• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  2°C 0.8°C / 2.4°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.4°C / 1.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 4.4°C
  4 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.2°C / 5.8°C
  4 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 5.6°C
  6 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.1°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 1.5°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.0°C / 2.1°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.3°C / -0.6°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  1 BF
  61%

Στις 27/5, για μία ακόμη φορά το Συμβούλιο της φυλακής του Κορυδαλλού απέρριψε το αίτημα για άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα

ICON/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Παραβιάζοντας τον νόμο κατά το δοκούν

 • A-
 • A+

Η εκτός ορίων του νόμου αντιμετώπιση ορισμένων και μόνο κρατουμένων με αυθαίρετο πρόσχημα τον κίνδυνο διάπραξης νέων αδικημάτων που στηρίζεται αποκλειστικά στην ιδεολογική τοποθέτηση και στην άρνηση μιας προσωπικής δήλωσης φρονήματος συνεχίζεται.

Η πρωτοβουλία που μαζεύει υπογραφές για την παροχή του δικαιώματος νόμιμης άδειας στους καταδικασμένους για τη «17 Νοέμβρη», σε ανακοίνωσή της ενόψει της εξέτασης στις 7/7 της υπόθεσης από το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά αναφέρει: «Υστερα από δεκατέσσερα χρόνια κράτησης, η Επιτροπή αδειών της φυλακής αρνείται να επιτρέψει την άδεια, βασικό δικαίωμα του κρατούμενου, στον Δημήτρη Κουφοντίνα και στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Στάση που στοιχειοθετεί μια ακόμα φορά την κρατική βαρβαρότητα. Ο νόμος δεν κάνει καμία ειδική εξαίρεση για τις ποινικές κατηγορίες με τις οποίες καταδικάστηκαν. Κι ωστόσο, επίμονα το κράτος αρνείται να αναγνωρίσει το αυτονόητο δικαίωμα και δείχνει να καταλαμβάνεται από πανικό στην ιδέα ότι πρέπει να εφαρμόσει τους δικούς τoυ νόμους.

Οι αιτιολογίες ποικίλλουν παρότι οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: άλλοτε ο υποτιθέμενος ‘‘κίνδυνος φυγής’’, άλλοτε ο ‘‘κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων’’, άλλοτε το ‘‘μεγάλο υπόλοιπο της ποινής’’, σε πλήρη παραβίαση των διατάξεων που ορίζουν για την περίπτωσή τους τα 8 χρόνια ως όριο κράτησης για τη θεμελίωση του δικαιώματος.

Αίτημα αποφυλάκισης

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος λόγω ηλικίας και των ειδικών ρυθμίσεων του νόμου σε σχέση με αυτήν έχει συμπληρώσει τον χρόνο για την αποφυλάκισή του, όμως το σχετικό αίτημα δεν γίνεται δεκτό.

Στις 27/5, για μία ακόμη φορά το Συμβούλιο της φυλακής του Κορυδαλλού απέρριψε το αίτημα για άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η αιτιολογία της απόρριψης περιορίσθηκε αυτή τη φορά αποκλειστικά στο φρονηματικό μέρος.

‘‘Είμαι κομμουνιστής και οραματίζομαι έναν διαφορετικό κόσμο αλλά τα μέσα με τα οποία θα γίνει αυτό δεν θα τα συζητήσουμε εδώ τώρα’’, απάντησε στα μέλη της Επιτροπής που απαιτούσαν δήλωση μετανοίας και το αίτημα απερρίφθη.

Ενα μήνα αργότερα, ο Εισαγγελέας Πειραιά Νικόλαος Μύτης, πηγαίνοντας ακόμη μακρύτερα, εισηγήθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά όπου μεταφέρθηκε η υπόθεση, την απόρριψη του αιτήματος, θεωρώντας την απάντηση ‘‘ευθεία και αδιαμφισβήτητη προαναγγελία τέλεσης νέων εγκλημάτων’’.

Το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να παραστεί στη διαδικασία δεν έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο Ι. Μαλούχο. Επίσης απερρίφθη το αίτημά του να λάβει γνώση του φακέλου της υπόθεσης, παρότι η Εισαγγελέας αποφάνθηκε κατηγορηματικά υπέρ αυτού. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σιωπά.

Ενόψει της συζήτησης της υπόθεσης στο Δικαστικό Συμβούλιο, η Επιτροπή για τη χορήγηση αδειών στους πολιτικούς κρατούμενους προβαίνει στη δημοσιοποίηση των πρώτων ονομάτων που προσυπογράφουν το κείμενο που απευθύνει στον Υπουργό Δικαιοσύνης με τίτλο:

‘‘Δώστε τώρα άδειες εξόδου από τη φυλακή στους Δημήτρη Κουφοντίνα και Αλέξανδρο Γιωτόπουλο’’ (...). 1.012 άνδρες και γυναίκες, Ελληνες και Ξένοι, διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών προελεύσεων, δηλώνουν ενυπόγραφα [όλος ο κατάλογος στη διάθεση της ‘‘Εφ.Συν.’’] ‘‘ότι η δικαστική ασυδοσία και η φρονηματική αντιμετώπιση των πολιτικών κρατουμένων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων, συνιστά βασανιστήριο και παραπέμπει στις σκοτεινότερες μορφές αυταρχισμού και εκδικητικότητας’’.

Ανάμεσά τους πολιτικά πρόσωπα, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστές, νομικοί, παλιοί αγωνιστές, συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, επιστήμονες, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ερμηνευτές, εικαστικοί, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, φοιτητές, άνεργοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι που πλήττονται από τη βία των διεθνών αγορών.

Ολοι τους, άνθρωποι που τους καθιστά επώνυμους η κοφτερή σκέψη σε ζητήματα δικαιωμάτων κι η αταλάντευτη θέση στο σύμπαν της αλληλεγγύης, υπογράφουν αυτήν την έκκληση απαιτώντας την άμεση χορήγηση αδειών στους δύο πολιτικούς κρατούμενους, όπως και σε κάθε άλλο φυλακισμένο που τις δικαιούται.

Επίσης ζητούν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να πάρει θέση για το παρατεινόμενο καθεστώς εξαίρεσης των στοιχειωδών δικαιωμάτων που υφίστανται οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

● Γιατί δεν υπάρχουν αναλώσιμοι άνθρωποι και περιττά δικαιώματα.

● Γιατί τα δικαιώματα δεν νοείται να υπακούουν σε πολιτικές σκοπιμότητες, φοβικούς παροξυσμούς και εκδικητικές προσθαφαιρέσεις.

● Γιατί ανάμεσα στον πληθυντικό του κινήματος αλληλεγγύης και τον ενικό ‘‘του παραδείγματος’’ της καταστολής μεσολαβούν πρόσωπα και τύχες ανθρώπων, αντίληψη που αφετηριακά συγκροτεί την ανθρωπινότητα μας…»

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ισονομία, αλλά όχι για τον Κουφοντίνα 
Μπορεί οι μεταγωγές να γίνονται επί πανδημίας «με φειδώ», όπως είπε η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, αλλά φαίνεται ότι ειδικά για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα ισχύουν κι εδώ άλλοι, «άγραφοι» νόμοι.
Ισονομία, αλλά όχι για τον Κουφοντίνα 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δικαστικοί λειτουργοί υπερασπίζονται το Ταμείο (ΤΑΧΔΙΚ) των φυλακών και των δικαστηρίων
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η ΕΔΕ ανακοινώνει την έντονη αντίθεση της στις κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Οι δικαστικοί λειτουργοί υπερασπίζονται το Ταμείο (ΤΑΧΔΙΚ) των φυλακών και των δικαστηρίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας
Είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι τα δύο μέλη του Συμβουλίου που είχαν ψηφίσει θετικά για προηγούμενο αίτημα χορήγησης άδειας, τώρα τήρησαν αρνητική στάση. 
Απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...
Αγνοώντας την απόφαση του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Βόλου εισηγήθηκε αρνητικά προς το Συμβούλιο της φυλακής για το αίτημα της άδειας του Δ. Κουφοντίνα επικαλούμενη νέα δίωξη κατά του κρατουμένου.
Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Και οι πολυϊσοβίτες έχουν δικαίωμα να παίρνουν άδεια
Η παρέμβαση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εφέτη Χρ. Σεβαστίδη, έθεσε πρακτικά και ουσιαστικά τέλος σε κάθε προσπάθεια σκόπιμης ή μη παρερμηνείας του νόμου που αφορά τις άδειες κρατουμένων.
Και οι πολυϊσοβίτες έχουν δικαίωμα να παίρνουν άδεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση Ξένης Δημητρίου για Κουφοντίνα
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή να της χορηγηθεί το σκεπτικό, αλλά και ο πλήρης ιατρικός φάκελος, προκειμένου να ασκήσει αναίρεση στο απορριπτικό βούλευμα στο αίτημα αδείας του ● Αποφασισμένος να...
Παρέμβαση Ξένης Δημητρίου για Κουφοντίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας