• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.2°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.5°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.0°C
  5 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.0°C
  4 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  5 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 7.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.8°C
  6 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.7°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.3°C
  4 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 4.3°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  4 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.4°C / 2.8°C
  4 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.3°C / -2.3°C
  4 BF
  56%
ΕUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Υπουργική παρέμβαση υπέρ της απέλασης Σύρου πρόσφυγα

 • A-
 • A+

Με κινήσεις που βρίσκονται έξω από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, στο όριο της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, αν δεν το υπερβαίνουν, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχείρησε να παρέμβει στη δίκη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της απέλασης του Σύρου πρόσφυγα αρμενικής καταγωγής, του οποίου το αίτημα ασύλου είχε κριθεί απαράδεκτο από τις δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος και από το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε, απόρριψη την οποία το υπουργείο έκανε σαφές με κάθε τρόπο στους δικαστές πως αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, ο Σύρος κινδυνεύει άμεσα με απέλαση στην Τουρκία και μάλιστα σε μια στιγμή που υποχωρεί δραματικά το κράτος δικαίου στη γειτονική χώρα, αφήνοντας χώρο στη βία και την ανασφάλεια.

Στη δίκη, σε μια κλειστή διαδικασία χωρίς ακροατήριο, όπως προβλέπει η διαδικασία της συζήτησης των προσωρινών διαταγών, οι δικηγόροι του Σύρου είδαν με έκπληξη τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Βασίλη Ζήση να παρευρίσκεται, ενώ δεν προβλέπεται η παρουσία νομικών συμβούλων υπουργείων.

Η διαδικασία διεξάγεται μεταξύ των συνηγόρων αυτού που προσφεύγει στο διοικητικό δικαστήριο και από την άλλη πλευρά μεταξύ των δικηγόρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εκπροσωπεί την ελληνική διοίκηση.

Εκτός διαδικασιών...

Αν και οι δικαστές δέχτηκαν την παρουσία του κ. Ζήση «για τη διευκόλυνση της διαδικασίας», όπως είπαν, παραμένει το ερώτημα πώς ακριβώς διευκόλυνε τη διαδικασία ο νομικός σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος πήρε τον λόγο και αγόρευσε σαν να ήταν διάδικος, χωρίς όμως να προσθέσει κάτι διαφορετικό στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν, όπως όφειλαν, οι δικηγόροι του Νομικού Συμβουλίου.

Αλλωστε, αν ήθελε το υπουργείο να συνεισφέρει με τη δική του οπτική και τις δικές του γνώσεις στην υπόθεση, μπορούσε να απευθυνθεί πριν από τη δίκη στους δικηγόρους του Νομικού Συμβουλίου, συνδιαμορφώνοντας την επιχειρηματολογία τους, όπως είναι η συνήθης διαδικασία.

Φυσικά, ο στόχος του νομικού συμβούλου δεν ήταν να διευκολύνει με τις γνώσεις του τη διαδικασία, αλλά να υπενθυμίσει στους δικαστές με την παρουσία του τη θέση της πολιτικής ηγεσίας, διευκολύνοντάς τους έτσι να πάρουν τη σωστή για την πολιτική ηγεσία απόφαση.

Δεν ήταν η μόνη αμφιλεγόμενη ενέργεια του υπουργείου στη συγκεκριμένη δίκη. Οι δικηγόροι του Σύρου πρόσφυγα δοκίμασαν νέα, μεγαλύτερη έκπληξη, όταν ανακάλυψαν πως οι δικηγόροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχαν συμπεριλάβει στη δικογραφία ένα μάλλον άτυπο και προσωπικό e-mail του γραμματέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ρόντρικ Λίντελ, προς τη Μαρία Παναγιώτου, επιστημονική συνεργάτιδα της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα (το e-mail στάλθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της κ. Παναγιώτου στο Ευρωκοινοβούλιο) και άτυπη σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η κ. Παναγιώτου βοηθά όποτε μπορεί σε ζητήματα σχετικά με το προσφυγικό, λόγω της εμπειρίας της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και της γνωριμίας της με πρόσωπα.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, την οποία οι πηγές του υπουργείου χαρακτηρίζουν «μη θεσμική», η κ. Παναγιώτου είχε απευθυνθεί στον κ. Λίντελ, ζητώντας του, όπως προκύπτει από το απαντητικό e-mail του, την απορριπτική απόφαση του Δικαστηρίου στο αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο Σύρος πρόσφυγας εναντίον της απέλασής του και «πρόσθετες πληροφορίες» σε σχέση με την απόφαση, στην πραγματικότητα μια ερμηνεία της απόφασης, για την οποία δεν εκδίδεται σκεπτικό.

Δικογραφία

Το γεγονός ότι ένα προσωπικό e-mail του γραμματέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε πρόσωπο που δεν σχετίζεται θεσμικά με τη διαδικασία κατατέθηκε ως επίσημο στοιχείο της δικογραφίας σε ελληνικό δικαστήριο δείχνει ασφαλώς άλλη μια φορά πώς αντιλαμβάνεται το υπουργείο τον δικό του θεσμικό ρόλο και τον σεβασμό που δείχνει σε θεσμούς του κύρους του ΕΔΑΔ, τους οποίους δεν διστάζει να εμπλέξει σε ελέγξιμες διαδικασίες, προκειμένου να πετύχει με κάθε τίμημα τον πολιτικό στόχο της εφαρμογής της αμφισβητούμενης διακήρυξης Ε.Ε. και Τουρκίας.

Η ενέργεια του υπουργείου προκάλεσε τη διαμαρτυρία των δικηγόρων του Σύρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Αυτή η πρακτική θα μπορούσε να παραβιάσει τα δικαιώματά του προσφεύγοντα στο Ελληνικό Δικαστήριο (παραβίαση της αρχής της ισότητας της μαρτυρίας και της ισότητας των μέσων, καθώς ο προσφεύγων δεν διέθετε τις ίδιες πληροφορίες).

Επιπρόσθετα, ο προσφεύγων θα ήθελε να υπογραμμίσει ότι μόνο το δικαστήριο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μόνιμος δικαστής, έχει επισήμως το δικαίωμα να δικαιολογήσει την απόφασή του στο θέμα της απόρριψης του Κανόνα 39», αναφέρουν σε επιστολή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η «Εφ.Συν.» έστειλε με e-mail ερωτήσεις στην κ. Παναγιώτου και στον κ. Λίντελ για να έχει τη θέση τους, χωρίς να λάβει απάντηση.

Οπως και να έχει, η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά δείχνει ότι επιτεύχθηκε ο στόχος του υπουργείου, αφήνει όμως πολλά και σοβαρά ερωτήματα για το αν αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι επιφυλάξεις του πρόσφυγα σχετικά με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία θέτουν νομικά και πραγματικά ζητήματα, θεωρεί όμως ότι το ίδιο δεν μπορεί να τα κρίνει στο πλαίσιο της αίτησης προσωρινής προστασίας, απεμπολώντας έτσι τη βασική του υποχρέωση να παρέχει ουσιαστική προστασία κατά τον νόμο.

Προχωρά μάλιστα και σε άλλη υπέρβαση, αναφέροντας μεταξύ άλλων το επιχείρημα ότι δεν είχε αντιμετωπίσει ο πρόσφυγας πρόβλημα όσο ζούσε στην Τουρκία, παραβλέποντας πως αναγκαζόταν να κρύβει επιμελώς την αρμενική καταγωγή του, φοβούμενος μη στοχοποιηθεί, καθώς οι Αρμένιοι έχουν τεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης Ερντογάν.

Επιχειρηματολογία

Τέλος, το δικαστήριο βασίζεται στη νομική επιχειρηματολογία της αναρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια που παρέχει στους Σύρους η Τουρκία, όπως και στη διαβεβαίωση της Υπατης Αρμοστείας ότι «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να παρατηρήσει την κατάσταση όσων Σύρων επιστρέφονται στην Τουρκία», ενώ αγνοεί τις εμπεριστατωμένες εκθέσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων δικαιωμάτων, που καθιστούν σαφές ότι δεν είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για τους Σύρους η Τουρκία.

Πολύ περισσότερο σήμερα, που η κατάσταση στη γειτονική χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος αδυνατεί να διασφαλίσει την ίδια τη ζωή Τούρκων αλλά και μειονοτήτων και προσφύγων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα»
Αντίθετα από τις προειδοποιήσεις και τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, και οργανώσεων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch, οι Επιτροπές θεώρησαν πως είναι «ασφαλής...
«Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεύρυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων ζητά ο Γ. Μουζάλας
Να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το πρόγραμμα αναλογικής μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη ζήτησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε εκδήλωση της Υπηρεσίας...
Διεύρυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων ζητά ο Γ. Μουζάλας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αυτό που μας κάνει η Γερμανία δεν μπορεί να είναι νόμιμο, είναι τιμωρία»
Ακόμη μια ιστορία οικογενειακής επανένωσης που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω της γερμανοελληνικής συμφωνίας που βάζει πλαφόν στις μετακινήσεις προσφύγων μέσω του Κανονισμού του Δουβλίνου. Αυτή τη φορά ήταν η...
«Αυτό που μας κάνει η Γερμανία δεν μπορεί να είναι νόμιμο, είναι τιμωρία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπαίνουν τίτλοι τέλους στο Ελληνικό
Στην τελική ευθεία μπαίνει η εκκένωση του άτυπου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό. Κλιμάκιο του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκινά από σήμερα αναλυτική ενημέρωση των περίπου 900 προσφύγων σχετικά με...
Μπαίνουν τίτλοι τέλους στο Ελληνικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια «διάψευση» χωρίς εξηγήσεις
Με τον χαρακτηρισμό «λάθος πληροφορίες» επιχείρησε να διαψεύσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας το χτεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Σοκ μετά το πλαφόν της Γερμανίας»), που αναφερόταν σε...
Μια «διάψευση» χωρίς εξηγήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πριμ απόσυρσης από το δικαίωμα έφεσης
Με το δέλεαρ των 500 ευρώ το άτομο, αυξημένο στα 1.000 ευρώ για όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχειρεί να πείσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες...
Πριμ απόσυρσης από το δικαίωμα έφεσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας