• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.3°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.0°C / 19.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.8°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.0°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  5 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.3°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 24.3°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  85%
dreamstime

Κατεβάζει ρολά πρότυπη μονάδα

 • A-
 • A+

Να κατεβάσει ρολά ετοιμάζεται ύστερα από δέκα χρόνια λειτουργίας η γαλακτοβιομηχανία Χίου «Πελινναίον Α.Ε.», βυθίζοντας στην απελπισία τους ελάχιστους εργαζομένους που έχουν απομείνει εκεί, αλλά και τους παραγωγούς γάλακτος που στήριξαν και στηρίχτηκαν από το εργοστάσιο τυποποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μια φιλόδοξη επένδυση ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, με καινοτόμα προϊόντα που έχουν αποσπάσει και σημαντικές διακρίσεις, όπως όλα δείχνουν, κλείνει οριστικά.

Η ιστορία της ξεκίνησε αρχές του 2000 όταν στην τότε Νομαρχία Χίου αποφασίστηκε η διεκδίκηση κονδυλίων μέσω του Β’ ΚΠΣ για την κατασκευή ενός τυροκομείου τυποποίησης κατσικίσιου κυρίως γάλακτος που θα απευθυνόταν κατά βάση στους κτηνοτρόφους της Αμανής και των Καρδαμύλων.

Στην πορεία και μπροστά στη διστακτικότητα για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος, η επένδυση πέρασε στα χέρια ιδιωτών που κάλυψαν τη συμμετοχή που απαιτούνταν στα κεφάλαια και προχώρησαν στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου, για την εποχή, εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος και στην ίδρυση της «Πελινναίον Α.Ε.» με τέσσερις ιδιώτες μετόχους που κατείχαν το 88% και 31 ακόμα μετόχους κτηνοτρόφους, ενώ ένα ποσοστό έμεινε και στην ΕΝΑ Χίου (αναπτυξιακή εταιρεία της ΝΑ Χίου). Παράλληλα διέθετε και δική της μονάδα εκτροφής ζώων.

Σύντομα η νέα εταιρεία, που έφτασε στην τυποποίηση έως και δέκα τόνων γάλακτος ημερησίως, εκτόπισε από την αγορά τον Συνεταιρισμό Γάλακτος που υπήρχε μέχρι τότε και ο οποίος συνάθροιζε στις τάξεις του το σύνολο των αγελαδοτρόφων του νησιού, απορροφώντας τότε όλο σχεδόν το εργατικό δυναμικό της μικρής αυτής μονάδας τυποποίησης και προσφέροντας παράλληλα εγγυημένη τιμή γάλακτος στους παραγωγούς και κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής.

Η αρχή του τέλους

Στη συνέχεια, νέα καινοτόμα προϊόντα (όπως γάλα και τυρί με άρωμα μαστίχας και γάλα-περγαμόντο) και συνεργασίες με μεγάλα σουπερμάρκετ, καθώς και η αδιαπραγμάτευτη ποιότητα των προϊόντων επέτρεψαν το άνοιγμα σε αγορές εκτός Χίου.

Δυστυχώς, όμως, το ξεκίνημα της κρίσης το 2010 σήμανε και την αφετηρία της καθοδικής πορείας της επιχείρησης που, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, δεν στάθηκε δυνατόν να ανακοπεί.

Ανοιγμα σε νέες αγορές, εισροή κεφαλαίων από τραπεζικό δανεισμό και άλλα, όπως φαίνεται, συνέτειναν στην υπερχρέωση της εταιρείας, με αποκορύφωμα την πριν από έναν χρόνο κατάπτωση εγγυητικής επιστολής του ελληνικού Δημοσίου για τη ρύθμιση οφειλών από δάνεια, ύψους 1.057.683,86 ευρώ και υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς.

Τότε, μάλιστα, ο κύριος μέτοχος του εργοστασίου και πρόεδρος του Δ.Σ. Ηλίας Κλεισσάς, που πλέον φέρεται να τελεί υπό παραίτηση, σε δηλώσεις του είχε αποκαλύψει ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε τρία και πλέον εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τα χρέη αυτά έχουν προσεγγίσει τα πέντε εκατομμύρια, καθιστώντας τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας αδύνατη και την εκκαθάρισή της μονόδρομο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Τα χρέη αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τράπεζες, προμηθευτές, εργαζομένους και βέβαια το ελληνικό Δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι στους πέντε εργαζομένους, που ακόμη δεν τους έχει κοινοποιηθεί έγγραφο απόλυσης, οφείλονται ποσά που ξεκινούν από τους πέντε μισθούς και φτάνουν έως και τους 15, ενώ ακόμη υπάρχουν πρώην εργαζόμενοι που απολύθηκαν, με την αποζημίωσή τους να βρίσκεται σε καθεστώς διακανονισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Creta Farms: ώρα μηδέν
Σε πόλεμο ανακοινώσεων συνεχίζουν να επιδίδονται οι δύο πλευρές της οικογένειας Δομαζάκη για το μέλλον της Creta Farms, με τους 850 εργαζομένους της εταιρείας να παραμένουν σε καθεστώς αγωνίας.
Creta Farms: ώρα μηδέν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλίνθοι και... Κεραμεία ατάκτως επενδεδυμένα
Στο γνωστό καθεστώς αδειοδότησης fast track αναμένεται να ενταχθεί η κολοσσιαία επένδυση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, του ομίλου του εφοπλιστή Λου Κολλάκη, στην περιοχή των Κεραμείων της Χίου, η οποία αποτελεί...
Πλίνθοι και... Κεραμεία ατάκτως επενδεδυμένα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεταδοτικότητα των απολύσεων στις start-ups
Συνεχίζονται οι απολύσεις λόγω κορονοϊού στον κλάδο των start-ups αφού, μετά τις απολύσεις στην Beat σε Ελλάδα και Λατινική Αμερική τη Δευτέρα έγιναν 24 απολύσεις στη Workable σε Ελλάδα, Λονδίνο και Βοστόνη.
Μεταδοτικότητα των απολύσεων στις start-ups
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετοιμάζουν το πωλητήριο της ΛΑΡΚΟ
Με... μπαμπούλα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η κυβέρνηση ετοιμάζει επώδυνη «λύση» για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία έχει φορτωθεί λάθος επιλογές και με βάση τους οικονομικούς δείκτες είναι προβληματική.
Ετοιμάζουν το πωλητήριο της ΛΑΡΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαύρη Παρασκευή των εργαζομένων
Το ένα πρόσωπο της Μαύρης Παρασκευής είναι αυτό της πολυδάπανης και θεαματικής καμπάνιας, το άλλο αφορά τους εργαζομένους για τους οποίους η Παρασκευή είναι πράγματι μαύρη.
Μαύρη Παρασκευή των εργαζομένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πτωχευμένο ρουχάδικο «αναγεννήθηκε» στην πλάτη των απλήρωτων
Ενάμιση μήνα μετά το λουκέτο που άφησε απλήρωτους πάνω από 100 εργαζομένους αλλά και το Δημόσιο και τους προμηθευτές, το e-shop γυναικείων ενδυμάτων Raxevsky επανήλθε σε λειτουργία με σκιώδη τρόπο.
Πτωχευμένο ρουχάδικο «αναγεννήθηκε» στην πλάτη των απλήρωτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας