίσκεται καλοκαιριάτικα ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ακύρωσε τη «σολομώντεια» απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε εγκρίνει την παράταση για έναν χρόνο της σύμβασης υποστήριξης λογισμικού εφαρμογών με την εταιρεία που είχε εκτελέσει το έργο την περασμένη πενταετία.

Η τετρασέλιδη απόφασή της θυμίζει μεταξύ άλλων ότι «εφόσον τα κατώτερα όρια για τις δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών είναι 209.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η αρχική σύμβαση με την εταιρεία ήταν 327.731», η απόφαση της 13-6-2016 «είναι ακυρωτέα λόγω μη τήρησης ουσιώδους τύπου της διαδικασίας που προβλέπεται για την έκδοσή της», δεν είχε δηλαδή έγκριση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Η υπόθεση -γνωστή με το αρκτικόλεξο ΟΠΣΟΥ- είχε προκαλέσει εντάσεις στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και παρασκηνιακά, καθώς σύμβουλοι και της συμπολίτευσης είχαν κατακεραυνώσει την πρόταση -το κόστος των 400.000 ευρώ κρινόταν υπερβολικό- να αναλάβει το έργο για τα επόμενα πέντε χρόνια η ίδια εταιρεία που εκτελούσε ήδη τη μηχανοργάνωση.

Τελικά, κι ενώ ο σχετικός διάλογος γεμίζει αρκετές σελίδες, το δημοτικό συμβούλιο είχε καταλήξει σε συμβιβαστική πρόταση να παραταθεί η ισχύουσα σύμβαση μέχρι έναν χρόνο.

Μέχρι τότε θα οριζόταν και ανεξάρτητος εκτιμητής που θα ερευνούσε την πιθανότητα να κοστίσει στον δήμο λιγότερο ένα νέο πληροφοριακό σύστημα.

Ασυνεννοησία

Η απόρριψη ωστόσο αυτής της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έγινε γνωστή στη συνεδρίαση της Τετάρτης στην Οικονομική Επιτροπή κι ενώ η έγκριση της παράτασης ήταν εγγεγραμμένη στην ημερήσια διάταξη. Θα πρέπει τώρα να… ανάψουν λαμπάδα τα μέλη της Ο.Ε. καθώς η σχετική πρόταση δεν είχε περάσει ούτε στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας.

Τυχόν έγκριση από την Ο.Ε. θα σήμαινε πολύ απλά ότι ακόμη κι αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωνε τις αποφάσεις, η εταιρεία θα μπορούσε να εγείρει οικονομικές απαιτήσεις από τον δήμο.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν λύθηκε διότι ο δήμος πρέπει να συμμορφωθεί με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να πάρει άλλη απόφαση μέχρι τις 29 Ιουλίου, ημέρα τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Μια πιθανή, όπως φαίνεται, αποτυχία λήψης νέας απόφασης θα σήμαινε ότι ο δήμος θα έμενε κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς τεχνική υποστήριξη, οπότε θα μπορούσε να καταρρεύσει όλο το πληροφοριακό σύστημα, αφού η εταιρεία που είχε κερδίσει τον πρώτο διαγωνισμό δεν έχει καμιά συμβατική υποχρέωση να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο του νόμου

Αυτό που αποκαλύπτεται και καθίσταται σαφές είναι ότι όλες οι διαδικασίες θα έπρεπε να είχαν αρχίσει νωρίτερα (η αρχική διαπραγμάτευση ή η εκτίμηση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα) καθώς με προκήρυξη νέου διαγωνισμού θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι της διακήρυξης για να αποτελέσει το νέο σύστημα μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα υποστήριξης όλων των υπηρεσιών του δήμου, καθώς και των νομικών προσώπων του (Αναπτυξιακή, ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί κ.ά.).

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου, επιβεβαιώνει το πρόβλημα που έχει ανακύψει, επιτίθεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και σημειώνει ότι αναζητείται λύση στο πλαίσιο του νόμου.

Οπως λέει χαρακτηριστικά, «έχουμε μπει σε δύσκολη ατραπό, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Η Αποκεντρωμένη μας βάζει σε δύσκολες καταστάσεις. Μας έχει αναστατώσει. Θα ακολουθήσουμε τις νόμιμες ενέργειες για να άρουμε την απόφασή της, που βασίζεται σε λάθος ερμηνεία του νομικού καθεστώτος που διέπει τις συμβάσεις. Ισως και σήμερα να επανέλθουμε ζητώντας άρση της απόφασης. Ελπίζω να υπάρχουν λογικοί άνθρωποι που θα ερμηνεύσουν τους νόμους με ευρύ πνεύμα».

Οταν του επισημαίνουμε όμως ότι οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και ενδέχεται ο δήμος να βρεθεί κυριολεκτικά στον αέρα, τονίζει πως «θα ακολουθήσουμε τη συντομότερη διαδικασία και στο μεταξύ θα έρθουμε σε κάποια συμφωνία με την εταιρεία για να μας παρέχουν υπηρεσίες ούτως ώστε και το σύστημα να λειτουργεί και αυτοί να πάρουν τα λεφτά τους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση αντιστασιακών για τη δίκη Χρυσοχόου
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκδίκαση της αγωγής των απογόνων του συνεργάτη των ναζί φρούραρχου Θεσσαλονίκης κατά του δήμου, της Περιφέρειας, του υπουργείου Εσωτερικών και μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων...
Συγκέντρωση αντιστασιακών για τη δίκη Χρυσοχόου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μεγάλο χακάρισμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Από την περασμένη Πέμπτη όλες οι υπηρεσίες του δήμου είναι όμηροι ομάδας χάκερ, η οποία φέρεται να ζητά και λύτρα ● Σε ομηρία βρίσκονται όλοι οι σκληροί δίσκοι και 1.500 υπολογιστές ● Η αποκατάσταση της ζημιάς...
Το μεγάλο χακάρισμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο κύμα απολύσεων στον δήμο Καλαμαριάς
Διώχουν έμπειρους και αποδοτικούς ΑμεΑ εργαζόμενους και μοιράζουν χρήμα σε «ημετέρους» ● Επιστολή διαμαρτυρίας από την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ στον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλλη.
Νέο κύμα απολύσεων στον δήμο Καλαμαριάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
48.000... χαρτζιλίκι στο «παιδί για τα θελήματα»
Μια ιστορία καθημερινής... διαπλοκής με πρωταγωνιστές τον Κ. Πιτιακούδη, έναν «δημοσιογράφο-ακόλουθο» του Αντ. Σαμαρά με υψηλές γνωριμίες και τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
48.000... χαρτζιλίκι στο «παιδί για τα θελήματα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν δεν πάει ο δήμαρχος στα 5 εκατ. ευρώ... πάνε τα χρήματα στον δήμαρχο
Του δώσανε 5 εκατομμύρια στο… χέρι, αφού δεν πήγε ο ίδιος να τα παραλάβει. Ακούγεται παράδοξο και υπερβολικό, αλλά είναι κυριολεκτικό και αφορά τον Δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, στον δήμαρχο του οποίου έγινε γνωστό...
Οταν δεν πάει ο δήμαρχος στα 5 εκατ. ευρώ... πάνε τα χρήματα στον δήμαρχο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας