• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.9°C / 36.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.2°C / 37.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 33.6°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.0°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 37.1°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 29.5°C
  1 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  1 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  5 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 32.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 36.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 33.9°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  0 BF
  53%

Υποαμειβόμενοι και υπερ-εργαζόμενοι, οι εθελοντές του Αυτοδιαχειριζόμενου Ιατρείου βρίσκονται στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου «εθελοντισμού» της απλήρωτης εργασίας που προτείνεται ως πανάκεια από κυβερνητικά χείλη

EΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Εθελοντική προσφορά, όχι πανάκεια

 • A-
 • A+

Ενα, δύο, τρία, πολλά κοινωνικά ιατρεία; Οχι. Δημόσια δωρεάν Υγεία και υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους. Γι’ αυτό παλεύουν όσοι στελεχώνουν το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Ιωνίας και γύρω περιοχών, που λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες στο ισόγειο ενός συγκροτήματος εργατικών πολυκατοικιών που παραχώρησε ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας.

«Παιδί» της δραστήριας Λαϊκής Συνέλευσης της περιοχής, το Ιατρείο δέχτηκε τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του πάνω από 250 επισκέψεις, στην πλειονότητά τους πολίτες παραγωγικής ηλικίας, άνεργοι και ανασφάλιστοι, όχι μόνο από τη Φιλαδέλφεια αλλά και από άλλες γειτονιές της Αθήνας -με αρκετούς να προέρχονται από τα -θεωρητικά- «ευκατάστατα» βόρεια προάστια.

Φιλοξενία

Το πρώτο που προδιαθέτει θετικά τον επισκέπτη είναι ο φιλόξενος χώρος. Ενα παλιό καφενείο με πολλές εργατοώρες συλλογικής δουλειάς μετατράπηκε σε λειτουργικό ιατρείο-φαρμακείο, με γιατρούς 13 ειδικοτήτων, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και διατροφολόγο. Διαθέτει δύο αίθουσες που όμως δεν αρκούν, γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες να επεκταθεί σύντομα σε γειτονικό χώρο. Εξοπλίζεται διαρκώς με νέα ιατρικά μηχανήματα, ενώ γίνεται έκκληση για προσφορά οδοντιατρικού και οθφαλμολογικού εξοπλισμού.

Το Ιατρείο στελεχώνουν περίπου 20 εθελοντές στη γραμματεία και 30 γιατροί. «Δεν θέλουμε ούτε μπορούμε να υποκαταστήσουμε τις δημόσιες δομές υγείας που καταρρέουν», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Αρης, ειδικευόμενος παθολόγος στο «Σισμανόγλειο», που μαζί με τη Νίνα (ψυχολόγο), τη Βάντα (νευρολόγο στο Κρατικό Νίκαιας) και τον Πάρη (γαστρεντερολόγο στο Αττικό) καλύπτουν τις βάρδιες της Παρασκευής.

«Τραγική κατάσταση»

Οι νεαροί γιατροί, στην πλειονότητά τους ειδικευόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και τα ολέθρια αποτελέσματα της διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων.

«Η κατάσταση στα επείγοντα και στις εφημερίες είναι τραγική», μας λέει η Βάντα. «Ολο και περισσότεροι καταφεύγουν στα επείγοντα, επειδή είναι ανασφάλιστοι ή δεν έχουν χρήματα για τα τακτικά ιατρεία. Οι χρόνιες παθήσεις καταλήγουν επείγοντα περιστατικά, επειδή δεν παρακολουθούνται».

Υποαμειβόμενοι και υπερ-εργαζόμενοι, οι εθελοντές του Αυτοδιαχειριζόμενου Ιατρείου βρίσκονται στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου «εθελοντισμού» της απλήρωτης εργασίας που προτείνεται ως πανάκεια από κυβερνητικά χείλη. «Ποτέ δεν θα δουλεύαμε εθελοντικά σε έναν φορέα που έχει υποχρέωση να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Ομως όταν δουλεύεις 80 ώρες την εβδομάδα για 2,50 ευρώ την ώρα, όπως εμείς, τρεις ώρες παραπάνω σε ένα περιβάλλον που μας γεμίζει αισιοδοξία και νιώθουμε ότι προσφέρουμε, δεν μας κουράζει. Μας αναζωογονεί».

«Ανέκδοτο»

Γνωρίζουν επίσης καλά πως η περίφημη δωρεάν περίθαλψη για τους ανασφάλιστους παραμένει ανέκδοτο. «Για να νοσηλεύσουμε δωρεάν ανασφάλιστο, πρέπει να συνεδριάσει τριμελής επιτροπή. Αυτό δεν γίνεται ποτέ». Δεν παλεύουν μόνο για δωρεάν υγεία, αλλά και για μια διαφορετική, κοινωνική ιατρική, βγαίνοντας από τον ρόλο του ειδικού. «Ενας άνεργος και ανασφάλιστος που δεν έχει χρήματα να πάρει τα φάρμακά του, δεν έχει κατά βάση ιατρικό πρόβλημα, αλλά κοινωνικό. Τα μισά περιστατικά που δεχόμαστε, χρειάζονται ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Πολλοί δεν γνωρίζουν τι δικαιούνται είτε αντιμετωπίζουν την απροθυμία των αρχών».

Στην ανοιχτή συνέλευση της δομής συμμετέχουν γιατροί και εθελοντές, αποφασίζοντας ισότιμα. Με την πεποίθηση ότι «ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα δεν είναι ο βαρύγδουπος τίτλος ούτε οι τοίχοι, αλλά οι καρδιές και τα πρόσωπα που το συναποτελούν», το μικρό Κοινωνικό Ιατρείο που μεγαλώνει στη Φιλαδέλφεια κάνει την αλληλεγγύη πράξη, αντιμετωπίζοντας τον άλλο «όχι ως ασθενή ή αναξιοπαθούντα, αλλά ως άνθρωπο με αξιοπρέπεια, ως μαχητή, ως σύντροφο!».

■Πληροφορίες: http://koinonikoiatreionfnx.espivblogs.net, διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 131 & Χίου (πλατεία Προσκόπων Αϊδινίου), τηλ.: 2155053268.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
75 παιδιά στα αζήτητα
Παιδιά εγκλωβισμένα μέσα σε ένα σύστημα πρόνοιας διαλυμένο. Περισσότερα από 75 στον αριθμό παιδιά, από νεογέννητα μέχρι 16 χρόνων, ζουν σήμερα στις κλινικές των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και...
75 παιδιά στα αζήτητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλέσματα για συμμετοχή των γιατρών στην 24ωρη γενική απεργία
Κάλεσμα στους γιατρούς να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 30 Μάη και να δώσουν το απεργιακό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, απευθύνουν η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ. Όπως σημειώνουν, μοναδική...
Καλέσματα για συμμετοχή των γιατρών στην 24ωρη γενική απεργία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιορτή στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου
Τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του γιορτάζει το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου, κόβοντας την πρωτοχρονιάτικη πίτα του αύριο, Σάββατο, και καλώντας όλους τους φίλους και αλληλέγγυους στο γλέντι που θα...
Γιορτή στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πεθαίνοντας στη φυλακή
«Ελεγε ότι πονούσε, της έλεγαν ότι παίζει θέατρο». Αυτό καταγγέλλουν οι κρατούμενες του Κορυδαλλού για τον θάνατο της συγκρατούμενής της καρκινοπαθούς, που άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, όπου τη...
Πεθαίνοντας στη φυλακή
ΥΓΕΙΑ
Την υγειά μας να ’χουμε, αλλά πώς;
Σύμφωνα με την έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για το 2017, τα αποτελέσματα της οποίας εστάλησαν στον υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι πολίτες εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένοι από τις προσφερόμενες...
Την υγειά μας να ’χουμε, αλλά πώς;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξονυχιστικός έλεγχος για τα βλαστοκύτταρα
Τρεις εβδομάδες μετά το «κανόνι» της ιδιωτικής τράπεζας βλαστοκυττάρων Stem Health, οι 30.000 και πλέον γονείς που εμπιστεύτηκαν το γενετικό υλικό των παιδιών τους στην εταιρεία και το οποίο φυλάσσεται σε χώρο...
Εξονυχιστικός έλεγχος για τα βλαστοκύτταρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας